Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 207 (5414)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În prag de şomaj

Angajaţii Camerei Agricole Suceava, „în aer” după alegerile pentru noile Camere Agricole

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alegerile pentru Colegiul Judeţean al noii Camere Agricole Suceava, care vor avea loc în judeţul Suceava la finele acestei săptămâni, duminică, pe 8 septembrie, dau fiori reci actualilor angajaţi ai Camerei Agricole Suceava, o instituţie care va dispărea odată cu înfiinţarea noii structuri.

După modificările aduse Legii 283/2010, privind Camerele Agricole, prin Ordonanţa 58/2013, actuala Cameră Agricolă Judeţeană, o instituţie de stat, cu buget de la Ministerul Agriculturii, va dispărea, iar noua Cameră Agricolă Judeţeană Suceava va fi formată din reprezentanţi ai fermierilor şi se va autofinanţa. Cu alte cuvinte, cei 25 de angajaţi ai instituţiei de stat sunt în prag de şomaj.

În momentul de faţă, oficial, toată lumea se fereşte să vorbească despre viitorul angajaţilor Camerei Agricole. Varianta optimistă este ca măcar o parte dintre aceştia să fie preluaţi de conducerea noii Camere Agricole, ei fiind buni specialişti în domeniu. Este însă o variantă destul de puţin probabilă, în condiţiile în care noua structură trebuie să se autofinanţeze şi îi va fi destul de greu să aibă un buget de salarii imediat după constituire.

 

Nu şi-au luat salariile din martie şi până în iulie

De altfel, pentru cei 25 de angajaţi ai Camerei Agricole Suceava problemelemajore au început din prima parte a lui 2013. Începând din luna martie şi până la finele lunii iulie, angajaţii nu au mai primit nici un leu în contul salariilor, după ce Ministerul Agriculturii nu a mai aprobat buget pentru această instituţie. Până la urmă, după cinci luni de zile, angajaţii şi-au primit în cele din urmă salariile restante, la rectificarea bugetară. Bugetul pentru alte salarii, în partea a a doua a anului, nu a mai fost însă aprobat.

 

Angajaţii instituţiei pe cale de dispariţie au o medie de vârstă de 54 de ani

Angajaţii Camerei Agricole Suceava, cei mai mulţi de profesie agronomi, zootehnişti şi horticultori, s-au ocupat în ultimii ani cu precădere de întocmirea de proiecte pentru ca agricultorii să poată primi fonduri europene. În cadrul instituţiei media de vârstă este de 54 de ani. Cu alte cuvinte, în cazul unei desfiinţări a instituţiei, angajaţilor le va fi foarte greu să-şi găsească un nou loc de muncă, cu atât mai mult într-un domeniu ca agricultura, iar despre reorientare profesională este greu de vorbit la vârsta lor.

Camera Agricolă Suceava este condusă de directorul executiv Viorel Marinache, care nu a dorit să comenteze situaţia în care se află instituţia. Cert este doar că nu există încă o decizie oficială de desfiinţare a Camerei Agricole Suceava.

Noua instituţie a Camerei Agricole Suceava, formată dintr-un grup de 25 de membri care vor fi aleşi la alegerile de duminică, vaavea rolul, în principal, de a da consultanţă în întocmirea de proiecte pentru fonduri europene agricultorilor din judeţ. Cel mai probabil, cei care vor primi consultanţă vor trebuie să plătească pentru aceste servicii, care ar trebui să asigure autofinanţarea instituţiei. Mai trebuie spus că există multe voci care afirmă că proiectul noilor Camere Agricole nu este viabil, iar acestea nu vor funcţiona decât pe hârtie.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajaţii Camerei Agricole Suceava, „în aer” după alegerile pentru noile Camere Agricole.
 Vizualizări articol: 2037 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Angajaţii Camerei Agricole Suceava, „în aer” după alegerile pentru noile Camere Agricole5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei