Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 171 (5378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În municipiul Suceava

Peste 900 de tranzacţii cu droguri la pliculeţ, în numai patru luni. Majoritatea clienţilor: elevi de liceu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Din zecile de suspecţi aduşi miercuri la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, sub  acuzaţia că au făcut parte din cea mai mare reţea de trafic cu etnobotanice care a acţionat în ultimii ani pe raza judeţului, îndeosebi în municipiul Suceava, şapte dintre învinuiţi şi-au petrecut noaptea în arestul poliţiei, primind ordonanţe de reţinere.

Toţi cei şapte au fost duşi ieri după-amiază, la ora 17.30, în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă. E vorba de Ilie Popovici (42 de ani), Ionuţ Păstrăv (25 de ani), zis „Recu”, Bogdan Andrei Nastasi (26 de ani), Andrei Diaconu (24 de ani), zis „Dică”, Ştefan Florin Papuc (23 de ani), Ioan Popovici (35 de ani), zis „Ionel”, Lucian Aluncăriţe (21 de ani), poreclit „Creţu”, toţi din municipiul Suceava.

Aseară judecătorii au dat sentinţa: toţi cei şapte au fost trimişi după gratii pentru următoarele 29 de zile.

De asemenea, procurorii DIICOT au cerut arestarea în lipsă şi a unui individ fugit din ţară, Cristian Apăvăloaie (38 de ani), alias „Fărmatu”, tot din municipiul Suceava, cererea urmând să se judece în perioada următoare.

 

Etnobotanice vândute prin telefonul „de serviciu”

Potrivit anchetatorilor, monopolul afacerilor cu etnobotanice pe piaţa din municipiul Suceava era deţinut de interlopul Ilie Popovici, al cărui „locotenent” a fost Ionuţ Păstrăv, fiul unui poliţist sucevean.

Aşa cum arătam şi în ediţia de ieri, un rol important în tranzacţiile cu prafurile periculoase l-a avut şi Bogdan Andrei Nastasi, fostul iubit al Dianei Maloş, tânără de 18 ani, „Miss Vacanţa de la OTV”, găsită spânzurată în 2008, într-un copac din spatele Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din centrul Sucevei.

Popovici avea un depozit de etnobotanice în apartamentul său din Burdujeni şi se întâlnea la două-trei zile cu Păstrăv şi Nastasi, cărora le distribuia marfa. Tot Popovici era şi cel care „ţinea contabilitatea” afacerilor cu „pliculeţe cu vise”. 

Ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au aflat în urma investigaţiilor că membrii grupării aveau şi un „telefon de serviciu”, pe care clienţii sunau şi îşi comandau produsele, al căror preţ varia între 20 şi 60 de lei. Telefonul era predat între principalii membri ai grupării, care trebuia să răspundă la apeluri şi să fixeze întâlniri cu clienţii pentru a le livra pliculeţele ilegale.

La un moment dat, se arată în referatul propunerii de arestării preventive, Popovici discuta telefonic cu fiul poliţistului să-i ia telefonul „de serviciu” lui Bogdan Andrei Nastasi, care consuma excesiv alcool, precum şi o parte din etnobotanicele pe care trebuia să le vândă, şi uita să le mai răspundă clienţilor. Într-o discuţie telefonică interceptată de anchetatori, Păstrăv i se plângea lui Popovici că a găsit pe respectivul telefon, lăsat o noapte la Nastasi, nu mai puţin de 25 de apeluri pierdute de la potenţiali clienţi.

 

Pliculeţele cu vise se vindeau peste tot prin oraş. Chiar şi peste drum de şcoală

Tranzacţiile cu etnobotanice pe raza municipiului Suceava luaseră o amploare foarte mare. Numai în perioada în care gruparea lui Ilie Popovici a fost monitorizată 24 de ore din 24, ofiţerii Antidrog au numărat 915 acte materiale de vânzare de droguri de risc şi de mare risc, precum şi produse susceptibile a avea efect psihoactiv.

Trebuie făcută precizarea că multe dintre pliculeţele cu etnobotanice conţineau substanţe interzise de lege, considerate din categoria drogurilor de risc sau de mare risc.

Trazacţiile cu etnobotanice se făceau fie la uşa apartamentelor unora dintre membrii grupării, ori la geam (cum era în cazul lui Păstrăv, care locuieşte într-un apartament de la parterul unui bloc din Obcini), fie pe stradă, prin oraş, sau chiar în localuri, unele dintre ele chiar în apropierea unităţilor de învăţământ.

Aşa cum arătau încă de miercuri procurorii DIICOT, au fost identificaţi aproximativ 600 de clienţi ai acestei grupări infracţionale, iar majoritatea erau elevi de liceu.

„Din discuţiile avute cu diverşi consumatori am aflat că după ce consumau aceste produse aveau diverse stări, de fericire şi bucurie, dar şi stări de panică sau frică. Aceştia mi-au povestit că auzeau sau vedeau în faţa lor diverse obiecte sau fiinţe care de fapt nu existau”, a explicat la audieri unul dintre tinerii care vindeau etnobotanice pentru reţeaua lui Ilie Popovici.

Unele substanţe creau dependenţă, iar mulţi tineri care le consumau erau atât de disperaţi, încât amanetau diverse bunuri din casă pentru a reuşi să-şi achiziţioneze „marfa”.

„Pliculeţele de vise” erau de două categorii, cele „de fumat” (au aspect de fragmente vegetale mărunţite, de culoare verde) şi cele „de nas”(care sunt utilizate de consumatori prin prizare şi sunt sub forma unei pulberi de culoare albă).

 

Un dealer a fugit din ţară, după ce a pierdut banii din etnobotanice la păcănele

În timpul investigaţiilor, ofiţerii Antidrog au constatat şi existenţa unei a doua grupări, condusă de Ioan Popovici, zis „Ionel”, fratele lui Ilie Popovici.

Principalul dealer al acestei de-a doua grupări era Cristian Apăvăloaie, alias „Fărmatu”.

În perioada februarie-mai 2013, „Fărmatu” şi alţi dealeri au vândut la peste 300 de tineri pliculeţele interzise.

Apăvăloaie, arată anchetatorii, avea mania jocurilor de noroc şi pierdea sume importante la păcănele.

Banii băgaţi la aparate proveneau din câştigurile obţinute din vânzarea etnobotanicelor şi, deşi, la început a reuşit să acopere găurile, prin împrumuturi din alte părţi, la un moment dat „Fărmatu” nu a mai avut de unde să returneze datoriile.

Temându-se de reacţiile violente ale fraţilor Popovici, Cristian Apăvăloaie a fugit din ţară, acesta fiind şi motivul pentru care procurorii cer acum arestarea preventivă în lipsă a acestuia, pentru a putea să-l dea în urmărire internaţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 900 de tranzacţii cu droguri la pliculeţ, în numai patru luni. Majoritatea clienţilor: elevi de liceu.
 Vizualizări articol: 2348 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Peste 900 de tranzacţii cu droguri la pliculeţ, în numai patru luni. Majoritatea clienţilor: elevi de liceu4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :) trimis de
(26 iul 2013, 11:23:47
Vand en-gross vaselina.. clanul lui popovici.. va avea nevoie mare:)) tinand cont ca cealalta grupare a luat ani grei de puscarie! incet incet..smecherii din cartier mor unul cate unul
1.1  RE: :) trimis de
(26 iul 2013, 16:50:59
si cum o sa afli?
1.2  RE: :) trimis de
(26 iul 2013, 16:53:04
sper macar sa te tii de promisiuni! atat sa poti face si tu in viata asta
1.3  RE: :) trimis de
(26 iul 2013, 17:30:57
ptr KAPUT
ai grija cum sapi groapa , nu de alta dar stii tu vorba aia CINE SAPA GROAPA ALTUIA..., asa ca pazea pe unde treci sa nu cazi. si daca vrei sa gasesti mai multe gropi vino la Radauti ca e santier si gropi prin fiecare cartier. Asa macar ai aflat de unde sunt si te salut un dulce ALUPIGUS si din partea lui LUKANU si din partea celorlalti pe care-i amentiti
2.   Comentariu trimis de
(27 iul 2013, 09:23:42
chiar nu inteleg...oamenii acestia implicati in trafic , consum, arestare nu realizeaza ce se intampla? atrag copii de liceu , nu mai pot sa se lase, devin dependenti si se ruineaza vieti...a lor, a familiilor lor... cat e viata asta de lunga?
acu unii stau in puscarie, ani grei, altii se vor droga in continuare ...unde mergem... ajuta daca radem?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei