Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 189 (5396)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cacica în sărbătoare

Premierul României, Victor Ponta, a asistat alături de sute de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sfânta Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului reprezintă un moment de o însemnătate deosebită în viaţa întregii comunităţi catolice din Cacica şi nu numai, biserica romano-catolică din localitate constituind un important loc de pelerinaj atât pentru catolicii din ţară, cât şi pentru cei din străinătate.

Sute de pelerini catolici s-au adunat ieri, 15 august, la Sanctuarul Marian de la Cacica, unde a avut loc oficierea Sfântei Liturghii Solemne Pontificale a hramului, ceremonie oficiată de Episcopul de Iaşi - Excelenţa Sa Petru Gherghel, alături fiindu-i şi PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iaşi, PS Joan Piris Frigola - episcop de Llieda, Spania, precum şi numeroşi preoţi din ţară şi din străinătate.

La slujba de ieri a participat şi premierul Victor Ponta, acesta fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) - Cătălin Nechifor, de prefectul de Suceava - Florin Sinescu, vicepreşedintele CJ Alexandru Rădulescu, ambasadorul Poloniei în România - Marek Szczygiel, preşedintele Uniunii Polonezilor din România - deputatul Ghervazen Longher, primarul comunei Cacica – Elena Bologa, precum şi senatori, deputaţi şi şefi de deconcentrate. Premierul a ajuns la Cacica puţin după ora 11.00 şi a asistat la ceremonia religioasă o oră. De la Cacica, Victor Ponta s-a întors la Mănăstirea Putna.

 

Sfânta Liturghie Solemnă a hramului

În centrul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului a fost Liturghia Solemnă de hram, ceremonie ce a început la ora 11:00, când mulţimea s-a reunit în piaţeta din faţa basilicii pentru a rosti rugăciuni de cinstire a Sfintei Fecioare, Excelenţa Sa Petru Gherghel cuvântând despre familia creştină, despre importanţa sărbătorii de ieri şi despre Fecioara Maria.

Purtând buchete de busuioc, credincioşii au înfruntat ploaia răcoroasă şi au asistat la întreaga slujbă.

La debutul ceremoniei, Excelenţa Sa Petru Gherghel a rostit credincioşilor: „Bine aţi venit aici, la Cacica, la Sanctuarul Maicii Domnului, la Mama noastră Cerească, pentru a vă bucura cu ea, pentru a vă oglindi în iubirea ei, iubirea voastră. Sărbătoarea ridicării Preacuratei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer este una dintre cele mai iubite şi preţuite sărbători ale bisericii creştine. Ea ne vorbeşte nu numai de destinul Maicii Domnului, ci şi de destinul şi vocaţia fiecăruia dintre noi, mai ales de destinul mamelor”.

Acesta a transmis celor prezenţi că, în această zi de sărbătoare, creştinii „se unesc cu corul imens din ceruri pentru a cânta laudă acelei tinere pline de umilinţă şi credinţă, care a crezut că Dumnezeu e mare, că El poate să facă lucruri minunate în inima ei şi a tuturor ce se încred întru-totul în El”.

Excelenţa Sa Petru Gherghel a adresat şi un mesaj tinerilor prezenţi la slujba de hram, transminţându-le acestora cuvântul Papei Francisc pe care acesta l-a rostit la Rio de Janeiro.

Slujba Pontificală a hramului de la Biserica Romano-Catolică de la Cacica a fost precedată de slujbe în limbile maghiară, germană şi polonă.

 

80 de biciclişti s-au pornit de la Roman pentru a ajunge la basilica de la Cacica

În dimineaţa zilei de marţi, 13 august, circa 80 de biciclişti au pornit de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, aceştia ajungând la Cacica miercuri, 14 august. Este al treilea an consecutiv când zeci de biciclişti parcurg acest traseu pentru a ajunge la Suceava.

Alexandru Cricheş este din Bacău, iubeşte sportul pe două roţi, tânărul venind la Cacica alături de alţi biciclişti din judeţe ale Moldovei. Acesta a povestit că „în prima zi am parcurs 110 kilometri, până la Fălticeni, acolo unde ne-am cazat. A doua zi dimineaţă am pornit către Cacica. Mie mi-a făcut plăcere să particip alături de ceilalţi biciclişti. Ar fi o idee bună să întreprindem această acţiune an de an, cu toate că starea drumurilor nu este cea care ne-am fi dorit-o”.

 

Pelerini la Cacica

Pelerinajele organizate la Cacica, la jumătatea lunii august, sunt considerate ca fiind cele mai importante pelerinaje catolice din Moldova. Indiferent de oraşul de baştină, credincioşii urmează negreşit în fiecare an drumul spre Cacica pentru rugă şi spovedanie.

Veronica Bulai este din Bacău şi mărturiseşte că de 13 ani vine la Cacica pentru a se ruga pentru sănătate, pentru binele casei, al familiei, spor şi ajutor. „Merg în pelerinaj în mai multe locuri, dar la Cacica am simţit o vindecare profundă, am fost foarte bolnavă şi aici m-am vindecat. Vin să mulţumesc Preasfinţitei Fecioarei Maria pentru că mă simt bine. Am dormit aseară în fân, într-o şură, aşa cum s-a născut şi Iisus Hristos”, povesteşte femeia.

Pe platoul de lângă basilică, numeroşi pelerini îşi amenajaseră corturi pentru a putea trece cu bine noapte de dinaintea slujbei de hram.

De la Adjud a venit şi Gabriel, împreună cu familia sa, tânărul povestind că face pelerinaj la Cacica ”de când nu ştiam să merg”. „Aici este centrul de pelerinaj din ţară, aici vine familia mea de mulţi ani. Este ziua mamei noastre, a tuturor, indiferent că suntem catolici, ortodocşi”, spune Gabriel.

La ceremonie au asistat pelerini din România, Polonia, Austria, Germania, Ungaria şi Italia.

Construită în 1904, biserica catolică din Cacica a devenit încă de atunci loc de pelerinaj pentru catolicii din întreaga Europă, care veneau pentru a se ruga la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, copie a icoanei “Madona Neagră” din Polonia. În anul 2000, la cererea Episcopului Petru Gherghel, biserica Sanctuarului a primit titlul de “Basilica Minor”, titlu acordat de Papa Ioan Paul al II-lea. Sanctuarul de la Cacica este primul lăcaş de cult catolic din Moldova care a primit acest titlu.

 

Premierul Victor Ponta, rugat de autorităţile din Cacica să se implice în finanţarea minei de sare 

Elena Bologa, primarul comunei Cacica, a declarat că după slujbă i-a cerut premierului României, Victor Ponta, sprijin pentru creşterea capacităţii de producţiei a salinei din localitate, dar şi dezvoltarea turismului balnear.

„I-am cerut să se implice pentru dezvoltarea zonei. Am solicitat neapărat prin fonduri europene sau prin programe guvernamentale să ne ajute. Salina Cacica este emblema comunei noastre", a spus Bologa, arătând că exploataţia de sare de la Cacica funcţionează, dar nu la capacitatea dorită.

Ea a spus că premierul a promis să acorde sprijin, arătând că el cunoaşte bine zona, mai ales că şi-a petrecut copilăria în satul Pârteşti, care face parte din comuna Cacica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Premierul României, Victor Ponta, a asistat alături de sute de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată la Cacica.
 Vizualizări articol: 2577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Premierul României, Victor Ponta, a asistat alături de sute de pelerini la Sfânta Liturghie Pontificală, oficiată la Cacica4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(16 aug 2013, 11:30:40
a fost frumos, sărbătoresc ( spun pt cin' n-a fost acolo)
(nefăcând autopsia ritului creştin) .. a fost util
deşi a fost buluceală nu mi-a zis nimeni: dă-te mai încolo!
ne civilizăm, treptat ?! ( să sper, umil ? )happy

2.   Comentariu trimis de
(16 aug 2013, 14:58:51
Eu unul sunt multumit de organizare. Implicarea autoritatilor si promisiunile lor sunt de bun augur. Sa speram ca se vor tine de cuvant. Apropo de versul lui ABCDAR, eu chiar am fost bruscat si mi s-au spus niste cuvinte destul de urate, dar inca sper ca ne civilizam treptat.....
2.1  RE: Comentariu trimis de
(16 aug 2013, 17:06:25
@ANDREAS Promisiunile au fost de bun augur si acum un an si nu au facut nimic. Din pacate noi traim cu fapte nu cu promisiuni. Dar observ ca in Suceava e aceeasi imbatare cu apa rece ... Somn usor!
3.   Zxzx trimis de
(16 aug 2013, 18:45:10
da, din pacate, cam toti locuitorului Moldovei se imbata cu apa rece, ai nostri nu mai zic ( cei din Suceava) , din 1990 incoace....
promisiuni se fac destule, dar ceea ce tot inaugureaza ei sunt lucrari incepute de altii, ar trebui sa aminteasca acest lucru...
oricum, la cum arata, orasul nostru arata un pic, un pic, mai bine decit o comuna mai mare........murdar, strazi, trotuare distruse, toata verdeata orasului ( copaci, gard viu) a fost si este in continuare distrusa, parcurile.....avem parcuri? eu zic ca NUUUU !..
mi se pare ca promisiunile primarului Lungu in privinta infiintarii unei noi uzine TERMICA pe biomasa si nu pe carbune o sa ne distruga linistea la circa 80% din cetatenii orasului, de ce nu s-a continuat pe carbune? era destul de bine......
ne promitea scaderea costului caldurii pe iarna, cel mai important, noutatea in schimb este ca deja s-a anuntat scumpirea gica cu 65% , desi uzina nici nu-i inceputa a fi construita...
asta una din promisiuni care ne va duce la sapa de lemn, dar cite sunt......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei