Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 293 (5500)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O altă viziune

Documentar despre Bucovina, proiectat la universitatea suceveană, în prezenţa regizorului american Robert Mugge

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vreme de aproape patru săptămâni, o echipă coordonată de regizorul american Robert Mugge, profesor la Universitatea Ball a statului Indiana (SUA), a colindat Bucovina, rezultatul experienţelor acestora fiind reflectate în filmul “Souvenirs of Bucovina. A Romanian Survival Guide”, peliculă a cărei premieră internaţională a avut loc weekendul trecut, la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV).

Însoţit de soţia sa, Diana Zelman, coproducător al filmului, regizorul american Robert Mugge a ţinut să fie prezent la premierea filmului pentru a se întâlni cu sucevenii, acesta declarând că filmul nu-şi propune neapărat o căutare a veridicității, ci, mai curând, o mărturisire a realităților inedite întâlnite.

Pelicula cu caracter documentar “Souvenirs of Bucovina. A Romanian Survival Guide” reprezintă o expunere a diverselor aspecte multiculturale ale Bucovinei, într-o viziune provocatoare „independentă de stereotipuri și mândria locală”, o incursiune într-o istorie povestită de oamenii locului.

Potrivit prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorector al USV, „este un documentar mai puţin obişnuit, regizorul nefăcând altceva decât să aştearnă povestea oamenilor şi a experienţelor ce le-a stârnit interesul. Cine suntem noi cu adevărat? Poate vom găsi acest răspuns prin suprapunerea propriei noastre viziuni asupra Bucovinei şi a versiunii acestora şi printr-o mai bună analiză a diferenţelor”. 

 

Intenţia regizorului a fost aceea de a realiza un film despre practica vrăjitoriei în România

În cadrul celor şase părţi ale filmului, prof. Robert Mugge propune o poveste cinematografică nonfictivă şi neromanţată despre Bucovina.

Robert Mugge a explicat că a ajuns în Bucovina la recomandarea unui coleg antropolog care vine în fiecare vară în nordul României în vizite de cercetare împreună cu studenţii săi. Deşi, iniţial, intenţia regizorului era aceea de a realiza un film despre practica vrăjitoriei în România, prima vizită în Suceava l-a convins că trebuie să împărtășească, în filmul său,  mai multe aspecte ale experiențelor şi poveştilor oamenilor întâlniţi aici, acesta arătându-se  impresionat de această regiune, care „a supravieţuit valurilor de ocupaţie". Majoritatea filmărilor s-au realizat la Rădăuţi, însă şi în Siret, Marginea, Voievodeasa şi Suceava, în 2011. „Când am ajuns aici mi-am dat seama că sunt mult mai multe lucruri de spus şi de arătat”, a spus Robert Muggee în cadrul unei conferinţe de presă. Mugge a arătat că, ajuns în Bucovina, a descoperit o regiune care a supravieţuit valurilor de ocupaţie şi că a fost interesat mai mult de acest aspect, motiv pentru care documentarul s-a axat pe poveştile oamenilor locului, pe modelul de convieţuire a diferitelor etnii, pe cultură, istorie şi tradiţii.

Potrivit acestuia, „am dorit iniţial să lucrăm cu antropologi, însă am realizat că avem interese diferite. Însă, din fericire, l-am întâlnit pe Paul Kisczuck din Rădăuţi care ne-a ajutat, împreună cu familia sa, să înţelegem mai bine această zonă”.

 

Filmul va fi prezentat pe postul american PBS, dar şi la festivaluri de gen

Prima parte a documentarului expune realităţi binecunoscute ale Bucovinei, precum dansurile populare reprezentative, precum şi mănăstirile din această parte a ţării, unicitatea frescelor exterioare ale acestora.

A doua parte a filmului aduce în centrul atenţiei familia Kisczuk din Rădăuţi.

Povestea evreilor deportaţi în Transnitria ocupă un spaţiu vast în cadrul filmului, producătorul american al filmului, Diana Zelman, coproducător al filmului, cu origini evreieşti, realizând o serie de reportaje în cimitirele evreieşti din Suceava şi în sinagogile de aici.

Aceasta a menţionat că a descoperit, atunci când se afla în România, că străbunica ei provine din Bucovina şi a devenit mult mai implicată în realizarea documentarului, fiind cea care a făcut cele mai multe interviuri.

„Experienţa de aici a devenit una foarte personală. Nu am ştiut foarte multe despre comunitatea de evrei de aici, a fost neobişnuit să-mi urmăresc istoria, mare parte din aceasta pierzându-se”, a arătat Diana Zelman.

Tot în documentar, echipa din SUA dezvăluie aspecte din viața comunităților rome din Bucovina, preocupările lor, evidenţiind, totodată, şi încercările lor de a se adapta.

Totodată, prin mărturisirile unor localnici sunt punctate urmările şi amprenta lăsată de regimul comunist.

De menţionat că filmul trece de graniţele Bucovinei, aducând în prim plan şi povestea comunităţii de romi din satul 10 Prăjini, comuna Dagîţa (Iaşi), dar şi a celei mai mari sinagogi din Botoşani, fără, însă, o delimitare clară de Bucovina.

Documentarul este conceput pentru publicul american, aşa cum precizat regizorul, care a menţionat că filmul urmează să fie prezentat pe postul american PBS şi la diferite festivaluri de gen.

Regizorul Robert Mugge s-a născut în Chicago (S.U.A.), în data de 8 mai 1950, și este recunoscut pentru filmele cu caracter documentar pe teme diverse, cu peste 30 de filme realizate până în prezent dintre care amintim. Activitatea regizorală este completată de cea didactică, acesta ocupând poziția de profesor la Universitatea Ball a Statului Indiana (S.U.A.). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Documentar despre Bucovina, proiectat la universitatea suceveană, în prezenţa regizorului american Robert Mugge.
 Vizualizări articol: 1983 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 6 voturi
Documentar despre Bucovina, proiectat la universitatea suceveană, în prezenţa regizorului american Robert Mugge3.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei