Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 185 (5392)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

De „Ziua fără accidente rutiere”

Zeci de iubitori ai sportului pe două roţi şi-au dat întâlnire, sâmbătă, la Marşul bicicliştilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Pentru a promova mişcarea, dar şi pentru a-i încuraja pe suceveni să renunţe la maşini, zeci de iubitori ai sportului pe două roţi, de toate vârstele, s-au reunit sâmbătă, 10 august, în centrul municipiului Suceava pentru a participa la un marş al bicicliştilor. Acţiunea a vizat atenţionarea conducătorilor auto de prezenţa în trafic şi a acestei categorii de vehicule, precum şi pentru prevenirea accidentelor rutiere.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Alecs Grup” Suceava, asociaţie ce are ca scop prevenirea, evaluarea, consilierea şi educaţia rutieră, în parteneriat cu Serviciul Poliţiei Rutiere Suceava, Palatul Copiilor Suceava, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi magazinul „La Pedale”.

Preţ de câteva zeci de minute, câteva artere ale oraşului au aparţinut bicicliştilor. Startul a fost dat din faţa Prefecturii Suceava, bicicliştii urmând traseul: Biblioteca Judeţeană I. G. Sbierea Suceava, Complex „Bucovina”, Primăria Suceava, Spitalul Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, intersecția Lidl, bulevardul George Enescu, catedrala Mărăşeşti, Baia Comunală şi esplanada Casei de Cultură.

 

Semnal de alarmă pentru autorităţile locale

Prezenţi la marş, bicicliştii care folosesc frecvent bicicleta ca mijloc de transport au arătat că nu mai pot fi ignoraţi. Astfel că, pe lângă faptul că, prin acţiunea lor, aceştia doresc să promoveze un stil de viaţă sănătos, ei vor să-i determine pe reprezentanţii autorităţilor locale să ia măsuri pentru amenajarea pistelor pentru sportul pe două roţi și crearea de condiții mai bune pentru pedalatul în traficul rutier.

Obligaţi să se deplaseze printre maşini, în plin trafic, bicicliştii au subliniat faptul că deseori se confruntă cu nepoliteţea colegilor de şosea, punctând că şoferii de autobuze şi maxi taxi sunt „cei mai nervoşi şi cei mai grăbiţi”.

De la eveniment nu putea să lipsească Ioan Drăgoiu, „profu' biciclist”, aşa cum este cunoscut de către suceveni, acesta menţionând că „să fii biciclist e un lucru extraordinar de bun şi sănătos. Pe de altă parte, în municipiul nostru se circulă destul de greu, atât din cauza faptului că circulaţia este foarte densă, cât şi din cauza faptului că pistele sunt inexistente, iar trotuarele înguste. Întâmpinăm greutăţi din partea unor şoferi, unii mai trag câte un claxon asemeni sirenei lui Vasile Roaită, de te sperie grozav”.

De cealalată parte, bicicliştii nu au omis să puncteze beneficiile sportului pe două roţi.

Deşi trecut de prima tinereţe, Victor Toma a venit cu bicicleta la marş, declarând că „mişcarea de orice fel este foarte sănătoasă, o simt pe propria piele. Am probleme de diabet şi de inimă, însă cu ajutorul sportului am stabilizat glicemia şi am rezolvat şi alte probleme de sănătate. Mă simt foarte bine după o ieşire”. Acesta a mai menţionat că a făcut, în această primăvară, o adresă la Primăria Suceava prin care solicită trasarea de marcaje pentru biciclişti, însă răspunsul autorităţilor a venit abia peste două luni de zile, cu precizarea că nu se cunoaşte un termen când acestea vor fi realizate.

La invitaţia de a se alătura marşului au răspuns afirmativ şi membri ai Asociaţiei „Suceava pedalează”, club ce numără peste 100 de suceveni.

Preşedintele asociaţiei, Daniel Păstru, a subliniat că numărul bicicliştilor din Suceava a crescut simţitor mai ales în ultimii doi ani. Totodată acesta a mai precizat că, în fiecare seară, în zilele de joi, la ora 19.00, iubitori ai mişcării îşi dau întâlnire pe esplanada Casei de Cultură pentru a face trasee lejere, activitate la care sunt aşteptaţi cât mai mulţi suceveni.

 

La marş a participat şi Lucian Buga, suceveanul care s-a întors cu aur de la Balcaniada de ciclism

În vârstă de doar 17 ani, Lucian Buga, suceveanul care şi-a adjudecat locul I în cadrul Campionatului Balcanic de ciclism din acest an, s-a alăturat celorlaţi iubitori ai bicicletei, la marşul de sâmbătă. Lucian face parte din lotul naţional de ciclism al României, acesta locuind în prezent în Italia.

„În Italia, în fiecare duminică avem un concurs, astfel că antrenamentele sunt foarte intense. În medie, un antrenament durează trei ore, pedalez cam 100 de km la un antrenament”, a menţionat Lucian. Acesta a venit însoţit de tatăl său, Mugur Buga, cel care i-a fost mentor, insuflându-i totodată pasiunea pentru acest sport.

„E o surpriză foarte plăcută să văd în România un progres foarte important şi avem semnale că şi aici ciclismul are o evoluţie favorabilă”, a declarat Mugur Buga, fost profesor de matematică în Suceava. Acesta a mai afirmat că printre proiectele sale se numără formarea unei şcoli de ciclism, proiectul fiind, în prezent, într-o fază bună de dezvoltare. „Sper ca Suceava să fie unul din cele patru centre teritoriale cuprinse în proiect”, a mai precizat Mugur Buga.

 

Întâlniri lunare ale bicicliştilor suceveni

Constantin Alecsa, preşedintele Asociaţiei „Alecs Grup”, a declarat că îşi doreşte ca evenimentul de sâmbătă să devină unul cu tradiţie în Suceava. „Vrem ca în fiecare lună să ieşim pe drumul public. Vom stabili o zi a lunii pentru această acţiune”, a arătat acesta.

Potrivit acestuia, acţiunea de sâmbătă s-a desfăşurat în cadrul campaniei „Alege Viaţa” şi are ca scop „sensibilizarea opiniei publice, a conducătorilor auto şi a factorilor de decizie în vederea diminuării obstacolelor şi de prevenire a  accidentelor  rutiere, întrucât data de 10 august este declarată ca fiind <Ziua fără accidente rutiere> în România”.

Marşul a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de iubitori ai sportului pe două roţi şi-au dat întâlnire, sâmbătă, la Marşul bicicliştilor.
 Vizualizări articol: 1813 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Zeci de iubitori ai sportului pe două roţi şi-au dat întâlnire, sâmbătă, la Marşul bicicliştilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei