Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 170 (5377)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finalul sesiunii de înscriere

Uşoară creştere a numărului de înscrişi la programele de studiu ale universităţii sucevene, faţă de 2012

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marţi, 23 iulie, s-a încheiat prima sesiune de înscrieri la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV). 2.034 de candidaţi au ales să urmeze studii superioare la USV, înscrişii din această sesiune fiind absolvenţi ai liceelor din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, păstrându-se şi anul acesta arealul specific pentru universitatea suceveană.

Comparând datele înscrierilor din acest an, la învățământul cu frecvență, cu cele din anul universitar trecut (2.034 în 2013 şi 1.895 în sesiunea din vara anului 2012), se constată o ușoară creştere (peste 7%) a numărului de candidaţi înscrişi vara aceasta. La cei 2.034 de absolvenți se adaugă cinci tineri care și-au depus dosare de admitere pentru locurile destinate candidaților de etnie romă, precum și 34 de etnici români din afara granițelor țării care au obținut diploma de bacalaureat în România. Pentru cele nouă programe de învățământ la distanță s-au înscris 312 candidați.

Potrivit reprezentanţilor USV, „interesul pentru programele de licență organizate în cadrul celor nouă facultăți ale USV se menține constant, deşi problemele cu care se confruntă populația din nord-estul țării nu sunt favorabile unei dezvoltări armonioase a tinerilor (familii cu părinţi plecaţi în străinătate, venituri mici, criza economică şi socială și alte fenomene cu efecte deosebit de grave)”.

„Dorim să subliniem că aceste rezultate arată gradul de încredere pe care tinerii absolvenţi îl au în potenţialul USV de a satisface nevoile lor de dezvoltare academică şi profesională, universitatea suceveană fiind o opţiune importantă în preferinţele absolvenţilor de liceu”, mai transmit şefii USV.

Totodată, pe parcursul anului universitar actual, universitatea a derulat campanii de promovare a ofertei educaţionale în liceele din zona de nord-est a ţării, precum şi în liceele din Republica Moldova. O noutate pentru anul acesta a fost iniţiativa de a oferi consiliere şi asistenţă pentru admiterea 2013 de către studenţii USV prin reţelele de socializare de tip Facebook, modalitate de comunicare ce s-a bucurat de succes şi a arătat orientarea modernă pe care o adoptă USV în relaţia cu cei interesaţi.

 

Peste 100 de înscrişi la calculatoare, silvicultură, drept. Peste 200 la ştiinţe ale educaţiei

În topul preferinţelor candidaţilor s-au plasat programe ca drept (134 de înscrişi pe 15 locuri bugetate), pedagogie (211 candidaţi pe 52 de locuri), silvicultură (132 de candidaţi, 48 de locuri fără taxă) şi calculatoare (164 de înscrişi şi 46 de locuri subvenţionate).

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, cea mai mare concurenţă se înregistrează la specializarea Kinetoterapie (3,5 candidaţi pe un loc bugetat).

La Facultatea de Inginerie Alimentară, adresabilitate ridicată s-a înregistrat pentru toate cele trei specializări ale facultăţii, numărul înscrişilor fiind mai mare decât numărul locurilor subvenţionate de la bugetul de stat.

La Facultatea Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Calculatoare şi Automatică sunt specializările cu cei mai mulţi înscrişi, celelalte patru specializări ale facultăţii adunând un număr de candidaţi mai mic decât numărul locurilor bugetate disponibile.

La cele patru specializări ale Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, numărul absolvenţilor de liceu înscrişi nu depăşeşte cifra de şcolarizare aferentă locurilor finanţate de stat, adresabilitatea fiind scăzută pentru domeniile facultăţii.

La Facultatea de Istorie şi Geografie, înscrişi mulţi au fost la Geografia turismului (82 de candidaţi pe 28 de locuri). De cealaltă parte, cu un record negativ se remarcă specializarea Filosofie, cu opt înscrişi.

La Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, specializarea Engleză/germană-română a fost cea mai căutată de absolvenţii de liceu (91 de candidaţi pe 41 de locuri bugetate). Concurenţă de patru candidaţi pe un loc se înregistrează la Comunicare şi relaţii publice, însă restul specializărilor facultăţii au atras un număr de candidaţi apropiat de cifra locurilor bugetate.

La Facultatea de Silvicultură, la specializarea Silvicultură sunt înscrişi 132 de candidaţi pe 48 de locuri bugetate, iar la Ecologie sunt 20 de înscrişi pe zece locuri fără taxă.

La Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, exceptând specializarea Drept, adresabilitate ridicată s-a înregistrat la Contabilitate, Finanţe bănci, Management şi Economia comerţului.

La Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, la singura specializare - Pedagogie, s-au înregistrat 211 înscrişi.

 

Înmatricularea se face până la data de 31 iulie

Pentru a deveni studenţi USV, candidaţii trebuie să se înmatriculeze până miercuri, 31 iulie. Trebuie menţionat faptul că înmatricularea este obligatorie, iar candidaţii neînmatriculaţi îşi vor pierde statutul de beneficiar al unui loc cu sau fără taxă obţinut în urma etapei de înscrieri. Locurile rămase libere în urma neînmatriculărilor vor fi propuse pentru concursul de admitere din sesiunea din toamnă.

În perioada 5-12 septembrie 2013, USV va organiza etapa a doua de înscrieri. Rezultatele înscrierilor sunt făcute publice pe site-ul universităţii,  http://www.usv.ro/admitere/. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uşoară creştere a numărului de înscrişi la programele de studiu ale universităţii sucevene, faţă de 2012.
 Vizualizări articol: 1274 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 2 voturi
Uşoară creştere a numărului de înscrişi la programele de studiu ale universităţii sucevene, faţă de 20122.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei