Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 190 (5397)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La graniţă

Ultima modă: Contrabandiști înarmați, îmbrăcați în grăniceri ucraineni, supraveghează echipajele Poliției de Frontieră

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Nu mai puțin de 20 de persoane au fost aduse joi seară la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, fiind acuzate că fac parte dintr-o grupare de contrabandişti de ţigări, printre membrii căreia se numără şi un poliţist de frontieră, Mihai Gabriel Fodor (33 de ani), din Bursuceni - Vereşti, precum şi un fost poliţist de frontieră, Gabriel Constantin Olinici (35 de ani), din municipiul Rădăuţi.

De altfel, în urma audierilor care s-au terminat abia spre dimineaţă, Florea şi Olinici au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, alături de alţi doi complici de-ai lor, Cei patru au fost duşi vineri, în jurul prânzului, în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă. Câteva ore mai târziu, după ce-au studiat referatul de aproape 200 de pagini al procurorilor, judecătorii au decis arestarea preventivă a celor patru suspecţi.

 

Poliţistul de frontieră racolat de contrabandişti era în concediu de paternitate

Potrivit anchetatorilor, din gruparea anihilată joi după-amiază fac parte nu mai puţin de 23 de persoane (20 de cetăţeni români şi trei ucraineni).

Afacerile cu ţigări de contrabandă au fost demarate de această grupare în aprilie 2013, în zona de frontieră adiacentă localităţilor Frătăuţii Noi – Climăuţi, judeţul Suceava.

Reţeaua, susţin procurorii DIICOT, a fost constituită din cetăţeanul ucrainean Vasyl Paskar, împreună cu cetăţenii români Ionel Curea, Gheorghe Mihai Halip şi Cristi Maftean, iar în scurt timp au aderat şi alţi membri.

„De la începutul existenţei sale, respectiv luna aprilie 2013, şi până în prezent, gruparea infracţională a reuşit performanţa de a desfăşura, într-un timp relativ scurt, o activitate infracţională deosebit de productivă, extrem de bine organizată, inculpaţii demonstrând că au făcut o adevărată profesie, generatoare de venituri substanţiale, din activităţile de contrabandă”, au susţinut procurorii DIICOT în faţa judecătorilor.

Ţigările de contrabandă erau cumpărate de mai multe persoane, dintre care anchetatorii au vorbit despre o anume Simona Codreanu, respectiv un individ pe nume Blenduş Giurgiuveanu.

Conform unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, structură care a avut un rol important în monitorizarea acestei grupări infracţionale, liderii grupării l-au recrutat şi pe Gabriel Constantin Olinici, fost agent la Sectorul Poliţiei de Frontieră Brodina, care a intermediat legătura cu Mihai Gabriel Fodor, poliţist de frontieră.

„Acesta din urmă avea rolul de a furniza informaţii legate de momentul oportun pentru săvârşirea faptelor de contrabandă, funcţie de misiunile desfăşurate de poliţia de frontieră în zona vizată, informaţii la care avea acces prin intermediul colegilor, deşi se afla în concediu de paternitate”, mai arată procurorii DIICOT Suceava.

 

Flagrant cu focuri de armă, urmat de percheziţii domiciliare

Monitorizaţi de poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorilor şi poliţiştilor din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate, o parte dintre membrii grupării au fost prinşi în flagrant joi după-amiază.

Au căzut pe mâna oamenilor legii Gheorghe Mihai Halip şi Ionel Curea, prinşi în timp ce introduceau ilegal în ţară pefrontiera verde, în zona localităţii Frătăuţii Noi, cantitatea de 24.410 pachete ţigări de provenienţă extra-comunitară, respectiv Ucraina şi Republica Moldova.

Ţigările erau încărcate într-un microbuz marca VW Caravelle, condus de Curea, traseul microbuzului fiind asigurat de fostul poliţist de frontieră Olinici, la volanul autoturismului marca Audi, înmatriculat în Germania. 

„Pentru reţinerea microbuzului şi a celor două persoane, poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase şase focuri de avertisment în plan vertical”, se arată într-un comunicat al Poliţiei de Frontieră, precizându-se că cele două autoturisme au fost indisponibilizate în vederea confiscării.

După flagrant, au urmat şase percheziţii domiciliare, ulterior dubele Jandarmeriei aducând 20 de supecţi la audieri la sediul DIICOT Suceava.

Suportul tehnic şi operativ a fost asigurat de Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă Suceava şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava.

„În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup organizat, contrabandă în formă agravantă, trecere ilegală a frontierei de stat şi abuz în serviciu contra intereselor publice”, se mai arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

 

Îmbrăcat în grănicer, stătea la câteva zeci de metri de poliţiştii de frontieră

Rolul cetăţeanului ucrainean Vasyl Paskar, arată anchetatorii, era în principal acela de a achiziţiona şi a furniza la frontiera de stat româno-ucraineană diferite cantităţi de ţigări de provenienţă extracomunitară către membrii segmentului românesc al grupării.

„Ucraineanul furniza cantităţile de ţigări la frontiera verde cu sprijinul şi acordul tacit al grănicerilor ucraineni, în acest timp fiind chiar de multe ori îmbrăcat în uniformă de grănicer, purtând asupra sa inclusiv armament şi mijloace de comunicare radio specifice”, susţin procurorii DIICOT Suceava.

Anchetatorii dau ca exemplu două convorbiri telefonice în care Vasyl Paskar vorbeşte despre faptul că e îmbrăcat în grănicer ucrainean.

Pe data de 23 aprilie 2013, în jurul orei 19:30, ucraineanul îl sună pe unul dintre cărăuşi, Dorel Gheorghiţă Grigorescu, şi îi spune că el şi o persoană care îl însoţeşte sunt îmbrăcaţi în grăniceri, pentru a da impresia poliţiştilor de frontieră români că ar fi grăniceri care se află în misiune pe acea direcţie.

„O lăsat unul aici pe jos şi jeep-ul s-o dus spre voi!... Da! S-o oprit... s-o oprit încolo, în corciuri, şi s-o ascuns că el s-o gândit aşa să facă o trecere, ştii.... că ne-o văzut pe noi doi şi noi suntem îmbrăcaţi în draci (n.r. - grăniceri), ştii?... Dar eu-s în miliţian îmbracat, tăt...  Da, şi băiatul ăsta cu mine este miliţian...”, este fragmentul din discuţia interceptată de anchetatori.

Cealaltă convorbire a fost înregistrată pe 12 iunie a.c., la ora 5.46 dimineaţa. Îmbrăcat în grănicer, Vasyl Pakar îl sună pe Ion Curea. Ucraineanul, îmbrăcat în grănicer din cap până în picioare, stă la câteva zeci de metri de un echipaj al poliţiştilor de frontieră şi îi explică celuilalt membru al grupării coordonatele acestora.

 

Paskar Vasyl: Stau o sută de metri lângă dânşii, că eu-s îmbrăcat în poliţist şi stau lângă dânşii!

Curea Ion: Ah, tu eşti îmbrăcat în poliţist...

Paskar Vasyl: (neinteligibil)

Curea Ion: Adă şi mie nişte straie de-acelea...

Paskar Vasyl: Termoviziunea este aici... Termoviziunea...

(...)

Paskar Vasyl: Ei îs lângă mine, ştii cât? 70 de metri... Uite, se uită drept la mine, drept uite amu ia... Sunt doi acolo, se uită drept la mine, drept...

Curea Ion: Se uită la tine?

Paskar Vasyl: Da, drept la mine se uită.

Curea Ion: A, păi na, tu eşti un şangalău (n.r. - argou pentru poliţist de frontieră), te doare-n p...ă! Du-te acasă!

Paskar Vasyl: A, păi noi suntem doi aici... Mai trebuie un şangalău adevărat şi eu-s de-aistalalt...

Curea Ion: Da?

Paskar Vasyl: M-am udat tăt la picioare, la p...ă!

Curea Ion: Tu eşti fals, hă?

Paskar Vasyl: Hă?

Curea Ion: Acela îi şangalău adevărat şi tu fals!

Paskar Vasyl: Da...

Curea Ion: Da?

Paskar Vasyl: Uite cum învârte dracul acela nasul de pe maşină... Îl învârte drept spre  mine, se uită la mine... Ia, ia...

Curea Ion: Bun, Vasilică! Vezi-ţi de drum, fă-te că-ţi faci datoria cumva şi tu, păzeşte...

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ultima modă: Contrabandiști înarmați, îmbrăcați în grăniceri ucraineni, supraveghează echipajele Poliției de Frontieră.
 Vizualizări articol: 10673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Ultima modă: Contrabandiști înarmați, îmbrăcați în grăniceri ucraineni, supraveghează echipajele Poliției de Frontieră4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei