Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 228 (5435)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

An jubiliar

Al 50-lea an de învăţământ superior la Suceava, deschis la Universitatea „Ştefan cel Mare”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sub semnul sărbătoririi celor 50 de ani de istorie a învăţământului superior în Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV) a deschis luni, 30 septembrie, noul an academic.

Circa 10.000 de studenţi s-au întors pe băncile facultăţilor, aceştia revenind la cursuri la două săptămâni după colegii lor din sistemul preuniversitar.

Festivitatea de deschidere a anului academic 2013-2014 a fost găzduită de Auditoriumul „Joseph Schmidt”, la ceremonie fiind prezenţi membri ai comunităţii academice sucevene, profesori şi studenţi, dar şi reprezentanţi ai comunităţii locale.

Din prezidiul evenimentului au făcut parte preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, rectorul USV, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, preşedintele Senatului USV, Liviu Popescu, şi reprezentantul comunităţii studenţeşti, Ilie Doroftei. 

Festivitatea a debutat cu intonarea imnului USV, acesta fiind urmat de cuvântul de bun venit al rectorului Valentin Popa.

„Urez bun venit celor aproape 2.400 de studenţi, dar şi celor peste 1.100 de noi masteranzi şi în egală măsură celor peste 50 de noi doctoranzi ai USV ”, a transmis Valentin Popa.

Acesta a adăugat că în noul an universitar, USV s-a îmbogăţit cu peste 200 de studenți, generația celor care au absolvit cursurile universității fiind mai mică decât generația care intră pe băncile universității. „Ne bucură nespus acest lucru, deoarece indică o creștere constantă a interesului arătat universității noastre chiar și în aceste condiții de scădere demografică și diminuare drastică a numărului de absolvenți de liceu”, a mai menţionat rectorul USV.

Valentin Popa a reamintit faptul căUniversitatea „Ștefan cel Mare” marchează „împlinirea a 50 de ani de existență și implicare în slujba comunității”. Acest fapt va fi sărbătorit săptămâna viitoare alături de invitați de seamă: peste 70 de rectori, miniștri, reprezentanți ai corpului diplomatic, ai Curții Constituționale și ai Băncii Naționale a României vor fi prezenți la Suceava, pentru mai multe zile.

La rândul său, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, a precizat că „ astăzi e o zi importantă, un nou început. De-a lungul timpului, USV a crescut, s-a dezvoltat şi aproape că nu mai încape în acest campus. Sincer, îmi doresc să vă dăm afară din oraş, la Moara, în noul campus universitar. Acolo e locul unei universităţi puternice, pentru mileniul al III-lea”.

Cătălin Nechifor a mai punctat, în discursul său, că instituţia pe care o reprezintă este deschisă studenţilor care doresc să efectueze stagii de practică în domeniul administraţiei publice, menţionând că practica studenţilor este necesară şi benefică, dar nu tot timpul frecventată de către absolvenţi.

Totodată, prefectul Florin Sinescu a punctat faptul că USV reprezintă o emblemă a judeţului municipiului Suceava, acesta manifestându-şi susţinerea faţă de proiectele pe care universitatea le demarează.

Despre proiecte a vorbit şi edilul Ion Lungu, acesta menţionând că „oraşul nostru este în plin proces de modernizare, iar din acest proces face parte şi Universitatea <Ştefan cel Mare>. Avem o serie de proiecte comune: încercăm să modernizăm infrastructura din jurul campusului, parcul din faţa universităţii, strada Universităţii. Totodată suntem parteneri ai evenimentului de sărbătorire a 50 de ani de învăţământ superior la Suceava, de săptămâna viitoare”. 

Cu privire la situaţia echipei de handbal, primarul Lungu a dat asigurări „tuturor celor care iubesc handbalul” că această problemă îl preocupă şi că, în viitorul apropiat, se vor găsi soluţii pentru o finanţare corectă.

 

USV – scurt istoric

Istoria învăţământului superior la Suceava a început odată cu crearea, în 1963, a Institutului Pedagogic de 3 ani. Deschiderea festivă a cursurilor primului an universitar la Suceava, la 1 octombrie 1963, a fost salutată de primul rector al Institutului, scriitorul, criticul şi istoricul literar prof. univ. dr. Constantin Ciopraga. Prima etapă, cea a învăţământului superior pedagogic, a început pe strada Mihai Viteazul la nr.12, unde s-a înfiinţat ulterior Colegiul Naţional „Petru Rareş”.

A doua etapă, denumită etapa institutului de învăţământ superior mixt, pedagogic şi tehnic este încadrată între anii 1976 şi 1984.

La mijlocul anilor ’70, dezvoltarea economică a regiunii de nord a ţării a impus şi formarea de specialişti în inginerie, şi mai ales în inginerie mecanică. Astfel, în 1976, ca urmare a faptului că o serie de specializări ale Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi funcţionau deja la Suceava de câţiva ani, au fost înfiinţate specializările: Tehnologia Construcţiilor de Maşini (TCM) şi Tehnologia Produselor Alimentare de Origine Animală, pentru ingineri şi subingineri.

Etapa institutului de subingineri este consemnată în perioada 1984 -1989. În această perioadă, institutul şi-a pierdut independenţa administrativă, dar a continuat să funcţioneze didactic şi ştiinţific ca facultate subordonată Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi.

La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României, Institutul a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV).

 

Rectorul USV:  Mediul academic este greu încercat, la limita colapsului

Rectorul Universităţii Suceava, Valentin Popa, a mai declarat, la deschiderea anului universitar, că mediul academic este greu încercat, fiind copleşit şi la limita colapsului din cauza finanţării slabe.

Acesta a mai precizat că, în pofida tuturor eforturilor şi succeselor mediului academic, învăţământul românesc a fost constant defăimat în ultimii ani şi de multe ori acuzat ca fiind sursa tuturor deficienţelor sociale, universităţile fiind denumite "fabrici de diplome sau surse de absolvenţi şomeri".

"Consider aceste afirmaţii nedrepte şi nefondate, iar acest discurs al anilor precedenţi a fost doar o motivaţie, un paravan, de care clasa politică s-a folosit pentru a reduce fondurile destinate educaţiei", a subliniat Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Al 50-lea an de învăţământ superior la Suceava, deschis la Universitatea „Ştefan cel Mare”.
 Vizualizări articol: 1644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Al 50-lea an de învăţământ superior la Suceava, deschis la Universitatea „Ştefan cel Mare”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei