Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 243 (5450)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La finele lunii

Profesorii suceveni intră în grevă japoneză şi pregătesc un miting de amploare pentru a-şi cere drepturile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), structură la care este afiliată şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), ies în stradă la sfârșitul lunii octombrie, când vor picheta Guvernul și sediul USL, urmând ca în noiembrie să organizeze în Capitală un miting de amploare şi un marș.

Astfel, în zilele de 28, 29 și 30 octombrie vor avea loc, concomitent, pichetări la sediul Guvernului României și la sediul Uniunii Social Liberale, iar în aceeași perioadă, în toate unitățile de învățământ din judeţ, unde Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braț.

Potrivit reprezentanţilor ASIS, „în data de 6 noiembrie, va fi organizat în București un miting de amploare, urmat de un marș. La acest protest vom avea sprijinul studenților și facem apel și la părinți și la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor”.

 

Alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie, principala solicitare a oamenilor şcolii

Dascălii doresc alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru Educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Profesorii le mai cer guvernanţilor depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității și nu factorilor politici.

„Se impune modificarea Legii Educației Naționale, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent și să conducă la creșterea calității actului de instrucție și educație, dar și la creșterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor”, mai precizează reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava.

Decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice prin Ministerul Educației Naționale, reintroducerea sporului de doctorat şi acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar sunt alte cerinţe la care profesorii vor un răspuns ferm.

 

Creşterea salariilor profesorilor debutanţi şi posibilitatea pensionării anticipate

Profesorii vor ieşi în stradă şi pentru a determina guvernanţii să adopte o lege de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50%. „Aceasta este singura soluție pentru ca meseria de dascăl să devină motivantă și tinerii performanți să fie atrași către cariera didactică”, spun sindicaliştii. Potrivit acestora, se impune şi majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestei categorii de salariați le permit un trai sub limita de subzistență.

Introducerea legii privind stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronicşi posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, sunt de asemenea solicitate de profesori.

Aceştia mai spun că regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, este imperioasă.

Ei vor ca prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă. 

Nu în ultimul rând, sindicaliştii cer introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii suceveni intră în grevă japoneză şi pregătesc un miting de amploare pentru a-şi cere drepturile.
 Vizualizări articol: 1978 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Profesorii suceveni intră în grevă japoneză şi pregătesc un miting de amploare pentru a-şi cere drepturile5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei