Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 283 (5490)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lecţie de viaţă

Zeci de persoane cu nevoi speciale şi-au demonstrat potenţialul artistic, pe scena Iulius Mall

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Zeci de persoane cu nevoi speciale din tot judeţul şi-au demonstrat ieri potenţialul artistic pe scena Iulius Mall Suceava, într-un spectacol deosebit, ajuns la a VIII-a ediţie. ,,Deschide ochii, deschide inima!” a fost o nouă lecţie de viaţă pe care ne-au predat-o oameni sensibili, care şi-au pus „sufletul pe tavă”, cum se spune, au urcat pe o scenă, cu emoţii, cu stângăcie, dar au transmis atât de mult, cât să umple inimile a zeci de spectatori care au ales să îi aplaude, să se „închine” în faţa unor oameni speciali. De ziua lor, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, ei au dăruit. Este rândul nostru să le apreciem efortul şi să le întindem o mână caldă ori de câte ori îi întâlnim.

 

Uncopil firav, dar cu o voinţă de fier

Spectacolul ,,Deschide ochii, deschide inima!”, prezentat de Adina Bănică şi Radu Botezatu, a debutat cu un moment poetic, prezentat de Sebastian Crăciun, elev în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială Nr. 3 ,,Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, diagnosticat cu tetrapareză spastică. Uncopil firav, dar cu o voinţă de fier, un poet, care deja şi-a lansat un volum de poezii şi îşi pregăteşte a doua carte, a reuşit să sensibilizeze până la lacrimi publicul. „Noi suntem doar diferiţi”, a fost mesajul lui Sebastian, care şi-a îndemnat colegii să îşi depăşească limitele şi să creadă în Dumnezeu, de unde poate veni şi vindecarea.

 

„Am fructificat la maximum imaginaţia şi creativitatea lor”

Din program nu au lipsit scenetele, colindele, cântecele de muzică populară, romanţele, dansurile populare, colaje muzicale, toate pornite din inimile unor oameni speciali. Laura Bocăneţ, asistent medical principal în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică (CRRN) Mitocu Dragomirnei şi organizatoarea spectacolului, ne-a spus: „Am fructificat la maximum imaginaţia şi creativitatea lor, am pus în valoare potenţialul artistic şi capacitatea de exprimare. Acest spectacol urmăreşte să contribuie la schimbarea mentalităţii şi la creşterea gradului de toleranţă a societăţii, la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a persoanelor cu dizabilităţi, precum şi la conştientizarea, de către toţi cetăţenii, a faptului că acestea reprezintă o resursă insuficient pusă în valoare în momentul de faţă şi în nici un caz o povară pentru societate. Prin această manifestare toţi militam pentru <Şanse egale pentru persoanele cu dizabilităţi – către o societate fără discriminări>”.

 

Merită aprecierile tuturor

Cu sufletul, dar şi cu mult talent, în costume populare sau în costume de carnaval, au evoluat pe scenă oameni cu nevoi speciale de la CRRN şi Locuinţa Maxim Protejată (LMP) Mitocu Dragomirnei, Complexul terapeutic ”O Noua Viaţă” Siret, Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate “Laurenţia Ulici”, Echipa mobilă Gura Humorului - Sebastian Crăciun, Centrul Şcolar ,,Sfântul Andrei” Gura Humorului, CRRN Sasca Mică, CRRN Pojorâta, CRRN Costâna, CRRN ,,O Nouă Şansă” Todireşti, CRRN Zvoriştea, Casele de tip familial Mihoveni, Şcheia şi Adâncata, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret, Servicii Multifuncţionale Fălticeni, Centrul de Plasament ,,Visătorii” Fundu Moldovei, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc, Fundaţia ,,Orizonturi” Câmpulung Moldovenesc, Clubul de zi ”Împreuna” Suceava.

Invitaţi speciali în spectacol: soliştii Andreea Chisăliţă, Alexandru Cozaciuc, Sorin Filip, Călin Brăteanu şi Formaţia ”Dinamic Grup” Suceava (Ghiţă Sericiuc, Codruţ Holca).

 

Expoziţie şi modele noi de socializare

Pe lângă spectacolul artistic, la Iulius Mall a fost organizată şi o expoziţie cu lucrări realizate de persoane cu nevoie speciale, în atelierele ocupaţionale din centrele de reabilitare. Evenimentul a fost organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în parteneriat cu Iulius Mall Suceava. Margareta Isăilă, directorul adjunct al Protecţiei Copilului, ne-a spus că participarea la acest eveniment este benefică pentru persoanele cu dizabilităţi, „pentru că le dezvoltăm spiritul competitiv, modele noi de socializare. Este un pas foarte important pentru reinserţie socială”.    

Sponsori ai acţiunii: SC Georom Suceava, Farmacia Remedia Suceava, Omnitehnic Suceava şi SC Bujor. De organizarea în bune condiţii a evenimentului s-au ocupat Laura Bocăneţ, asistent medical principal în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei, în colaborare cu asociaţiile Multicare, Kontrast-E, SAVE, SEVA şi AREAS Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de persoane cu nevoi speciale şi-au demonstrat potenţialul artistic, pe scena Iulius Mall.
 Vizualizări articol: 2213 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Zeci de persoane cu nevoi speciale şi-au demonstrat potenţialul artistic, pe scena Iulius Mall3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei