Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 238 (5445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Şedinţă festivă

Ministrul Educaţiei: Felicit USV pentru că a luat atitudine faţă de Ministerul Educaţiei în procesul clasificării universităţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Capitala învăţământului românesc s-a mutat, vineri, preţ de câteva ore, la Suceava.

Sub semnul sărbătoririi celor 50 de ani de istorie a învăţământului superior în Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) a găzduit o manifestare festivă de amploare, eveniment la care au luat parte ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu, preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, oficialităţi locale, judeţene, parlamentari suceveni, cadre universitare, directori de deconcentrate, rectori ai universităţilor din ţară şi străinătate.

Festivitatea a debutat cu intonarea imnului USV, pe scenă fiind prezent compozitorul acestuia – pianistul Bogdan Ota, finalist al concursului „Norvegienii au talent”, şi Corul Filarmonicii din Botoşani.

Întreaga manifestare a fost moderată de rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, acesta realizând o scurtă incursiune în istoria USV, povestind „cum a crescut Alma Mater Sucevensis” şi punctând cele patru etape de dezvoltare ale instituţiei.

Acesta a mai menţionat că pentru anii care urmează, cea mai îndrăzneaţă provocare o reprezintă proiectul Campus 2 propus de către prof. univ. dr. ing. Adrian Graur.

Au mai avut intervenţii în plen Remus Pricopie, Mihnea Costoiu, Augustin Zegrean, Bogdan Olteanu, Cătălin Nechifor – preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Sorin Mihai Cîmpeanu – preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Ioan Curtu, Anton Hadăr – preşedintele Alma Mater, Francisco Gonzalez Lodeiro – rectorul Universităţii Granada, Spania, Stephan Melnichuck – rectorul Universităţii „Yuri Fedkovich” Cernăuţi, Ucraina şi Gheorghe Popa – rectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. 

 

Remus Pricopie: Ministerul Educaţiei a făcut un abuz, iar USV a luat atitudine

Prezent pentru prima dată la Suceava de când a preluat portofoliul de ministru al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie a felicitat USV pentru că a avut iniţiativa de a-şi face dreptate în procesul de clasificare a universităţilor.

În 2011, USV a fost clasificată de către ministerul de resort ca fiind instituţie de învăţămâmânt superior bazată doar pe educaţie.

Potrivit lui Remus Pricopie, „o universitate puternică trebuie să ştie să ia atitudine, are o responsabilitate cetăţenească în raport cu societatea. Universitatea din Suceava a luat atitudine când ministerul a abuzat. Universitatea a atras atenţia Ministerului Educaţiei că şi un minister trebuie să respecte legea şi pentru acest lucru vă felicit”.

Universităţile româneşti au fost clasificate în trei categorii, şi anume universităţi centrate pe educaţie, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică şi, respectiv, universităţi de cercetare avansată şi educaţie.

De cealaltă parte, Remus Pricopie a evidenţiat importanţa universităţilor pentru dezvoltarea comunităţilor şi a regiunilor în care acestea activează.

În discursul său, ministrul Educaţiei Naţionale a invitat întreg auditoriul la un exerciţiu de imaginaţie, propunând publicului să-şi închipuie cum ar fi arătat această regiune fără universitate.

„Din păcate în spaţiul public apar anumite teme referitoare la desfiinţarea universităţilor din anumite oraşe. Aceste discursuri apar tocmai în anul în care OECD a publicat primul studiu despre universităţile regionale şi rolul lor determinant în dezvoltarea comunitară”, a declarat ministrul de resort. Acesta a mai menţionat că USV se află într-o regiune geopolitică foarte interesantă, la graniţa Uniunii Europene, la interferenţa unor spaţii cu o anumită semnificaţie istorică, instituţia ştiind să folosească acest context regional internaţional.

 

Medalii şi diplome de onoare pentru invitaţi

La ceas de semicentenar, rectorul USV a înmânat tuturor celor care au contribuit la creşterea şi dezvoltarea instituţiei medalia şi diploma jubiliară a Universităţii „Ştefan cel Mare”. Pe lângă cei menţionaţi au mai primit aceste distincţii următorii: Gigel Paraschiv – secretar de stat al MEN, prof. univ. dr. Ing. Adrian Graur (USV), Constantin Corduneanu (rector al USV între anii 1966-1968), acad. Teodor Dima – directorul de Institutului de Cercetări Economice, Florin Sinescu – prefectul judeţului Suceava, etc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Educaţiei: Felicit USV pentru că a luat atitudine faţă de Ministerul Educaţiei în procesul clasificării universităţilor.
 Vizualizări articol: 1025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 6 voturi
Ministrul Educaţiei: Felicit USV pentru că a luat atitudine faţă de Ministerul Educaţiei în procesul clasificării universităţilor4.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei