Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 236 (5443)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fără soluţii

Căldura ar putea ajunge în casele sucevenilor abia din noiembrie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Asigurarea căldurii în locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat rămâne o problemă nebuloasă, la care nimeni nu poate da un răspuns concret. Dacă în următoarele zile nu se identifică soluţii, căldura va ajunge în caloriferele celor 22.000 de familii de la sistemnul centralizat abia la începutul lunii noiembrie, când ar trebui să fie pornită noua centrală, construită de Bioenergy.

Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Local Suceava, pe tema majorării preţului de producere a gigacaloriei, nu s-a dovedit deloc fructuoasă pentru rezolvarea problemei cu care se confruntă 22.000 de familii din Suceava, dar şi elevii şi copii de grădiniţă, care fac orele în frig.

Aleşii locali suceveni nu s-au putut pune de acord în privinţa deciziei de a majora sau nu preţul de producere a energiei termice, de la 274 de lei la 445 de lei, aceasta fiind una din condiţiile impuse de administratorii judiciari ai Termica pentru a furniza căldură populaţiei.

 

Posibile procese, care nu ar ţine de cald sucevenilor la iarnă

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a recunoscut că administratorii judiciari „forţează mâna” primăriei prin solicitările lor, dar a solicitat votul consilierilor pentru majorarea preţului de furnizare a gigacaloriei, ca o măsură necesară:

„Dacă este vorba să ne contrăm pe bază de legislaţie, avem argumente pro şi contra pentru un proces de vreun an de zile: este o forţare de mână la nivelul Primăriei municipiului Suceava, pentru că în conformitate cu contractul de concesiune încheiat cu Termica trebuiau să ne anunţe de orice intenţii cu 60 de zile înainte, iar ei au anunţat doar cu cinci zile înainte, astfel că sunt obligaţi să asigure furnizarea energiei termice încă şase luni de zile. Ei vin cu argumente din legea insolvenţei, prin care spun că nu mai au nici o obligaţie şi nu îşi pot permite să vândă marfă în pierdere”, a precizat Lungu. Edilul sucevean a spus că, deşi s-ar putea război în instanţă cu administratorii judiciari ai Termica, asta nu va rezolva o problemă urgentă – asigurarea căldurii populaţiei în iarnă.

„Avem o problemă presantă, sezonul rece a venit mult mai repede şi o bună parte a populaţiei stă în frig. Sunt şi şcoli în care nu putem furniza căldură. Suntem prinşi între ciocan şi nicovală. Acceptarea acestui preţ ar însemna un cost suplimentar de 30 de miliarde de lei vechi pe o lună de zile. Dar merită efortul, să nu sacrificăm populaţia”, a adăugat Lungu.

 

Propuneri de amânare a luării unei decizii

În vreme ce consilierii PDL şi-au declarat de la bun început intenţia de a aproba majorarea preţului de producere a gigacaloriei, fără ca acesta să influenţeze preţul plătit de consumatorul final, populaţia, la care va rămâne 185 lei/gigacalorie, aleşiilocali USL s-au arătat reticenţi, considerând că problema asigurării căldurii nu se rezolvă aşa.

„Cei care ne cam pun pumnul în gură astăzi să înţeleagă că mai putem avea o rundă de negocieri, să găsim împreună soluţii. Căldura poate fi furnizată, dacă se doreşte”, a spus consilierul PSD Cornel Grosar, care a solicitat o nouă rundă de discuţii, cu toţi factorii implicaţi, la care să fie prezenţi şi parlamentarii suceveni.

„Am solicitat prezenţa parlamentarilor, pentru că în mod cert avem nevoie de un sprijin de la Bucureşti, care a mai venit şi în alte ocazii. Sunt convins că vom găsi soluţii şi pentru administratorii judiciari şi pentru noi, ca populaţie”, a adăugat Grosar.

O propunere similară a venit din partea consilierilor PNL, prin Vasile Mocanu, mai ales după ce reprezentantul administratorului judiciar a spulberat orice speranţă că adoptarea unei decizii în şedinţa respectivă ar duce la furnizarea căldurii populaţiei.

 

Primăriei i se cere să suporte toate pierderile de la Termica

Poziţia administratorilor judiciari ai Termica, societate aflată în insolvenţă, a fost exprimată clar de un reprezentant, prezent la şedinţa de Consiliu Local.

„Nu am spus că dacă se va mări preţul gigacaloriei se va da căldură. Am arătat doar faptul că o mărire a preţului gigacaloriei ar face ca pierderile să fie mai mici, dar tot vor exista. Noi am solicitat ca aceste pierderi să fie asumate de cineva. Autoritatea locală ar trebui să suporte aceste pierderi”, a declarat Teodor Matei.

Practic, administratorii judiciari solicită mărirea preţului gigacaloriei, achitarea subvenţiei la zi şi asumarea pierderilor, de aproximativ trei milioane de lei pe lună.

„Legea insolvenţei spune clar că trebuie micşorate toate pierderile. Creditorii îmi interzic ca societatea să meargă în pierdere în continuare”, a adăugat Teodor Matei.

Cerinţele acestora au fost considerate absurde de primarul Sucevei, Ion Lungu:

„Nu poţi cere să acoperi pierderile la o societate cum e Termica, la care este o problemă de sistem, nu mai are cui vinde ceea ce produce,  e clar că va merge pe pierderi până se va stinge. Dar ei merg strict pe regulamentul insolvenţei, că nu au voie să producă pierderi. Ce facem cu încălzirea populaţiei în perioada următoare?”

Acesta a precizat că pentru acoperirea pierderilor este nevoie de o expertiză financiară, să nu fie puse cifre „din burtă”, cu gândul că oricât ar fi, primăria plăteşte.

 

„Decizia de astăzi nu înseamnă furnizarea căldurii”

În vreme ce liderul consilierilor locali PDL, Lucian Harşovschi, a solicitat în numeroase rânduri luarea unei decizii cât mai repede, pentru ca populaţia să poată beneficia de căldură, reprezentanţii USL s-au arătat sceptici că se rezolvă ceva prin votul lor pe proiectul de majorare a preţului de producere a gigacaloriei.

„Nu există nici o garanţie că se va furniza agent termic dacă majorăm preţurile. Nu sunt de acord cu asumarea unor pierderi de 130 de miliarde de lei vechi, care ar rezulta din momentul declarării insolvenţei. Nu ar fi decât o povară în plus pe umerii primăriei. În acelaşi timp, populaţia nu a dat curs infinitelor apeluri de a-şi achita obligaţiile de plată către Termica. Energia termică este o marfă pe care, dacă nu o poţi să o achiţi, nu poţi beneficia de ea”, a declarat Corneliu Vornicu (PNL).

O poziţie asemănătoare a avut-o şi consilierul PSD Tiberius Brădăţan:

„Reprezentanţii administratorului judiciar ne-a spus foarte clar - decizia de astăzi nu înseamnă furnizarea căldurii. Sunt doctor, dacă nu dai insulina unui diabetic când are nevoie, moare. Trebuie să vedem de ce este nevoie pentru a da căldură”.

 

Răbufnirea viceprimarului

Gâlceava consilierilor, mai mult sau mai puţin motivată şi de interese politice, s-a lăsat şi cu izbucniri de mânie.

Nemulţumit că i s-a tăiat microfonul de către preşedintele de şedinţă, pentru a vorbi Harşovschi, care mai luase cuvântul de mai multe ori, viceprimarul Ovidiu Doroftei  a spus răspicat „Eu mă ridic şi plec din şedinţă!”.

Îndemnat să apese din nou butonul, să ia cuvântul, după cuvântarea lui Harşovschi, Doroftei a refuzat categoric: “ Nu am nevoie de microfon, vorbesc şi fără. Nu e normal să-l lăsaţi pe dl. Harşosvchi să vorbească ori de câte ori vrea el, doar ca să sublienieze acelaşi lucru, nu este normal. Am înţeles de la bun început poziţia sa. Încearcă să politizeze problema. Toţi cei prezenţi avem dreptul la un punct de vedere. Sub orice formă am trata noi acest proiect, nu vom avea căldură, nici mâine, nici poimâine. Să reluăm discuţia, să invităm toţi factorii responsabili, şi parlamentarii de Suceava, care sunt direct interesaţi. O decizie nu se poate lua astăzi. Nu e prima dată când se încearcă forţarea luării unei decizii de pe o zi pe alta”.

Mai mult, acesta a adus în discuţie o altă parte a problemei, de care nu s-a pomenit nimic până în momentul respectiv, faptul că numai jumătate dintre suceveni depind de căldura de la Termica, în vreme ce cealaltă jumătate plăteşte indirect, pentru un serviciu de care nu beneficiază.

„Adevărul este că anul acesta nu s-a făcut nimic în oraş, pentru că nu există bani. Toate fondurile au fost direcţionate către Termica, care continuă să necesite alocarea unor fonduri foarte mari, pentru că tot timpul s-au făcut presiuni. Nu discutăm de faptul că sunt 20.000 de beneficiari şi încă pe atâția care nu au nimic în comun cu Termica, dar susţin financiar acest efort, ca şi contribuabil. Orice politician a promis lapte şi miere, dar asta nu ne face să fugim de responsabilitate, să luăm decizii pripite şi să îngropăm cu totul municipiul, fără a avea nici măcar certitudinea că mâine vom avea căldură”, a spus Doroftei, care şi-a punctat discursul cu lovituri scurte cu pumnul în masă.

 

Şedinţă „moartă” înainte de a începe

După lungi discuţii contradictorii, de aproape două ore, aleşii locali au decis că e cazul să ia o pauză, să reflecte mai bine asupra a ceea ce au de făcut.

Atunci şi-au dat seama că, preocupaţi de ce se discută, au uitat să voteze ordinea de zi a şedinţei extraordinare, care avea un singur proiect supus dezbaterii – majorarea preţului de furnizare a căldurii.

Votul lor a dus la anularea completă a şedinţei, fără a fi luată nici o decizie concretă referitoare la căldură, pentru că ordinea de zi  a şedinţei a fost respinsă cu nouă voturi „pentru”, opt „contra” şi o abţinere.

Problema asigurării căldurii şi a soluţiilor de care este nevoie va fi reluată vineri, 11 octombrie, la ora 10.00, într-o discuţie la care vor fi invitaţi să participe şi parlamentarii suceveni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Căldura ar putea ajunge în casele sucevenilor abia din noiembrie.
 Vizualizări articol: 2959 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.73/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 11 voturi
Căldura ar putea ajunge în casele sucevenilor abia din noiembrie1.7511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Lungule? demisia trimis de
(10 oct 2013, 12:50:36
URA/ URAAAAAAAAAAAAAAA / SA NE TRAIASCA LUNGU
2.   Nesimtire trimis de
(10 oct 2013, 13:54:49
Au inchis partea de producere de la Termica inainte de a fi gata noua centrala si acum, cand nu mai au cu ce da caldura, nu vor sa plateasca pentru greseli. Rusine primarului si consiliului local.
3.   Mai primare da tie nu iti este rusine chiar deloc trimis de
(10 oct 2013, 14:04:05
"primarul Sucevei, Ion Lungu:
„Nu poţi cere să acoperi pierderile la o societate cum e Termica, la care este o problemă de sistem, nu mai are cui vinde ceea ce produce, e clar că va merge pe pierderi până se va stinge. Dar ei merg strict pe regulamentul insolvenţei, că nu au voie să producă pierderi. Ce facem cu încălzirea populaţiei în perioada următoare?”
Acesta a precizat că pentru acoperirea pierderilor este nevoie de o expertiză financiară, să nu fie puse cifre „din burtă”, cu gândul că oricât ar fi, primăria plăteşte.

1. EXPERTIZA FINANCIARA de care vorbeste Lungu a fost efectuata, dar P.V final al controlului sa facut ..... pierdut.???
spicuim din PV : 190.691.300 lei -pierderi dintre en. livrata si en facturata, din cauza retelelor, care apartin Primariei
76.000.000 lei diferenta neachitata la subventie
70.000.000 lei reducerea capitalului social
6.700.000 taxe si impozite pe cladiri luate cu japca de primarie nelegale
UNDE ESTE PROCESUL VERBAL AL Comisiei de Control din primavara acestui an ???
Alo Dontu , Baisanu... inainte de alegeri erati asa de porniti sa scoateti la iveala toate matrapalzacurile de la Termica, dar cred ca v-i sa terminat benzina cam repede dupa ce ati fost alesi.. sa va fie rusine clasa politruca de doi bani. toti sunteti o apa si un pamant.
baisanule, pentru tine nu este valabil codul rutier ?? cum iti permiti sa ne sfidezi pe toti si sa parchezi pe granitul din cimitirul din centrul orasului?? sau poate ti-a vandut pupaciosul de lungu teren acolo pentru garaj????
4.   Termica ne baga in spital in zilele ce vin! trimis de
(10 oct 2013, 14:27:49
Avem deja citeva zile in teroare si chin din cauza frigului.
Termica cu minunatii nostri alesi ne-au luat linistea, dar ne si umilesc. Acum, cu ipocrizie, cei imbuibati, cu virf si indesat de avantaje, lacomi si totali neomenosi, ne pling pe umar, de cata suferinta ne-au produs.

Inevitabilul s-a produs. Marirea pretului gigacaloriei, precum si lipsa unui program de reabilitare termica din partea municipalitatii vor duce la cele mai mari facturi la intretinere din toate timpurile!
Ne vom blestema zilele cand vom vedea facturile la incalzire! Banii pe care urmeaza sa-i dam pentru agentul de termoficare depasesc veniturile multora dintre noi. Acestea vor ajunge la valoarea a doua salarii minime pe economie, iar faptul ca pretul gigacaloriei va urca de la 274 de lei la 445 de lei sigur nu va fi supotat de populatie.
Pina la urma oamenii vor iesi in starda sa protesteze impotriva acestor jefuitori!

5.   Obs trimis de
(10 oct 2013, 19:05:29
daca onor primaria nu poate acoperi pierderile la termica, solutia e simpla:NATIONALIZAREA!!nationa eon-ul, furnizati gaz metan si energie electrica gratuit, obligati acetul sa livreze apa gratis, obligati pe cei de la termica sa munceasca moca si sa nu mai puna la scoteala cheltuielile care le au si totul este bine:))))lasind gluma la o parte cum puteti obliga o societate comerciala capitalista sa vinda sub pretul de productie??credeti ca adremul va vinde sub pret??va faceti iluzii!pretul de 445 a fost reglementat si aprobat de o institutie a statului si are ca fundament preturile reale de pe piata.degeaba te plangi d-le laatu, atita costa atita tre sa platesti. nu vrei, sau nu poti faci matale binisor si pleci din sistemul centralizat.
5.1  RE: Obs trimis de
(11 oct 2013, 07:34:19
EMILC,
dezintersul si proasta organizare va caracterizeaza. La sistemul centralizat termic sunt de obicei cei cu venituri mici si f. mici, ca peste tot in lume....

E bine sa ne spuneti cat reprezinta pierderile de agent termic din sistemul centralizat. Sa ne spuneti ce investitii s-au facut pentru reducerea pierderilor de caldura in sistemul de distributie si reabilitarea retelelor termice.
Suntem mintiti permanent de toti cei pe care i-am ales pentru a ne fi mai bine!.
Este adevarat ca pretul la gaze se va majora, dar pretul Gcal s-ar fi putut mentine la nivelul anilor anteriori, daca se lua masuri rationale, eficiente si din timp. Oare Consilierii USL vor aproba majorarea Gcal fara sa cricneasca, nu cred!?

6.   Cine plateste TERMICA? trimis de
(10 oct 2013, 20:25:02
Eu am centrala termica pe gaz. De ce sa platesc la termica ??? Cei care nu au centrale nu imi platesc mie factura de gaz.Daca primaria subventioneaza gicacaloria de la Termica sa-mi subventioneze si mie factura la gaz.
7.   O potentiala solutie trimis de
(10 oct 2013, 23:24:53
Se iau ai nostri alesi se inghesuie intr-un apartament congelat ca al nostru(l-as ceda bucuros pe al meu vreo doua zile)se lasa doar in pijamale se incuie usa si se arunca cheia si sa se frece intre ei poate se incalzasc(daca le e prea cald de grasi ce sunt sa deschida si geamurile sa ia aer curat).
Apropo la primarie in sala de sedinte or avea caldura?
8.   Adevarul ..... trimis de
(11 oct 2013, 09:52:05
Adevarul este pe undeva pe aici ........ De fapt asta este pretul unei gigacalorii in toata lumea asta (exceptie fac pietele reglementate). Ce nu ni se spune noua este ca noi avem venituri de  ☭ . Asta este cea mai mare problema. Credti ca cetatenii cu venituri medii ai tarilor mai dezvoltate raman cu ceva bani economisiti la sfarsitul lunii? Au salarii mai mari dar si preturile sunt pe masura la utilitati si chirii. Intrebati "italienii", "francezii" sau "englezii" nostri cand vin pe acasa, care sunt preturile pe acolo.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei