Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 163 (5370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Testare

271 de dascăli suceveni vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

295 de candidaţi suceveni s-au înscris pentru a susţine examenul de definitivare în învăţământ, la testare având dreptul de a participa cadrele didactice stagiare, care funcţionează în unităţi de învăţământ ca titulari sau suplinitori. 24 dintre aceştia s-au retras ulterior. 

Proba scrisă a examenului se va desfășura mâine, la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, testarea fiind susţinută la 38 de specializări. Durata probei este de patru ore.

Cei mai mulţi candidaţi s-au înscris pentru examenul de limbi străine (42), pentru învăţământul primar s-au înscris 37 de candidaţi, pentru educaţie fizică – 31, învăţământ preşcolar – 28, limba şi literatura română – 27, matematică – 18, psihopedagogie specială – 12, religie – 10. Președintele de examen este prof. Valeriu Lupu, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava.

Numărul candidaţilor din acest an de la definitivat este mai mare faţă de cel din anul precedent, întrucât metodologia modificată permite o vechime minimă necesară, la catedră, de numai un an, faţă de doi ani, cum a fost până acum. Această prevedere a determinat accesul mai multor candidaţi mai tineri la examen. Potrivit Ministerului Educaţiei, la nivel național, cei mai mulţi candidaţi care doresc să susţină examenul de definitivat, în acest an, provin din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), urmat de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%).

O altă noutate este creşterea la 8 a mediei minime de promovare, faţă de 7, în 2012. Potrivit modificărilor, dacă un candidat nu obţine media 8 la definitivat timp de şase ani, pierde dreptul de a mai susţine vreodată acest examen, neputând fi încadrat în învăţământ decât ca debutant, pe o perioadă determinată. Examenul de definitivat este echivalentul primului grad didactic şi consfinţeşte statutul de profesor, după cel puţin un an de la intrarea în sistemul de învăţământ. Examenul de definitivat e unul obligatoriu pentru cineva care doreşte să lucreze în sistemul de învăţământ.

 

Note mari la inspecţiile de la clasă

Candidații la definitivat au avut de trecut de două inspecții la clasă, foarte importante întrucât, pentru a putea susține examenul scris, media celor două note de la inspecţii trebuie să fie de minim 8. Toți candidații care s-au înscris în acest an au note de peste 8 la inspecţiile de la clasă, ba mai mult, 70% din ei au media notelor celor două inspecţii 10.

Potrivit calendarului desfăşurării examenului naţional de definitivare în învăţământ, rezultatele se vor afişa pe 23 iulie. În datele de 23 şi 24 iulie, candidaţii pot depune contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să se afişeze în data de 27 iulie.

Anul trecut, la examenul de definitivat, promovabilitatea a fost de 60%. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 271 de dascăli suceveni vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ.
 Vizualizări articol: 1292 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
271 de dascăli suceveni vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei