Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 194 (5401)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pasiuni aparte

O suceveancă studiază Criminalistica la una dintre cele mai bune universităţi din Marea Britanie, pentru a deveni detectiv

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de absolvenţi de liceu ai promoţiei 2013, cu rezultate foarte bune la învăţătură, vor fi, începând din toamnă, studenţi ai unor universităţi bine cotate pe plan mondial, din afara ţării. Numărul celor care vor să-şi caute repere peste hotare creşte de la an la an, iar reuşita lor începe să ţină de banalitate.

Drumul străinătăţii l-a ales şi Ruxandra Seniuc, absolventă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”, tânăra fiind admisă la Durham University, universitate care se clasează printre primele cinci instituţii de învăţământ superior din Marea Britanie. Însă în vreme ce mare parte dintre colegii săi de promoţie caută programe de studiu precum afaceri, inginerie, arhitectură, drept, relaţii internaţionale sau jurnalism, Ruxandra s-a îndreptat spre o specializare ceva mai aparte pentru o tânără de 18 ani – Criminalistică (Criminology).

 

De la Scooby Doo la Durham University

Deşi media de la examenul de bacalaureat (9,86) i-ar fi permis să aplice pentru oricare dintre universităţile bine cotate din România, tânăra nu s-a înscris la nici o instituţie de învăţământ superior de la noi din ţară. De cealaltă parte, s-a înscris la cinci universităţi din Marea Britanie (Durham, York, Leeds, Sheffield şi Liverpool), fiind admisă la toate.

Nu neapărat deficienţele sistemului universitar din România au determinat-o pe Ruxandra să alegă studenţia peste hotare, însă în universităţile din România nu există specializarea Criminalistică, acest domeniu fiind studiat doar în anii terminali, ca disciplină opţională, în cadrul anumitor programe de studii.Printre disciplinele pe care le va studia Ruxandra la Durham University se numără cybercrimes (infracţiuni pe internet), organizaţii antiteroriste, forensics (criminalistică), dreptul constituţional al Marii Britanii, drept, psihologie sau sociologie.

Despre criminalistică, Ruxandra spune că: „Îmi doresc foarte mult să studiez acest domeniu, nu mă văd făcând altceva”. Peste ani se vede detectiv, om cheie ce reperează şi aduce indicii în vederea rezolvării unui caz, omul care stabileşte împrejurările şi pune cap la cap datele unei situaţii. „Consider că pentru a fi bun în acest domeniu trebuie să fii o fire rece, să fii cerebral, mai puţin influenţabil din punct de vedere emoţional”, mai spune Ruxandra. 

La prima vedere, între aspiraţia sa şi desenele cu Scooby Doo nu pare a fi o strânsă legătură, însă Ruxandra ne lămureşte cu privire la numitorul comun dintre cele două.

Absolventa mărturiseşte că: „Încă de mică mă uitam la diverse desene animate în care se rezolvau mistere, cazuri neobişnuite, Scooby Doo de exemplu. Totodată, copil fiind, îmi plăcea, aproape aveam o obsesie, să fac puzzle-uri, să văd cum treptat se conectează totul, cum punând piesă cu piesă, detaliu cu detaliu, se ajunge la o imagine de ansamblu, clară. Crescând, m-am îndreptat spre filme, seriale de acest gen de pe Discovery, Discovery ID”.

Fermitatea şi patosul cu care povesteşte despre principiile sale, despre visurile şi despre ţelul său nu lasă loc de şovăială sau neîncredere în ceea ce priveşte realizarea acestora.

Tânăra mărturiseşte că în deciziile sale a primit sprijin din partea familiei, eleva dorind, totodată, să mulţumească prof. Daniel Toderaş (istorie) şi prof. Crina Stroe (engleză).

 

„Trebuie să fii puţin nebun, să-ţi doreşti cât mai mult, vârful a tot ce există”

Procedura de admitere la Durham University a debutat în luna februarie. Ruxandra a trimis o scrisoare de prezentare, însoţită de o recomandare din partea unui profesor, iar peste două luni tinerei i-a fost transmis rezultatul.

Dorinţa Ruxandrei de a studia la mii de kilometri depărtare de casă s-a născut cu mult timp înainte de a termina liceul, odată cu numeroasele călătorii pe care le-a întreprins alături de părinţii săi în ţări străine. A călătorit mult, a văzut aproape jumătate din ţările Europei, dorinţa de a cunoaşte culturi şi locuri noi încă nu i s-a stins, astfel că decizia de a studia pe tărâmuri străine a venit în mod firesc.

Şi-a pregătit drumul cu mult înainte, acesta fiind şi motivul pentru care a urmat de-a lungul ciclului liceal profilul de ştiinţe sociale.

Pentru ea studiul peste hotare nu e un capriciu, iar înainte de a opta pentru universitatea unde va studia a ţinut cont ca nivelul de studiu al acesteia să fie unul performant.

„Am vrut să merg la o universitate ale cărei cursuri şi specializări au un grad de dificultate mare, sunt de elită şi recunoscute pe plan mondial. Dacă ceva e uşor, simt că nu fac nimic. Nu mi-a fost frică de nivelul performant de acolo, chiar m-a atras acest lucru”, afirmă tânăra.

Costurile celor trei ani de studii la Durham University se ridică la peste 27.000 de lire sterline, însă Ruxandraa contractat un împrumut pe care îl va restitui, eşalonat, după ce se va angaja, iar salariul ei va depăşi un anumit plafon. Cu toate acestea, absolventa recunoaşte efortul financiar pe care familia sa trebuie să îl facă, însă este conştientă că orice succes necesită investiţii pe măsură.

Despre calea prin care poţi să ajungi să faci ceea ce ai visat, tânăra mărturiseşte: „În momentul în care îţi propui şi îţi doreşti să faci cât mai mult, când vrei să te dezvolţi şi vrei să cunoşti şi să schimbi în bine anumite lucruri, trebuie să-şi urmezi visul chiar dacă anumite aspiraţii prea îndrăzneţe ar putea fi luate în derâdere. Când dai de greu, trebuie să te bucuri că dai de greu. Trebuie să fii puţin nebun, să-ţi doreşti cât mai mult, vârful a tot ce există. Nu sunt de principiul că ar trebui să-mi doresc lucruri mărunte pentru a nu avea dezamăgiri. Trebuie să ţinteşti cât mai sus, pentru ca prin tot ceea ce faci să-ţi pregăteşti şi să-ţi netezeşti drumul într-acolo”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O suceveancă studiază Criminalistica la una dintre cele mai bune universităţi din Marea Britanie, pentru a deveni detectiv.
 Vizualizări articol: 7699 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
O suceveancă studiază Criminalistica la una dintre cele mai bune universităţi din Marea Britanie, pentru a deveni detectiv5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei