Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 199 (5406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

De vizitat

Trei obiective turistice din Bucovina, în Top 10 frumuseţi rurale ale României

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-un top realizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“, în primele zece obiective turistice din ţară apar şi trei atracţii din Bucovina, Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, Muzeul Oului din localitatea Vama şi Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, din localitatea Poiana Stampei.

„Lupta” finală s-a dat între 51 de obiective turistice, din 14 judeţe, jurizarea fiind făcută pe sistemul „Eurovision” de reprezentanţi ai judeţelor implicate, la care s-au adăugat autori de bloguri în domeniul turismului şi membri ai Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România”.

S-a ţinut cont şi de voturile primite pe Facebook. După cum susţin organizatorii, cele mai frumoase locuri din România vor fi incluse şi într-un ghid ce va fi promovat de agenţiile de turism. Nicolae Marghiol, preşedintele Asociaţiei „Cele mai frumoase sate din România“, a declarat că „scopul clasamentului a fost de a promova locuri mai puţin cunoscute din frumoasa noastră ţară, punerea lor în valoare şi atragerea a cât mai mulţi turişti“.

 

Mocăniţa de la Moldoviţa, poziţia a doua

Locul doi în topul obiectivelor turistice ale anului 2013 este ocupat de Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa. Calea ferată cu ecartament îngust a fost construită în 1888 de un proprietar german de gater, Louis Ortieb. Până în 2001 linia a fost folosită pentru transportul de lemn, după care a intrat în circuitul turistic.

Traseul Mocăniţei începe din Moldoviţa, din imediata apropiere a Hotelului Oana, şi continuă de-a lungul cursului Râului Moldoviţa. Pe parcursul traseului, ce se termină în localitatea Argel, turiştii pot admira peisajele pitoreşti ale Bucovinei, dominate de coline domoale, căpiţe de fân şi sate tradiţionale. Călătoria durează trei ore, dus-întors.

 

În fruntea clasamentului, Mocăniţa din Maramureş

Mocăniţa de la Moldoviţa a fost „depăşită” de o altă mocăniţă, cea de pe Valea Vaserului din Maramureş, care s-a clasat pe locul I în clasamentul realizat de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România“. Este singura locomotivă pe aburi care mai rulează încă în Europa. Mocăniţa s-a făcut remarcată datorită posibilităţii de a se integra perfect în peisajul feeric al Văii Vaserului pe care o traversează. Construcţia căii ferate de la Vişeu a început din anul 1932, având iniţial rolul de a facilita transportul materialului lemnos. Începând cu anul 2000, pe lângă rolul de a transporta materialul lemnos, calea ferată a căpătat încă o întrebuinţare.

Traseul de 21 de kilometri prin zone unde abia se observă impactul antropic, popasurile în locurile de vis ale văii ori bucatele tradiţionale servite pe traseu fac din această experienţă una încununată de relaxare şi pace. Călătoria durează aproximativ şase ore, timp în care turiştii ajung până la staţia Coman, de unde pot să meargă în plimbare până la alte puncte turistice importante din judeţ, precum Cascada Cailor.

 

Muzeul Oului din Vama

Pe locul al şaselea în topul celor zece obiective turistice din România care merită vizitate s-a clasat Muzeul Oului din localitatea Vama, care are şi unatelier de încondeiat ouă.

Muzeul cuprinde cea mai numeroasă colecţie de ouă din România, şi nu numai, cu peste 3.000 ouă. Muzeul are două secţiuni: ouă de Bucovina, ce cuprinde motive vechi de Bucovina, aranjate pe simboluri, oua vechi de peste 80-100 de ani, ouă de Vama cu motive de pe costumele populare din zona (peste 1.000 de ouă) şi colecţia internaţională, ce cuprinde peste 2.000 de ouă lucrate în tehnici diferite, în stiluri diferite, pe diferite tipuri de suport (ouă ale diferitelor animale, ca struţ, emu, nandu, broască ţestoasă, crocodil, barză, lebădă, tinamu etc. sau piatră, ceramică, sticlă, lemn, metale diferite), din toată lumea, de pe toate continentele (62 de ţări).

Muzeul a fost înfiinţat de Letiţia Orşivschi Heiser, profesor de artă textilă şi decorativă, membră a Asociaţiei Creatorilor Populari din România, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, membră a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Decoratori cu sediul la Fribourg - Elveţia, deţinătoare a numeroase şi importante premii şi distincţii, colaborator al Muzeului Ţăranului Român şi al Facultăţii de Textile Iaşi, doctorand în cercetarea motivelor vechi din Bucovina.

 

Cea mai mare rezervaţie de mlaştină de turbă din România, la Poiana Stampei

Pe locul al şaptelea se află Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, din localitatea Poiana Stampei, cea mai mare rezervaţie de mlaştină de turbă din România, ce ocupă o suprafaţă de 681,89 hectare. Rezervaţia este situată în Depresiunea Dornelor, sub Pasul Tihuţa, pe raza localităţii Poiana Stampei, la 20 km de Vatra Dornei. „Tinovul Mare” poate fi vizitată graţie unui pod din lemn de 900 m lungime, ce face posibilă traversarea mlaştinii.

Vegetaţia cuprinde pin silvestru, mesteacăn pufos, plop, molid, scoruş, merişor, afin; vegetaţia ierboasă este relativ săracă, întâlnind mai frecvent speciile: ferigă, ruginarea, gălbăşoară de turbărie, curechiul de munte, bumbăcăriţa, trestia de turbă etc. Fauna este deosebit de interesantă, pentru că, în afara speciilor comune de mamifere ale zonei (urs, lup, vulpe, jder etc.), îşi mai găsesc loc de refugiu unele relicte cu un areal foarte îndepărtat în Groenlanda, Scoţia şi Extremul Orient. Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”a fost declarată monument al naturii încă din anul 1955.

 

Merită vizitate

În Top 10 obiective turistice din România, pe lângă Mocăniţa Huţulca de la Moldoviţa, Muzeul Oului din localitatea Vama, Rezervaţia Naturală „Tinovul Mare”, din localitatea Poiana Stampei, Mocăniţa din Maramureş, se mai află Biserica Rupestră de la Şinca Veche din Braşov, denumită sugestiv şi Templul Ursitelor, Valea Zimbrilor din Vama Buzăului, Canionul Şapte Scări, un defileu săpat în calcar situat în masivul Piatra Mare (Braşov), Peştera Polovragi din Gorj, denumită şi Peştera lui Zalmoxis (Munţii Căpăţânii), Mărginimea Sibiului şi Poiana Narciselor, o rezervaţie naturală din comuna Şercaia, judeţul Braşov. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trei obiective turistice din Bucovina, în Top 10 frumuseţi rurale ale României.
 Vizualizări articol: 10174 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.15/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.1 din 55 voturi
Trei obiective turistice din Bucovina, în Top 10 frumuseţi rurale ale României2.1555

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bucovina Tinut de poveste trimis de
(28 aug 2013, 16:22:30
Bucovina este una dintre acele regiuni geografice ale Romaniei pe care o stim cu totii, sau credem ca o stim.Zona ofera unele dintre cele mai atragatoare itinerare turistice din tara.De-a lungul anilor calatorii s-au plimbat prin munti,prin asezarile locurilor, prin rezervatiile naturale existente , prin lacasurile de cult,dar multi dintre acestia si-au exprimat dorinta de a cunoaste radacinile civilizatiei, precum si istoria zbuciumata a oamenilor din Bucovina.Zona este deosebit de interesanta, merita sa fie cunoscuta mai in detaliu, sub toate aspectele ei.
Bucovina se afla pe primul loc in ceea ce priveste diversitatea,numarul si valoarea obiectivelor turistice.
Acest tinut serafic,viu colorat,in imagini exceptionale reuseste sa surprinda orice turist printr-un spectacol armonic, in care principalii actori sunt: muzeele, manastirile,peisajele in schimbare, facand mereu o impresie inaltatoare tuturor celor care ii trec pragul.
p.s. Ar trbui promovat turismul de agrement culinar si galeriturismul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei