Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 291 (5498)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Casa de Cultură Suceava

Corul „Byzantion“ din Iaşi, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Într-o sală aproape neîncăpătoare, sute de suceveni au aplaudat la scenă deschisă evoluţia de excepţie a Corului de muzică psaltică „Byzantion“ din Iaşi, condus de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte "George Enescu" din Iaşi, care a susţinut miercuri, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, un concert cu muzică psaltică şi colinde tradiţionale.

Peste 800 de oameni au fost însufleţiţi de frumuseţea cântecului românesc, iar răsplata pentru regalul de muzică oferit de grupul ieşean au fost aplauzele, care nu conteneau să vină în cascadă, după finalul fiecărei piese muzicale.

În prima parte a concertului, coriştii au purtat haine negre, sobre, şi au ales să interpreteze câteva cântări psaltice, interpretare care a reprezentat „o invitaţie la o călătorie în istoria acestei minunate arte, în fascinaţia lumii modurilor bizantine, precum şi o reactualizare, o retrăire prin cele mai frumoase cântări din preajma Sărbătorii Naşterii Domnului”.

 

O explozie de culoare, de cânt, de vibraţie, de frumos, de armonie, pe aceeaşi scenă

Dirijorul Adrian Sîrbu a spus că muzica psaltică românească de tradiţie bizantină trebuie reînviată. În partea a doua a concertului, „Byzantion“ a ales să îi încânte pe suceveni cu colinde româneşti, unele cunoscute de public, altele mai puţin cunoscute, toate, însă, într-o interpretare de excepţie. Ajutaţi şi de instrumente tradiţionale, fluier, caval, clopoţei, dar şi de sunetul de toacă, fiecare colindă a avut o vibraţie aparte, în timp ce fiecare spectator a primit în felul să mesajul de bucurie că se apropie Crăciunul, prin muzică.

Coriştii ieşeni au ales pentru partea a doua a spectacolului să poarte elemente ce fac parte din costumul popular, cămăşi albe, bundiţe şi brâie tricolore. O explozie de culoare, de cânt, de vibraţie, de frumos, de armonie, toate pe aceeaşi scenă. Printre spectatorii care au aplaudat şi s-au bucurat de un concert de bună calitate, oferit de  „Byzantion“ s-a numărat şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de alţi preoţi slujitori din eparhiile sucevene.

 

„Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“, volum lansat la Suceava

Concertul a fost precedat de lansarea cărţii „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“, semnată de pr. Nicolae Pentelescu, care între anii 1958-1988 a slujit la Biserica „Sf. Dumitru” din Suceava. Cartea a văzut lumina tiparului prin sârguinţa preotului Justinian-Remus A. Cojocar, slujitor la Biserica „Sfântul Dumitru“ din Suceava. El a spus că „această carte prezintă istoria corurilor bisericeşti şi laice, patriotice şi folclorice, din Bucovina şi Moldova de Nord, între anii 1860-1970. Sunt informaţii inedite, însoţite de fotografii vechi de peste 100 de ani, şi documente originale. Cartea este o comoară pentru toţi cercetătorii şi istoricii interesaţi de cultura muzicală a poporului român“. Părintele Cojocar a completat că lansarea acestei cărţi este „o izbândă editorială, o carte unicat, care a ieşit de sub tipar prin osteneala mai multor slujitori, a Consiliului Local şi Primăriei Suceava, este o încununare a mai multor oameni”.

Aflat la eveniment, ÎPS Pimen a spus că „pe Dumnezeu îl lăudăm prin cuvânt, pe Dumnezeu îl lăudăm prin imagini – prin icoane, pe Dumnezeu îl lăudăm şi prin cântec, voce sau instrumente muzicale. Forma cea mai profundă, cea mai pătrunzătoare în sufletul nostru este cântecul”.

 

„O capodoperă”

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat osteneala părintelui Justinian-Remus A. Cojocar, „de a împrospăta acest tezaur uitat, ca tinerii să fie instruiţi în această formă de cultură”. Părintele Cojocar a primit aprecieri şi din partea lui Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, care a spus că doi ani i-au trebuit preotului să studieze manuscrise aflate la bibliotecă, până să fie publicată cartea.

Venit special de la Cernăuţi, Iurie Levcic, şeful Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii din Cernăuţi, a spus despre carte că este „o capodoperă”, „un suport de curs pentru tinerii care vor să studieze istoria şi arta din Bucovina”.

„Ne dorim ca această carte să fie lansată şi la Cernăuţi. Sigur că la Conservatorul din Cernăuţi, la Facultatea de Teologie, la şcoli, la societăţi culturale, vor ajunge aceste cărţi. Ceea ce a făcut părintele Cojocar a fost o muncă colosală, un lucru nobil”, a completat Iurie Levcic. 

 

Răsplată pentru talent

Profesorul de muzică Marian Palade, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, a spus că această carte îi este cunoscută, „am studiat această lucrare, care ar fi trebuit să iasă de sub tipar în perioada 1976-1980, dar atunci nu s-a putut. Părintele Nicolae Pentelescu a fost mare cunoscător al muzicii, un foarte bun dirijor, era foarte profund şi a înfiinţat multe coruri”.

Preotul Justinian-Remus A. Cojocar este de părere că „nu puteam face nimic fără Dumnezeu. Mă simt împlinit pentru că am putut să contribui cu puţin la cultura din Bucovina”. Circa 400 de volume ale lucrării „Un veac de muzică corală în Ţara de Sus“ vor fi distribuite gratuit instituţiilor interesate. După lansarea de carte, preotul Cojocar a invitat pe scenă doi elevi suceveni de excepţie, Iasmina Răceanu, clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, şi Teodor Cătălin Popescu, elev în clasa a XII-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, cu rezultate deosebite la învăţătură, elevi care au fost răsplătiţi cu câte o carte şi o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Alţi doi elevi talentaţi, Ionuţ Flutur, care a interpretat o piesă la fluier, şi Adrian Petraş, care a cântat o piesă, acompaniat la chitară, au fost aplaudaţi de publicul sucevean. Seara culturală a fost organizată de Asociaţia Culturală „Sfântul Mitropolit Dosoftei“ din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Corul „Byzantion“ din Iaşi, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni.
 Vizualizări articol: 2759 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Corul „Byzantion“ din Iaşi, aplaudat la scenă deschisă de sute de suceveni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Multumim Byzantion trimis de
(13 dec 2013, 12:12:20
A fost o seara de exceptie ,desprinsa de undeva din Bizantul vechi, o seara de neuitat asa cum,doar dnul prof.Adrian Sarbu si ai lui ,adica marele Byzantion ,o poate oferi.Multumim din suflet si va asteptam cu inima deschisa si in Postul Pastelui sa ne Luminati cu ,,Lumina Crucii'.Ps.:o nota proasta pt. organizatori.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei