Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 sep 2013 - Anul XVIII, nr. 204 (5411)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Iniţiativă controversată

Parcările cu plată împart în două populaţia din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Iniţiativa conducerii Primăriei Fălticeni de a marca locurile existente între blocuri şi a înfiinţa parcări cu plată a împărţit oraşul în două. Mulţi dintre localnici consideră că este doar o nouă metodă de a le împovăra situaţia printr-un bir care nu-şi avea locul, în timp ce alţii sunt de părere că în acest fel se vor elimina disputele pentru locurile de parcare. Regula care se va aplica la împărţirea locurilor de parcare este primul venit, primul servit, aşa încât după ce spaţiile se vor epuiza nu este exclus să apară şi alte dispute între vecini. Suma pe care trebuie să o plătească cei care doresc un loc de parcare este de 10 lei/lună, dar chiar şi aşa unii fălticeneni, în special pensionarii, spun că bugetul nu le permite un asemenea lux.

 

Cât costă înfiinţarea unui loc de parcare

Cătălin Coman, primarul din Fălticeni, spune că această idee s-a materializat după ce foarte mulţi cetăţeni au solicitat închirierea sau concesionarea locului de parcare pentru a fi siguri că la orice oră din zi sau din noapte ajung acasă vor avea unde parca maşina.

„Am luat decizia de a reglementa această problemă şi am inventariat numărul locurilor de parcare pentru a vedea cum gestionăm situaţia. Până în prezent am înfiinţat 1.734 de locuri de parcare şi ne propunem să mai constituim încă 250 de locuri de parcare până la finalul acestui an, deci un total de circa 2.000 de locuri de parcare, care ar fi suficiente în linii mari, deşi punctual este posibil să apară probleme ca urmare a numărului mare de solicitări”, a arătat primarul Cătălin Coman.

Dacă printre blocuri majoritatea locurilor de parcare pentru care fălticenenii vor trebui să-şi scoată abonament au fost înfiinţate printr-o simplă trasare cu vopsea, există şi spaţii care au costat municipalitatea un pumn de bani. De exemplu, în cursul anului trecut s-au înfiinţat 58 de locuri de parcare ecologice, iar preţul plătit a fost de aproximativ 84.000 de lei, o medie de 1.448 de lei pentru fiecare loc. Anul acesta, până la finele lunii septembrie, vor fi înfiinţate alte 222 de locuri de parcare. Lucrarea i-a fost încredinţată prin atribuire directă firmei Petromig, care are sedii atât în Fălticeni, cât şi în Vadu Moldovei. Valoarea pe care administraţia fălticeneană o va deconta este de 300.000 de lei, ceea ce înseamnă că un loc de parcare costă 1.350 de lei. Iar acest loc de parcare înseamnă practic nişte pavele găurite montate în anumite spaţii verzi dintre blocurile municipiului Fălticeni.

 

Primarul spune că nu s-au înfiinţat parcări pe trotuare. Realitatea din teren este alta

Această iniţiativă are însă şi foarte mulţi contestatari, oameni nemulţumiţi că locurile de parcare nou înfiinţate au dus la distrugerea unor spaţii verzi şi a unor spaţii de joacă, iar în alte situaţii trotuarele au dispărut practic.

„S-au făcut parcări printre blocuri, pe unde erau amenajate locuri de joacă pentru copii, copiii ar trebui să dispară, să plece la ţară să se joace, plus parcarea pe trotuar, care nu-i acceptată. O taxă în plus pe care nu ştiu cum o s-o încaseze primăria şi de la cine, că acum omu' spune care are şi dă, dar când o fi să plătească nu mai are”, a arătat Mihai Apopei.

Pe unul dintre vecinii săi îl nemulţumeşte însă un alt aspect. „Ar fi ele bune cumva, numai că s-au făcut pe trotuare, iar pe acolo trebuie să circule oamenii, nu maşinile. E o taxă în plus care se ia şi eu cred că nu-i corect”, a mărturisit Matei Lupescu.

Primarul din Fălticeni susţine însă că nici un loc de parcare nu s-a înfiinţat pe trotuare, asta chiar dacă realitatea îl contrazice. În ceea ce priveşte spaţiile verzi transformate în parcări, şi aici edilul are o explicaţie.

„Nici un loc de parcare nu a fost înfiinţat pe trotuar, iar pe spaţiile verzi s-au amenajat locuri de parcare pe locurile unde deja maşinile parcau şi pot să exemplific zeci de locuri de acest gen, unde oamenii îşi amenajaseră parcări cu pietriş sau beton şi am folosit doar acele locuri”, a menţionat Cătălin Coman.

 

Locuri de parcare, marcate de cei care şi-au plătit abonamentele la primărie

Există şi persoane care cred că înfiinţarea parcărilor cu plată este o idee care trebuia pusă în aplicare de mai mult timp. „E o soluţie pentru a rezolva problemele dintre locatari, care se certau uneori pentru locurile de parcare. Eu nu o văd ca o idee rea, mai ales că tarifele nu sunt foarte mari”, a arătat Cezar Ungureanu.

Unii localnici au plătit deja la primărie abonamentul pentru anul în curs şi şi-au marcat teritoriul, anunţându-şi vecinii că acel loc de parcare le aparţine. „Mi se pare destul de bună această idee. Mie îmi convine, pentru că în felul ăsta am tot timpul loc de parcare”, a spus Sorin Burlacu, unul dintre susţinătorii proiectului parcărilor cu plată dintre blocuri.

 

Parcometre cu tariful de 1 leu/oră

Şi cei care sunt în tranzit prin municipiul Fălticeni şi doresc să-şi parcheze maşina în centru, în zona magazinului Nada Florilor, de exemplu, trebuie să ştie că vor avea de achitat o anumită taxă. Pentru o oră de parcare tariful este de 1 leu, iar bonurile care vor fi expuse pe bordul maşinilor trebuie procurate de la parcometrele amplasate în zonele cu parcări.

Introducerea acestui sistem de plată are adepţi şi opozanţi. Pe de o parte, unii proprietari de autovehicule cred că în felul acesta nu se vor mai găsi şoferi care să parcheze aiurea, în timp ce alţii consideră că suntem prea săraci pentru a ne permite să dăm bani şi pentru parcare.

„Asta e legea, eu spun că nu-i normal pentru noi, cei de rând, mai ales la şoselele pe care le avem şi la rovinietele pe care le plătim. Să plăteşti ca să stai 5 sau 10 minute, dar asta este”, a arătat Georgeta Plăcintă.

 

Deocamdată se dau doar avertismente. Vor urma amenzile

Pentru că parcările cu plată au fost introduse destul de recent, municipalitatea din Fălticeni nu a dat nici o sancţiune. Acestea nu vor întârzia să apară, şi cel mai probabil poliţia locală va lua măsuri de sancţionare pecuniară începând de anul viitor.

„Vom aplica şi sancţiuni, conform prevederilor stabilite în Consiliul Local, dar, deocamdată, pentru că e un lucru nou pentru Fălticeni, nu ne-am propus să dăm amenzi, ci doar avertismente şi mergem pe conştientizarea cetăţenilor”, a arătat primarul Cătălin Coman.

Cuantumul amenzilor va fi diferit, în funcţie de abaterile comise, care se întind pe o plajă destul de largă, începând de la ocuparea fără drept a locului de parcare şi terminând cu distrugerea însemnelor de parcare ori a autovehiculelor parcate pe locul altui beneficiar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parcările cu plată împart în două populaţia din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2341 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Parcările cu plată împart în două populaţia din Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt cei destepti cu rahat la mansarda trimis de
( 3 sep 2013, 12:07:01
indiferent de oras prostanul de platitor de taxe trebuie sa inteleaga ca daca are loc de parcare platit nu e non stop al lui,asa cred majoritatea si te trezesti blocat de un dobitoc din asta
de obicei se plateste acea taxa doar pe timp de noapte 18,00 si 8.00 dimineata si eventual pe sf de saptamana,depinde de reglementarile fiecarui consiliu local de acel oras
nu mai blocati ziua mare alte masini ca a tras pe locul tau ca esti pasibil de amenda

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei