Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 167 (5374)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Alarmant

Pădurile de brazi, atacate puternic de un gândac de scoarţă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Alarmă în rândul silvicultorilor suceveni, după ce un nou gândac face ravagii prin pădurile de brad din judeţ. „Atacatorul” se numeşte Pityokteines Vorontzowi şi produce aceleaşi efecte devastatoare pe care Ips Duplicatus le are asupra pădurilor de molid. Mai exact, bradul atacat de gândac se usucă la nivelul coroanei, pentru ca mai apoi să se usuce cu totul. Atacul are loc între scoarţă şi lemn şi doar specialiştii îşi pot da seama de acest lucru.

Deocamdată, atacul a fost observat pe raza Ocoalelor Silvice Marginea şi Solca, pe o suprafaţă de circa 40-50 de hectare.

„Este un atac foarte puternic, iar singura soluţie este să tăiem arborii respectivi şi să-i eliminăm din pădurea sănătoasă”, a explicat inginerul Cornel Olărean, şeful Districtului 1 Marginea.

De voie, de nevoie, pădurea este tăiată într-un ritm mult mai alert faţă de ceea ce prevede Codul Silvic. Numai anul acesta masa lemnoasă exploatată din trupul de pădure unde s-a semnalat prezenţa dăunătorului va fi de circa 1.000 mc, mai mare de 5-6 ori faţă de o perioadă normală.

„Din exterior, arborele pare sănătos, dar făina care se adună jos arată că bradul e bolnav. Acum este verde, iar peste două-trei săptămâni este deja uscat la coronament”, a precizat Costică Joltea, pădurarul în administrarea căruia se află arborii atacaţi de Pityokteines Vorontzowi.

În mod normal, brazii sunt tăiaţi la vârsta de 120 de ani, dar din cauza acestui gândac silvicultorii i-au marcat pentru în vederea exploatării mult mai devreme, la numai 40 de ani.

„Situaţia este monitorizată permanent şi încercăm să depistăm din timp locurile unde acest gândac de scoarţă atacă arborii. Orice întârziere poate însemna zeci de hectare în plus afectate, iar nimeni nu doreşte aşa ceva”, a menţionat George Celsi, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Suceava.

Numai pe raza Ocolului Silvic Marginea sunt 17.000 de hectare de pădure, bună parte formată din brazi, motiv pentru care silvicultorii acordă o atenţie deosebită acestei zone.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădurile de brazi, atacate puternic de un gândac de scoarţă.
 Vizualizări articol: 6212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Pădurile de brazi, atacate puternic de un gândac de scoarţă3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(22 iul 2013, 11:20:44
bucuria padurarilor !! acu e "pontul" cel mare sa mai faca si ei un ban gramada .
2.   Parere trimis de
(22 iul 2013, 11:32:04
eu zic ca acest ganda a a fost ,,importat ,, in padurile noastre ,pt a se avea justificare in defrisarea padurilor
cred ca cei mai bucurosi sunt aia de la fabrica de cherestea de la Dornesti
3.   ABUREALA trimis de
(22 iul 2013, 11:43:55
De ce gandacul ataca padurile primariilor(a satenilor)si pe a ocolului silvic nu?de ce padurarul mentionat nu taie si din padurea ce apartine de ocolul silvic Marginea? AAA a primit ordin de la ocol sa nu taie nimic din padurea ocolului,a intrat gandacii numai in padurea satenilor.Abureala oameni buni toti sunt in legatura pentru a ne distruge si putinul oxigen ce il mai avem de la padure.
4.   Moarte austriecilor trimis de
(22 iul 2013, 12:48:56
distrugeti fabrica de la dornesti si vom avea paduri sanatoase ,luati atitudine oameni buni autoritatile nu ne ajuta cu nimic, cei care lucrati acolo sabotatii din intarior.
5.   Daunatori trimis de
(22 iul 2013, 13:26:27
Au fost intentionat omisi din articol daunatorii principali ai padurilor sucevene? Acestia sunt: Silvicultorus banditus, Gateristus Fomistus si Tapinarus Vulgaris. Dar de departe se vede ca boala austriaca este cea mai grea suferinta care a cazut pe padurile noastre...
6.   Dasdsadas trimis de
(22 iul 2013, 15:09:46
Acum 5-6 ani a fost semnat un contract prin care autoritatile ar trebui sa ingrijeasca padurea doar natural , fara subtante chimice, iar pentru aces lucru primeau 50E/hectar, iar cand a fost plantat gandacul intentionat nu au avut cum sa intervina ...
7.   Diversiunea “Gandacul de scoarta” trimis de
(22 iul 2013, 15:48:12
Ma voi referi la o alta locatie dar se poate face o paralela(sau nu)cu Marginea si Solca.Un post de televiziune a difuzat un reportaj cu niste gandaci care chipurile ar fi distrus zeci de hectare de padure. Cu filmari, opinii de “specialisti”, de “administratori”.Tot fiind un pretext pentru o noua interventie in Padurea Cocora,Parcul natural Bucegi.Este mare nevoie de o astfel de poveste, ca sa justifici o interventie in acea zona. Pericolul pentru paduri nu este gandacul ci omul, care creeaza pretextul cu gandacul, pentru o interventie in acea zona…unde se pot taia arborii diagnosticati a fi cu gandaci.La noi gandacul se numeste AUSTRIACUL DUPLICATUS.
8.   O mare smecherie trimis de
(22 iul 2013, 18:36:32
asta este opera de la austrieci ,rusine autoritatilor ,o sa ramanem cu dealurile goale in cativa ani
9.   * trimis de
(22 iul 2013, 18:39:47
gândacul ( care nu-i chiar nou ) Retárd Karoly din Ardeal
cu insectele Bucovina Drujbă din Area 51
ne vindecă de păduri ( vale cu vale deal cu deal )
până nu vom mai avea gândaci.. niciunu'happy
10.   HAIDETI LA EI trimis de
(23 iul 2013, 09:06:50
TREBUIE SA ATACAM PADURARII SEFII LOR SI CEI CE DAU LIBER LA TAIERI ASA DE MASIVE.LUATI IN CALCUL JEPURILE LOR CASELE LA ACESTI GANDACI CARE NE FAC VIATA GREA NOUA SI URMASILOR NOSTRII,LUAM IN CALCUL OCOLUL MARGINEA PANA LA PALMA.NE VOR BLESTEMA COPII NOSTRI DACA NU LUAM ACUM MASURI CU ACESTI INBUIBATI FARA SCRUPULE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei