Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 231 (5438)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La mila vremii

Preşcolari în vârstă de 3 ani, condamnaţi să îşi facă somnul de amiază la temperaturi de 15 grade Celsius

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Frigul din sălile de curs a devenit, în ultimele zile, principalul inamic al educaţiei. Sute de preşcolari şi elevi din municipiul Suceava sunt condamnaţi să înveţe în frig, asta până când Termica va începe furnizarea de agent termic. Cum majoritatea şcolilor sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, conducerile unităţilor şcolare sunt la mila autorităţilor şi nu au altă alternativă decât să aştepte furnizarea căldurii.

Frigul este resimţit în special de micuţii de la grădiniţă care sunt nevoiţi să îşi pună două rânduri de haine pentru a face faţă temperaturilor scăzute. Oricum numărul micuţilor prezenţi la cursuri este foarte mic, mare parte dintre ei fiind trataţi de viroze, acasă.

 

Elevii se îmbolnăvesc pe capete

La grădiniţa din cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Suceava, preşcolarii de la grupă mică, micuţi în vârstă de 2-3 ani, îşi fac somnul de amiază într-o încăpere unde termometrul indică 15 grade Celsius. Ferestrele sunt orientate spre nord, iar frigul ajunge până la oase, singura sursă de căldură din cameră fiind un calorifer electric adus de părinţii unui copil.

În sala de curs, preşcolarii poartă pulovere împletite, iar doi dintre ei au căciuli pe cap, însă în dormitor, cei mici vor trebui să înfrunte cele 15 grade îmbrăcaţi în pijamale. Educatoarea mărturiseşte că, în ultima perioadă, preşcolarii s-au îmbolnăvit pe capete, justificând astfel numărul mare de absenţi care sunt acasă, părinţii fiind nevoiţi să-i trateze pentru viroze.

În sala de curs nu există nici o sursă de încălzire, caloriferul electric dovedindu-se ineficient din cauza faptului că instalaţiile electrice au cedat la suprasarcină. Cu mult mai frig este, însă, la toalete şi pe holuri.

Educatoarea povesteşte că „părinţii au adus un calorifer electric, dar pentru că instalaţia electrică nu îl poate susţine, am dus caloriferul în dormitor. Acolo este mai frig. Copiii au 2-3 ani, însă cei mai mulţi stau acasă, răciţi. Au mai fost ani şi perioade în care era rece în clasă, dar nu aşa. De când sunt în învăţământ, nu a fost aşa de rece în săli”.

În sala care găzduieşte grupa mare, copiii se dezmorţesc la o aerotermă adusă în dimineaţa zilei de ieri de o mămică. Până ieri, preşcolarii au resimţit din plin frigul din ultimele zile.

Educatoarea Laura Simona Boiciuc ne-a povestit că „părinţii au încercat să ne ajute cum au putut. Fără aerotermă era foarte rece, foarte frig. Copiii veneau cu hanorace, cu bluze groase pe dedesubt. Foarte mulţi s-au îmbolnăvit, astfel că, din 25, veneau numai 15 la grădiniţă. Acum e tot rece, dar s-a mai schimbat aerul”.

Cât priveşte condiţiile în care învaţă elevii de gimnaziu şi liceu, acestea sunt la fel de vitrege, însă aceştia fac faţă mai bine temperaturilor mici. Recunosc că în jurul orei 7.00, când începe prima oră de curs, le ia destul de mult timp să se acomodeze cu senzaţia de frig, însă pe parcursul zilei ţin ferestrele închise, astfel că temperatura devine uşor, uşor suportabilă.

 

Frigul este numitorul comun al şcolilor din municipiu

Scenariul este similar şi în celelalte şcoli pe care Termica le-a lăsat în frig. Preşcolari, elevi de gimnaziu şi de liceu, dar şi profesori, cu toţii îşi doresc săli de clasă cu temperaturi normale şi calorifere calde.

Referitor la acest aspect, prof. Gabriela Cazac, director adjunct în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, a declarat că „având în vedere că suntem racordaţi la sistemul centralizat, aşteptăm să se rezolve problema. Este rece, nu e o temperatură firească pentru desfăşurarea orelor de curs, iar acest lucru ne-a fost sesizat şi de părinţi. În sălile de clasă e mai cald, pentru că efectivele sunt mai numeroase, însă frig este pe holuri, în băi şi în cancelarie. Elevii încep cursurile la ora 7.00, iar ţinând cont că aerisim înainte, e într-adevăr rece”.

Autorităţile locale ştiu situaţia, recunoscând problemele inerente ce apar în instituţiile de învăţământ odată cu venirea timpurie a sezonului rece.

Conform primarului municipiului Suceava, Ion Lungu, „din păcate, în acest an sezonul rece a venit mai devreme. La încălzirea în unităţile şcolare avem două situaţii. În primul rând, în cazul şcolilor cu centrală proprie pe gaz metan, adică circa 30% din unităţile de învăţământ din municipiu, am dat dispoziţie încă de alaltăieri (n.r. - marţi) să pornească încălzirea şi ştiu că au făcut-o. De cealaltă parte, unde suntem în sistem centralizat, avem probleme pentru că circuitele sunt comune şi nu putem să ne permitem astăzi să dăm căldură în municipiul Suceava. În primul rând trebuie să avem acordul asociaţiilor de proprietari, iar aici e o problemă şi de plată, acestea au de plătit o datorie de 20 de milioane de lei către Termica. Vom decide când vom furniza căldură în data de 8 octombrie.”

Acesta a mai declarat că în cazul unor unităţi de învăţământ preşcolar şi gimnazial, municipalitatea a încercat să facă circuite separate, acest fapt realizându-se la Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel”,  la Grădiniţa „Ţăndărică” şi la Şcoala Gimnazială Nr. 1.

„Unde sunt posibilităţi tehnice vom furniza căldură la învăţământul preşcolar, în primul rând, şi la cel gimnazial”, a conchis edilul. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşcolari în vârstă de 3 ani, condamnaţi să îşi facă somnul de amiază la temperaturi de 15 grade Celsius.
 Vizualizări articol: 3206 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Preşcolari în vârstă de 3 ani, condamnaţi să îşi facă somnul de amiază la temperaturi de 15 grade Celsius5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Rusine primarului trimis de
( 4 oct 2013, 12:07:00
mai domn primar, tie nu iti este rusine sa lasi acesti copilasi in frig?
nu mai minti populatia ca de la 9 nov. dai caldura cu noua centrala, etc. bla bla.
crezi ca toti locuitorii acestei urbe sunt atat de naivi incat sa nu isi dea seama ca la doua cuvinte spui trei minciuni ?
apropo in palatul tau de la primarie cu ce te incalzesti ?
toti merg inainte numai tu faci program la caldura si apa calda ca pe vremea lui Ceausescu.
RUSINE TIE SI CONSILIERILOR LOCALI
2.   Se vede ca lumea este f. multumita, nu zice nimic! trimis de
( 4 oct 2013, 14:37:24


S-a tergiversat debutul constructiei noii centrale, fara a se tine cont de conditiile meteo proprii Sucevei. Iar acum frigul ne inmoaie oasele si ratiunea! Parca am fi dupa razboi, totul este distrus! Trebuie sa rabdam pina va veni un primar omenos si gospodar. Nici o lege, nici un ordin nu se mai respecta. Este dezastru.
In baza ordinului ANRSC, societăţile de termoficare trebuie să înceapă furnizarea căldurii atunci când, timp de trei zile consecutiv, temperaturile din timpul nopţii, din intervalul orar 18.00 – 06.00, coboară sub 10 grade Celsius.

Iarasi nimeni nu este tras la raspundere pentru taraganarea furnizarii caldurii la timp! Atitia bani investiti in reteaua de distributie ani de zile si tot sunt probleme cu pierderile uriase pe traseu?
Iata cine ne conduce !
Promisiuni, logoree , asigurari ca totul este OK prin toate canalele de comunicare ….
Suntem intoxicati zilnic, cind de fapt realitatea este catastrofala.

Cind va fi pedepsita minciuna ce este la rang de conducere, dezintersul si proasta organizare?

3.   Lungule? demisia trimis de
( 4 oct 2013, 16:29:10
+4 grade laora 15 si 30 , oare la noapte, . Dl primar nu toti suceveni sunt asa rotofei si cu piele de ..... . DATE peste cap si pune termica in functiune ,ca de nu , nu te vad bine in fatoliu de primar in urmatoarele 2 saptamini, cred ca la SUCEVENI le-a junge la oase si....................... . DACA ai bunul simt ar trebui sa-ti dai DEMISIA , pt ca suceveni ,care te-au ales = te-au ales pt bunastarea unui oras intreg si nu pt A TA
4.   Comentariu trimis de
( 4 oct 2013, 20:55:18
Asa va trebuie , lachiosilor cit de mare este prostia in satul SUCEAVA sa vezi ca primarul nu face nimic bun ani la rind si sa-l votezi din nou .Lucrul acesta il numesc CRETINISM SI PROSTIE .
5.   Comentariu trimis de
( 4 oct 2013, 20:55:18
Asa va trebuie , lachiosilor cit de mare este prostia in satul SUCEAVA sa vezi ca primarul nu face nimic bun ani la rind si sa-l votezi din nou .Lucrul acesta il numesc CRETINISM SI PROSTIE .

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei