Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 166 (5373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii româneşti

Încondeietoare din Brodina, prezentă la Convenţia Internaţională Rotary de la Lisabona

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O cunoscută încondeietoare de ouă din Bucovina, Elena Torac, din Brodina, a participat la cea de-a 104-a Convenţie Internaţională Rotary de la Lisabona, desfăşurată la sfârşitul lunii iunie. Elena Torac i-a încântat pe participanţi, din peste 130 de ţări, cu „dantelăria ouălor pictate”, în cadrul unor expoziţii ce au reunit exponate şi demonstraţii reprezentative pentru arta populară şi tradiţiile româneşti.

Bucovineanca a expus în pavilionul României, alături de alţi meşteri populari, foarte apreciaţi pentru originalitatea exponatelor şi măiestrie. Străinii au fost uimiţi de dantelăria ouălor pictate cu migală de Elena Torac, dar şi de talentul altor români din Horezu (oale de lut), Curtea de Argeş (sculpturi în lemn), Bistriţa-Năsăud (salbe cusute cu flori din mărgele”, care au expus la Lisabona.

Mulţi dintre participanţi s-au declarat uimiţi şi încântaţi de ce poate să prezinte România la standul ei, autenticitate şi tradiţie, două elemente pe cale de dispariţie în alte state. Unii participanţi la eveniment au confundat ouăle încondeiate de bucovineanca noastră cu cele din Rusia sau Ucraina, alţii însă au ştiut exact unde este dezvoltat acest meşteşug al „închistririi ouălor”, amintindu-şi cu plăcere de Bucovina, de Voroneţ.

Elena Torac a participat la numeroase târguri şi festivaluri ale meşterilor populari din ţară şi din străinătate, locuri unde încondeietoarea dăruieşte din comorile artei sale. Priceperea, pasiunea, perseverenţa i-au fost răsplătite prin numeroase diplome şi trofee. Elena Torac a primit premiul I la Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, ediţiile din 2004 şi 2006, Diploma de Excelenţă pentru Păstrarea şi Promovarea Meşteşugului, precum şi Trofeul Târgului de Paşti de la Gura Humorului (2006). Convenţia Rotary International este organizată anual, cu scopul de a reuni reprezentanţi ai tuturor cluburilor din lume în ateliere de lucru şi seminarii pentru schimburi de experienţă şi socializare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încondeietoare din Brodina, prezentă la Convenţia Internaţională Rotary de la Lisabona.
 Vizualizări articol: 2368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 7 voturi
Încondeietoare din Brodina, prezentă la Convenţia Internaţională Rotary de la Lisabona2.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei