Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 216 (5423)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pentru al zecelea an consecutiv

Primarul Sucevei, prezent la deschiderea de an şcolar din zece unităţi de învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Emoţiile de la începerea unui nou an şcolar au fost împărtăşite anul acesta, de către primarul Sucevei, Ion Lungu, cu elevii, părinţii şi profesorii din zece instituţii de învăţământ, situate în toate cartierele municipiului.

Şeful municipalităţii sucevene a ţinut să fie prezent, pentru al zecelea an consecutiv, la festivitatea de deschidere de an a zece dintre şcolile şi liceele care, în ciuda crizei financiare, au beneficiat de importante fonduri de la bugetul local, pentru lucrări de reparaţii şi investiţii.

 

Trei şcoli în care merg copiii din trei cartiere

Turul de forţă al edilului sucevean a început la ora 08.00, la deschiderea de an la Şcoala Gimnazială Nr. 8, din cartierul George Enescu, care a împlinit 36 de ani de existenţă, în ultimii zece ani acolo fiind făcute investiţii serioase de la bugetul local, pentru extinderea şi dotarea spaţiilor educaţionale, dar şi pentru sporirea confortului elevilor şi profesorilor.

La fel ca în fiecare an, curtea interioară a Şcolii Nr. 9 „Ion Creangă”, din cartierul Obcini, s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul foarte mare de elevi şi părinţi prezenţi la deschiderea de an şcolar. Cu emoţii, dar şi cu încântare, cei care urmau să păşească pentru prima oară într-o sală de clasă, dar şi cei care au revenit în mijlocul colegilor s-au aliniat în careu, cu braţele încărcate cu buchete de flori. Alături de ei se aflau părinţii, care retrăiau emoţiile din copilărie, dar şi emoţii noi, pentru copiii care acum au început o nouă etapă a vieţii lor, extrem de importantă, care le poate influenţa întreaga existenţă.

Tocmai de aceea, primarul Ion Lungu a ţinut să le ureze „Bun venit!” celor din clasa pregătitoare şi bobocilor, dar s-a adresat şi părinţilor, cărora le-a transmis: „Pentru a avea performanţă, este nevoie de o colaborare perfectă între familie şi şcoală. Cea mai bună investiţie a părinţilor este cea pentru pregătirea copiilor, şcolarizarea lor!”.

Ion Lungu a amintit de eforturile depuse de municipalitate pentru modernizarea şi dotarea şcolii în care învaţă aproape toţi copiii din cartierul Obcini.

„În ultimii zece ani s-au făcut eforturi mari din partea Primăriei Suceava pentru această şcoală, care arată acum foarte bine şi are şi o sală de sport. Chiar şi în acest an, în condiţii de austeritate, s-au făcut lucrări de modernizare a şcolii, de amenajare a unei săli de şedinţă, a unui cabinet de informatică, de igienizare şi pregătire a sălilor de curs pentru începerea anului şcolar. Vom continua să alocăm bani, pentru a face o şcoală dotată la nivel european, pentru că aici se îndeplinesc condiţiile de performanţă”, a adăugat edilul Sucevei.

Alături de el, la deschiderea de an şcolar, s-a aflat şi fostul director al şcolii,  Constantin Mărgineanu, care deţine acum funcţia de director al  Casei Corpului Didactic.

Următorul cartier în care Lungu a fost prezent, alături de elevi şi părinţi, la deschiderea anului şcolar, a fost Iţcani, la Şcoala Gimnazială Nr. 7 „Grigore Ghica Voievod”.

Şeful municipalităţii sucevene a mărturisit că an de an a mers acolo, „din respect pentru şcoala dvs., pentru copiii de aici şi pentru cetăţenii din Iţcani”, pe care i-a îndemnat să preţuiască instituţia de învăţământ care a fost modernizată şi dotată cu aparatură performantă.

„Aveţi o şcoală frumoasă, care nu e cu nimic mai prejos decât una din centrul Sucevei. Nu are rost să duceţi copiii la altă şcoală din municipiu, pentru că aveţi aici o şcoală modernă, cu cadre bine pregătite”, a concluzionat Ion Lungu.

 

Siguranţa elevilor şi profesorilor, prioritate de grad I

Periplul primarului Ion Lungu pe la unităţile de învăţământ din fiecare cartier a continuat apoi la patru şcoli din cel mai mare cartier al Sucevei – Burdujeni.

La Şcoala Nr. 10, care a devenit ce-a de-a doua unitate şcolară din oraş, după numărul de elevi, Lungu a felicitat conducerea şcolii pentru evoluţia continuă, cea mai bună dovadă fiind cei 1.050 de elevi din acest an, cu 50 mai mulţi decât anul trecut şi cu câteva sute mai mulţi decât anii anteriori.

„Asta arată că la şcoala dvs. este performanţă, seriozitate, lucru dovedit şi de numeroasele proiecte iniţiate, la care v-am sprijinit şi s-au şi realizat”, a spus Ion Lungu.

Şeful municipalităţii sucevene le-a vorbit părinţilor şi elevilor de la toate şcolile la care a fost prezent de implementarea unui program complet de siguranţă în şcoli şi licee, atât prin patrulele mixte ale Poliţiei Locale, Municipale şi Jandarmeriei, cât şi prin montarea de camere video în toate unităţile de învăţământ, atât la interior, cât şi la exterior.

„Facem eforturi pentru a asigura şi personal de pază la şcoli, atât pe timp de noapte, cât şi de zi.Susţinere financiară este din partea Primăriei Suceava, aşteptăm însă o dezlegare de la Guvern, să putem face angajări pe aceste posturi unice, de care este mare nevoie”, a precizat Lungu, care consideră că siguranţa elevilor şi profesorilor este principala prioritate.

 

Premieră la inaugurarea anului şcolar la cea mai mare şcoală din Suceava

Cea mai numeroasă prezenţă a fost, ca de fiecare dată, la deschiderea anului de învăţământ de la Şcoala Nr. 11 „Miron Costin”. După ce le-a urat „Bun venit” celor 1.300 de elevi, din care 130 de elevi în clasa pregătitoare şi 20 în clasa I, directorul Constantin Sîrghi a anunţat că, pentru prima dată în istoria şcolii, la deschiderea de an şcolar participă cineva din Parlamentul României - senatorul Ovidiu Donţu.

„Am emoţii, pentru că fiica mea pășește astăzi în clasa I. Vreau să le adresez elevilor un îndemn – să îşi preţuiască dascălii, pentru că ei sunt eroii noştri de zi cu zi, pentru că îşi desfăşoară activitatea în mod corespunzător, în ciuda crizei şi a vremurilor grele. Dascălilor le spun să fie răbdători cu elevii, pentru că sunt caractere în formare, iar părinţilor – să fie alături de dascăli în desăvârşirea copiilor lor”, a spus Ovidiu Donţu.

Ion Lungu a vorbit despre investiţiile făcute în această şcoală în ultimii zece ani, dar şi de cele care urmează, precizând că, numai anul acesta, în ciuda greutăţilor financiare cu care se confruntă şi Primăria Suceava, valoarea reparaţiilor şi investiţiilor făcute în şcoli depăşeşte două milioane de euro.

La deschiderea de an şcolar de la „Miron Costin” au fost prezenţi şi consilierii locali Tiberius Brădăţan şi Geniloni Sfeclă. Doctorul  Brădăţan le-a urat tuturor „sănătate maximă, pentru că dacă avem asta, ne putem ocupa de celelalte probleme de zi cu zi”, apoi a continuat cu un îndemn: „Copiii sunt viitorul nostru, ceea ce vedem frumos pentru ţara noastră şi municipiul nostru. De aceea trebuie să avem grijă de ei ca de nişte flori, trebuie să-i ajutăm să devină cetăţeni de onoare ai oraşului nostru”.

Cei patru reprezentanţi ai autorităţilor locale şi naţionale au fost prezenţi apoi la deschiderea anului de învăţământ de la Şcoala Nr. 6 din Burdujeni Sat, unde au fost făcute importante investiţii de modernizare, cea mai recentă fiind centrala pe biomasă care va asigura căldura copiilor la iarnă.

Şcoala Nr. 5 „Jean Bart”, care a trecut prin multe transformări, după preluarea conducerii de către un director tânăr, Vasile Bilius, a fost următoarea unitate de învăţământ la care Lungu a fost prezent la deschiderea de an şcolar, asigurându-i pe părinţi şi elevi de sprijinul său, pentru ca procesul de modernizare a şcolii să continue.

 

Legea Învăţământului şi demnitatea profesorilor

Maratonul inaugurărilor de an şcolar a continuat apoi la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, unde, alături de primarul Sucevei, în faţa copiilor şi părinţilor s-au aflat şi prefectul Florin Sinescu, deputatul Alexandru Băişanu şi reprezentantul Consiliului de Administraţie al liceului, consilierul local Marcel Roibu.

Lungu a spus, vorbind în numele tuturor celor prezenţi: „Avem datoria şi obligaţia ca, la 23 de ani după Revoluţie, să redăm demnitatea şi prestigiul dascălilor, profesorilor, cu ajutorul dvs, al părinţilor”.

O altă problemă, pe care a expus-o şi în faţa celor adunaţi în careu la Liceul cu Program Sportiv, cât şi la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, a vizat numeroasele schimbări pe care le-a suferit Legea Învăţământului, bulversând generaţii de elevi: „Trebuie să se definitiveze odată o strategie în învăţământ, pentru că din păcate sunt foarte multe schimbări – modificări în programa şcolară, durata semestrelor, a anului şcolar, testările care se dau...Este o bulversare continuă la nivelul părinţilor şi copiilor. Cred că, la 23 de ani de la Revoluţie, ar trebui să existe o strategie clară, continuă, cu învăţământul din România”.

La „Spiru Haret”, unde a fost prezent şi viceprimarul Gavril Vîrvara, primarul Ion Lungu l-a apreciat pe directorul Virginel Iordache drept “un bun gospodar”, precizând că “omul sfinţeşte locul”, dovadă fiind numeroasele realizări ale respectivei instituţii de învăţământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Sucevei, prezent la deschiderea de an şcolar din zece unităţi de învăţământ.
 Vizualizări articol: 1761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Primarul Sucevei, prezent la deschiderea de an şcolar din zece unităţi de învăţământ2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei