Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 233 (5440)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Proiect

Parteneriat multilateral Comenius, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava este beneficiarul unui grant de 24.000 de euro pentru parteneriatul multilateral Comenius „Science Experiments on Renewable Energies” (Science ExpRES), care se va desfăşura în perioada septembrie 2013 - iulie 2015. Din acest parteneriat mai fac parte alte cinci şcoli europene: Colegiul „Francois Mitterrand” Toulouges, Franţa; Istituto d’Istruzione Superiore „Erasmo da Rotterdam”, Nichelino, Italia; Tosunlar Orta Okulu, Sarayköy-Denizli, Turcia; CSG "De Goudse Waarden", Gouda, Olanda şi Žibartonių Pagrindinė Mokykla, Žibartoniai, Lituania.

Directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, profesoara Crăiţa Buda Niga, a declarat că „aprobarea acestui proiect este o altă mare realizare în direcţia creşterii dimensiunii europene a instituţiei noastre. Noi mai avem în derulare un parteneriat Leonardo da Vinci, pe teme de nutriţie sănătoasă. Şi tema acestui proiect nou aprobat este de o mare importanţă: utilizarea energiilor regenerabile şi, deci, protejarea mediului înconjurător. În cadrul acestui parteneriat, elevii liceului nostru vor avea ocazia să viziteze alte unităţi de învăţământ europene, să studieze cât mai multe lucruri despre centrale care utilizează energiile regenerabile, să realizeze practic alături de colegi europeni experimente legate de energie şi împreună să militeze pentru o Europă mai curată, mai puţin poluată. Nu în ultimul rând, elevii noştri îşi vor dezvolta şi capacităţile de comunicare în limba engleză.”

 

Utilizarea energiilor regenerabile, tema proiectului

Coordonatoarea proiectului „Science Experiments on Renewable Energies”, profesoara de fizică Violeta Iacentiuc, a precizat că povestea acestui parteneriat a început cu participarea sa la cursul de formare „EU-HOU: Hands-On Universe, Europe. Bringing frontline interactive astronomy in the classroom”, desfăşurat, la Paris, în perioada 4-8 iunie 2012, curs la care au luat parte 15 profesori din Europa.

Una dintre problemele dezbătute la curs, după cum a explicat Violeta Iacentiuc, a fost scăderea interesului elevilor pentru domeniul ştiinţelor şi modalităţile de remediere a acestei situaţii. Un grup de profesori, printre care şi profesoara Iacentiuc, au hotărât să realizeze un proiect de parteneriat multilateral Comenius, al cărui principal obiectiv să fie stimularea interesului elevilor pentru studiul ştiinţelor (fizicii în mod special). Cum una dintre problemele actuale de interes comun este utilizarea energiilor regenerabile, coordonatorul francez a propus ca aceasta să fie tema proiectului. În noiembrie 2012 s-a organizat la Colegiul „Francois Mitterrand” Toulouges (Franţa) o vizită pregătitoare Comenius, unde s-au stabilit obiectivele, activităţile, programul şi produsele finale ale proiectului.  

 

Întâlniri de proiect în Italia, Turcia, România, Lituania, Olanda, Franţa

Proiectul „Science ExpRES” va fi derulat pe o perioadă de doi ani, organizându-se întâlniri de proiect în fiecare dintre ţările participante, în ordinea: Italia, Turcia, România, Lituania, Olanda, Franţa. Primele sarcini de realizat vor fi: website-ul proiectului, logo-ul, posterul şi sloganul proiectului. La fiecare întâlnire de proiect se va prezenta şi discuta un anumit tip de energie regenerabilă (energie solară, energie eoliană, hidroenergie, energie provenită din biomasă, energie geotermală), se va realiza o machetă a centralelor care utilizează fiecare tip de energie, se vor efectua vizite la aceste tipuri de centrale, se vor realiza practic şi se vor filma experimente distractive pe teme de energie.

Profesoara Violeta Iacentiuc, coordonatoarea proiectului, a precizat că „spre finalul proiectului se va organiza un concurs de desene cu tema <Oraşul viitorului>. Toate produsele proiectului vor fi expuse la ultima întâlnire de proiect, în cadrul unei expoziţii găzduite de Primăria oraşului Toulouges, iar rezultatele finale vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe ce va avea loc de asemenea la Primăria oraşului Toulouges”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parteneriat multilateral Comenius, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
 Vizualizări articol: 2015 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Parteneriat multilateral Comenius, la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei