Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 nov 2013 - Anul XVIII, nr. 257 (5464)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Dansuri şi muzică populară, pe scena fălticeneană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Piaţa “Nada Florilor” din Fălticeni, la sfârşitul lunii octombrie a avut loc un regal de folclor. În faţa unui public numeros, au urcat pe scenă, pentru a împărtăşi publicului momente speciale de muzică şi dans popular, Grupul folcloric “Ciutura” din Băişeşti, Grupul Folcloric “Floare de Mălin” din Mălini, Ansamblul Folcloric “Stejărelul” din Cajvana şi Ansamblul Folcloric “Străjerii” din Dolheştii Mici, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Târgului Mărului. Cel care s-a ocupat de realizarea momentelor artistice din spectacol a fost Călin Brăteanu, un cunoscător al folclorului bucovinean, care a evoluat şi el, ca solist, pe scena fălticeneană. Artiştii au fost aplaudaţi la scenă deschisă, după fiecare cântec sau dans popular interpretat.

 

“Muzica populară şi-a găsit cu uşurinţă loc în inimile fălticenenilor”

„Tradiţiile şi cultura din Bucovina, oamenii şi peisajul în care se desfăşoară toate momentele folclorice, cântec, joc, datină străbună, grai strămoşesc, reprezintă spaţiul în care adevăraţii români se regăsesc cu adevărat”, a spus Călin Brăteanu. Publicul a apreciat repertoriul ales de artişti, „în care vorbele poartă în ele muzicalitate, simplitate, spirit românesc”.

Ansamblul Folcloric “Stejărelul” din Cajvana a fost însoţit de profesoara Lidia Loredana Seserman, de la Liceul Tehnologic Cajvana, care ne-a spus că „muzica populară, dar şi versurile din cântece şi-au găsit cu uşurinţă locul în inimile fălticenenilor. Scena, după cum se ştie, este cea care reconstituie şi restituie tradiţiile românilor, dezvăluindu-le câte ceva din ceea ce cândva se respecta în sate cu sfinţenie”.

 

„Socializarea între oamenii proveniţi din vetre folclorice diferite”

Realizatorul momentelor artistice, Călin Brăteanu, a structurat spectacolul în mai multe „tablouri”, fiecare cu un specific aparte, semnificând momente importante din viaţa autentică a satului de altădată. Grupul Folcloric “Floare de Mălin” din Mălini, format din tineri şi bătrâni, a prezentat printre altele momentul ”Coborâtul oilor”, spectacol care evocă activităţile tradiţionale şi obiceiurile păstoreşti. Taraful Grupului Folcloric „Floare de Mălin” este format din Vasile Ungureanu - fluier, Pavel Ilincăi - cobză şi Tudorel Buta – tobă.

Ansamblul „Stejărelul” din Cajvana îl are ca instructor de dans pe directorul adjunct al liceului din Cajvana, Iulian Ciotu.„Stejărelul” a fost acompaniat de orchestra formată din învăţătorul Gheorghe Seserman - vioară, profesorul Traian Seserman - tobă, Gabriel Vascovici - clarinet şi Nicolae Răstoacă – trompetă, instrumentişti care s-au remarcat cu piesele „Şchioapa”, “Cureaua”, „Dansurile mixte”, “Pădureţul”. Cântecul “Primăvară, surioară” a fost interpretat atât vocal, cât şi în acorduri de cobză, de Călin Brăteanu. Ansamblul „Străjerii” din Dolheştii Mici, avându-l ca instructor pe Gheorghe Ciocârlan, a oferit spectatorilor momente de înaltă ţinută artistică, fiind aplaudaţi la scenă deschisă.

Profesoara Lidia Loredana Seserman a mai completat că atât cântecul popular, cât şi jocul popular, costumul popular, meşteşugurile tradiţionale, bucătăria bucovineană sunt elemente culturale care merită promovate. Călin Brăteanu este de părere că prin astfel de spectacole „se urmăreşte mai ales socializarea între oamenii proveniţi din vetre folclorice diferite. Datorită unor interpreţi cu inima mare, obiceiurile şi tradiţiile populare bucovinene sunt păstrate şi promovate la adevărata lor valoare”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dansuri şi muzică populară, pe scena fălticeneană.
 Vizualizări articol: 1344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Dansuri şi muzică populară, pe scena fălticeneană4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei