Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 186 (5393)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Din septembrie

Sucevenii vor plăti gigacaloria la un preţ majorat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Începând de luna viitoare, locuitorii municipiului Suceava racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor avea de plătit mai mult pentru apă caldă şi căldură.

Scumpirea serviciilor de termoficare pentru populaţie va fi discutată de aleşii locali în şedinţa ordinară de la finele lunii august, atunci când au de luat o decizie în privinţa solicitării Termica de a creşte preţul de producere al energiei termice de la la 274,73 lei la 445,16 lei.

„O problemă delicată pe care o vom discuta la finele lunii este solicitarea de scumpire cu 62% a energiei termice produse la CAF-uri, ca urmare a scumpirilor succesive ale gazului metan, în aprilie, iunie şi încă o scumpire anunţată în octombrie”, i-a anunţat ieri primarul Ion Lungu pe consilierii locali suceveni prezenţi la o şedinţă extraordinară.

Principala problemă pe care trebuie să o rezolve aleşii locali este modul de repartizare a diferenţei de preţ rezultate, astfel încât nici una din părţile implicate să nu suporte singură majorarea costului de producere.

„Este vorba de suportarea unei diferenţe de preţ de 260 lei pe gigacalorie, trebuie să găsim o soluţie de suportare a acestei diferenţe de către cei trei actori principali – primărie, Termica şi populaţie. Pe perioada de vară mai este cum este cu un astfel de tarif, dar ce facem cu perioada de iarnă, când este posibil ca vreo două luni de zile să asigurăm căldura sucevenilor tot de la CAF-uri?”, a spus Lungu, care le-a solicitat consilierilor locali să vină cu idei în acest sens.

 

Scumpirea gigacaloriei, iminentă

Conducerea Termica spune că majorarea costului de producere a energiei termice, la valorile deja aprobate de ANRE, este o consecinţă directă a încetării producţiei pe cărbune.

„Vechiul cost de producere a unei gigacalorii era o medie ponderată între costul de producţie a căldurii cu cărbune, mai ieftin, şi cel cu gaz metan, la CAF-uri, cu care mergeam mai mult vara. Anul acesta vom produce şi căldură tot cu gaz metan, care s-a tot scumpit, fiind deja cu 30% mai scump decât cel furnizat populaţiei. De aici rezultă această creştere atât de mare a costurilor de producţie a energiei termice”, a explicat directorul Termica SA, Ovidiu Dumitrescu.

Faptul că majorarea preţului de producţie va afecta şi preţul de cumpărare a gigacaloriei de către populaţie a fost confirmat ieri de primarul Ion Lungu:

„Astăzi avem unul din cele mai mici tarife la energia termică, din toată Moldova. La Iaşi este de 266 de lei de anul trecut, pe când la noi a rămas tot la 185 de lei. E clar că va trebui să facem şi noi o actualizare de preţuri. Este un lucru delicat, dar mergem pe ideea optimistă că vom finaliza noua centrală în acest an, iar energia produsă pe biomasă va fi la un preţ mai suportabil decât cea pe gaz metan sau cărbune”, a adăugat Ion Lungu.

 

Propunere privind diferenţa de tarif

O propunere care ar putea stârni multe valuri a venit din partea consilierului local Niculai Barbă, care consideră că întreaga diferenţă de tarif ar trebui suportată de cei care construiesc acum noua centrală de termoficare.

„Dacă este un contract pentru ca firma care realizează noua centrală să finalizeze investiţia pe 9 noiembrie, de când ar trebui să furnizeze agent termic, eventuala scumpire a agentului termic ar trebui să fie suportată de cei care nu au respectat contractul”, a spus Barbă.

Primarul Ion Lungu i-a atras atenţia asupra faptului că propunerea sa este mult prea pripită:

“Putem lua în discuţie acest aspect din 9 noiembrie 2013. Acum suntem în luna august.” Majorarea preţului de producere a gigacaloriei de către Termica, precum şi stabilirea unui nou preţ al căldurii şi apei calde furnizate populaţiei vor fi discutate în şedinţa din data de 28 august.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii vor plăti gigacaloria la un preţ majorat.
 Vizualizări articol: 2461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Sucevenii vor plăti gigacaloria la un preţ majorat5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Obs trimis de
(13 aug 2013, 13:41:35
stiti cum "mere" treaba?baga acuma o scumpire puternica si cind porneste bioenergy centrala dau oleaca mai jos pretul , dar nici intrun caz 116 lei sa vada prostimea "ci ghini ii "cu centala noua. buna propunerea lui neculai barba. acum trebuie votata masura sa-i arda adremului flacara la popou sa urgenteze lucrarile.nu inteleg ce a sarit lungu de ☭ in sus cind a auzit propunerea!...vorba vine ca nu inteleg.
2.   Se pleaca in masa la E-on! trimis de
(13 aug 2013, 15:10:47

Cei care suntem in sistemul centralizat suntem ai nimanui, spre deosebire de E-ON care face ce face, stie cum sa-si apropie prin fel de fel de metode noi abonati. Motivul este pretul mare la caldura si apa calda, plata exagerata a tevilor in comparatie cu pretul consumului la E-on.
In timp ce E-ON lupta pentru a cistiga cit mai multi clienti, sistemul centralizat este total dezinteresat, aproape ca ii impinge spre E-on, prin astfel de acte necugetate cum ar fi spectrul maririi preturilor la consum, sau oprirea apei calde timp de o luna, in fiecare an .
Trebuie de gasit si in sistemul centralizat o modalitate de apropiere de oameni si de nevoile lor!
3.   Papagali, cica acum e mai bine pe carbune. trimis de
(13 aug 2013, 15:58:40
Propun sucevenilor sa-si caute alte solutii, astia sunt mai perversi dacat Mata Hari, sper sa nu sfarseasca precum ea. Provizii cu haleala pentru iarna si caldura in cel mai rau caz dat de panouri cu infrarosii. E-on-ul sa faca bine sa lanseze linie de creditare fara dobanda, ca doar e curentul lor. Doamne-ajuta.
4.   Directori gaga de la termica. trimis de
(13 aug 2013, 17:35:05
E greu de explicat la populatie ca daca functionez pe carbune iarna, ei stau pe linia de plutire? Daca functioneza vara fara incalzire , ei ies in pierdere? Dumnezeu sa-i ierte, ca de atata prostie cat a fost acolo si o sa mai fie, o sa se sature si suceveanul odata. Nu mai platiti nimic pana nu e contract individual cu fiecare consumator in parte. Sunt de o prostie fenomenala, sa-si merite soarta.
5.   E de jale trimis de
(13 aug 2013, 21:33:16
Paradoxal Primaria are mai multe solutii pentru incalzirea celor 22.000 locuinte apartinand sistemului centralizat.Ar fi CAF-urile care actualmente produc apa calda dar ar putea asigura incalzirea anemica a apartamentelor iarna.Numai ca ele functioneaza pe gaz metan.Gigacaloria s-ar duce spre 500 roni.Apoi ar fi centrala Adrem.Dupa cat se pare va fi gata cam in mijlocul iernii.Sa zicem ca ea ar fi gata la timp.Gigacaloria va costa 243 ron daca va functiona pe biomasa.Daca va functiona pe gaz metan va merge tot spre 500 ron gigacaloria.Apoi ar fi SC Termica pe huila.Primăria poate să redeschidă centrala pe huilă de la Termica Suceava pe care o are în proprietate, dar pentru asta are nevoie de cărbune. Cărbune care poate veni chiar de la Unicom Holding ,firma ruseasca care are de recuperat vreo 5 milioane euro de la SC Termica.Dar si in aceste conditii gigacaloria va costa tot spre 500 roni.Retineti cele doua tarife.Pana acum sucevenii au platit gigacaloria 185 ron.In viitor ea se indreapta vertiginos spre 500 ron.
6.   Dar ce jale! trimis de
(13 aug 2013, 23:17:04

Cum este normal si civilizat se cer lămuriri cu privire la sistemul centralizat de termoficare.

Dupa cum se vede, din cauza dezinteresului si a proastei organizari, au ramas probleme care ne framinta si-si cer rezolvarea si ma intreb daca perspectiva este atit de pesimista, la ce se mai fac noi investitii?
7.   ... trimis de
(14 aug 2013, 01:02:52
acu ceva timp, sa tot fie cativa ani, un respectat edil ne explica ca nu este bine sa folosim centrale de apartament, ca vom iesi mult mai scump decat ceilalti (care vor ramane racordati la termica). unii dintre noi (care mai si gandim) nu l-am bagat in seama, ceilalti... chiar au avut incredere in respectivul edil. mesajul meu este pentru ceilalti...
stimati pensionari si asistati social, aveti ceea ce meritati, adica omul pe care l-ati ales.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei