Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 215 (5422)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Concurs ecvestru

Maratonul cailor de rasă, la Horodnic de Sus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Localitatea suceveană Horodnic de Sus a devenit de câţiva ani de zile un punct de reper pe harta concursurilor ecvestre din România, datorită eforturilor depuse de iubitorii acestor animale nobile, uniţi în cluburi ecvestre de renume, dar şi a unui sport care începe să prindă tot mai mult teren – călăritul.

Tocmai de aceea, sâmbătă, terenul liber de lângă Hanul Voievozilor a fost cuprins de forfota pregătirilor pentru  Finala Campionatului Naţional de Anduranţă, competiţie la care s-au înscris echipe din Miercurea Ciuc, Cluj, Bistriţa, Satu Mare şi Suceava.

Frumoşi cai, majoritatea descendenţi ai unor linii de Shagya arab, ori din încrucişarea altor rase de cai cu pur-sângele arab renumit pentru rezistenţa sa fizică la galop, erau etalaţi cu mândrie de cei care urmau să-i încalece în competiţie, apropierea dintre cal şi călăreţ fiind vizibilă din comportamentul lor.

La anumite intervale de timp, de obicei la câte o oră, se dă startul unei noi probe, fiecare cu nivel diferit de dificultate.

„Competiţiile se desfăşoară pe distanţe de la 30 km la 80 km. La start avem 26 de concurenţi cu vârste de la 10 la 40 de ani şi cu foarte bogată participare din partea cluburilor locale”, a precizat Ioan Banciu, unul dintre organizatorii celei de-a 6-a ediţii a concursului de anduranţă de la Horodnic de Sus.

Suceava a fost reprezentată în concurs atât de caii Direcţiei Silvice Suceava, cât şi de cei de la cluburile Cai de Legendă şi Forest Ecvestru - care au avut şi calitatea de organizator al competiţiei.

„Anduranţa constă în alergarea pe distanţe prestabilite, care trebuie parcurse cât mai repede, iar caii trebuie să se încadreze în anumiţi parametri fizici – să nu depăşească un anumit număr de bătăi ale inimii pe minut, un anumit puls, şi să nu prezinte nici un fel de răni sau să fie expuşi unor situaţii periculoase pentru sănătatea lor. E un test similar maratonului, dar trebuie să se încadreze într-o viteză minimă, de 10 km pe oră”, a explicat reprezentantul Clubului Forest Ecvestru, Ioan Banciu.

De câţiva ani nivelul competiţiei a crescut, dovadă fiind atât numărul mare de participanţi, cât şi calitatea cailor şi călăreţilor care pleacă de la linia de start.

 

Un concurs fără constrângeri

Frumuseţea competiţiei este completată de cea a traseelor stabilite de organizatori, pe dealuri înverzite, prin pâlcuri de pădure, prin văi şi zone înalte, de unde poţi admira crestele muntoase, acoperite de brazi.

Acesta este şi motivul pentru care, pentru unii, competiţiile de anduranţă sunt cele mai frumoase.

„Un concurs de anduranţă este mai în natura calului. Spre deosebire de celelalte concursuri, caii nu sunt atât de constrânşi, le putem da mai multă libertate. Este un antrenament bun, în natura calului”, spune Ioana Crăciun, care participă la astfel de concursuri din 2011, iar acum a revenit în competiţii alături de soţul său, după o pauză de un an, pentru naşterea primului copil.

Pasiunea călăriei şi a concursurilor hipice nu ţine cont de vârstă, după cum au demonstrat Nicole Babiuc şi Cristina Andronache, două tinere care au deja la activ mai mulţi ani de călărie decât de şcoală şi care au venit la concurs să-şi susţină prietenii, pentru ca de anul viitor să se alinieze şi ele la linia de start.

O astfel de competiţie, în spatele căreia este multă muncă de organizare, nu putea avea loc fără implicarea gazdelor, Adrian şi Lia Popescu, managerii Hanului Voievozilor, care au organizat anul acesta şi primul târg de cai din zonă.

La finele fiecărei probe, pe măsură ce concurenţii sosesc, timpii obţinuţi sunt calculaţi, caii sunt supuşi unor riguroase controale medicale, iar rezultatele obţinute sunt confruntate şi cu datele furnizate de observatorii amplasaţi în diverse puncte de control, care notează orice abatere de la traseu ori alte evenimente care ar putea să influenţeze rezultatul concursului. De exemplu, orice exces din partea călăreţului care va duce la extenuarea fizică a calului sau orice altă acţiune care poate fi definită ca şi cruzime este penalizată prin descalificare.

 

80 km
LocCalaretCalClubViteza medie
1Tomoioaga OanaDimitriCS U Almira Cluj13,99 km/ h
2Stefanescu RazvanBazarCS Decebal Bacau13,99 km/ h
3Moricz RudolfTaraCS U Almira Cluj13,95 km/ h
     
     
60km
LocCalaretCalClubViteza medie
1Peter EmokeAl HattalCS Forras Mc. Ciuc14,34 km/ h
2Bartalis ZenkoAzurCS Forras Mc. Ciuc14,34 km/ h
 Iris NichiforiucAliCai de Legendaelim. VG1
     
     
40 km
LocCalaretCalClubViteza medie
1Andrei Stelian (insot Berejovski M)BatalCaii Lupilor Bistrita16,22 km/ h
2Farkas FrigyesRamsesCS Forras Mc. Ciuc16,11 km/ h
3Barabasi GergelyKomeCS Forras Mc. Ciuc16,11 km/ h
4Calancea ValentinSamiraCai de Legenda13,71 km/ h
5Pop MugurZaraCS U Almira Cluj12,57 km/ h
6Berejovski DumitruShagalForest Ecvestru Sucevita12,57 km/ h
7Berejovski MihaiRouaForest Ecvestru Sucevita12,57 km/ h
     
     
 30 km 
LocCalaretCalClubViteza medie
1Busuioc EditCappucinoCS Forras Mc. Ciuc13,74 km/ h
2Latis NaomiEl BaloubatCai de Legenda13,53 km/ h
3Curic IoanaDahoman XXXIX-49Romsilva Radauti13,53 km/ h
4Albu DanielaJamillaCaii Lupilor Bistrita13,04 km/ h
5Craciun SimionSisiCaii Lupilor Bistrita12,86 km/ h
6Craciun IoanaCazacCaii Lupilor Bistrita12,77 km/ h
7Moisuc CristianDebraForest Ecvestru Sucevita13,24 km/ h
8Baisanu IoanaMaraCai de Legenda13,64 km/ h
9Hij Costica(insot Baisanu I)Shagya LXII-20Romsilva Radauti13,43 km/ h
10Jescu StefanZaraCai de Legenda13,64 km/ h
11Gherman Cornel(insot Jescu S)PatriciaCai de Legenda13,14 km/ h
12Morosan IonelEl Sba XV-19Romsilva Radauti13,33 km/ h
 Cupcinski AlexandruAmonRomsilva Radautielim VG 1

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Maratonul cailor de rasă, la Horodnic de Sus.
 Vizualizări articol: 2137 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 7 voturi
Maratonul cailor de rasă, la Horodnic de Sus4.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei