Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 iul 2013 - Anul XVIII, nr. 149 (5356)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Record de participare

Curse cu obstacole, salturi uriaşe şi cai de rasă din toată ţara, la Cupa Bucovinei 2013

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ropotul scurt al copitelor care lovesc pământul, afundându-se uşor, urmat de o zvâcnire pe care o simţi plesnind aerul cu putere, în vreme ce cal şi călăreţ, uniţi într-o fiinţă, precum mitologicul centaur, zboară peste obstacol, e tot ce se aude, deşi în jurul tău sunt mii de oameni, cu ochii aţintiţi în aceeaşi direcţie.

Nimeni nu pare să mai răsufle, simţurile, încordate la maxim, sunt concentrate pe perechea cal-călăreţ, care parcurge traseul cu volte uimitoare sau, uneori, cu lovituri răsunătoare în bârnele obstacolelor, iar fornăitul calului, obosit după un efort susţinut, îl simţi de parcă ar sufla în urechea ta.

Magia curselor cu obstacole a revenit la Rădăuţi la finele săptămânii trecute, într-un spectacol-concurs impresionant, care a devenit o adevărată tradiţie, fiind susţinut din 2000 şi până acum, fără întrerupere.

Bunul renume al competiţiei de pe Hipodromul Rădăuţi, organizată anual de Direcţia Silvică Suceava, a atras peste zece cluburi hipice importante din ţară, un record de participare reprezentându-l şi numărul cailor înscrişi în concurs – 90 de exemplare dintre cei mai buni cai de sărituri la obstacole din ţară.

Evenimentul a atras atenţia unui public numeros, care nu s-a zgârcit deloc la aplauze de fiecare dată când perechea cal-călăreţ a făcut o cursă frumoasă, chiar de, în unele cazuri, a fost scoasă din competiţie pentru că a doborât bara unui obstacol.

 

Competiţia vedetelor

Vedetele acestui concurs au fost, fără îndoială, frumoşii cai de rasă, cu nume care mai de care mai sonore: Shakira, Impact, Simpatic, Non-stop, Fan Fan, Begonia, Nufăr, Mama Mia, Reverie, Do It, Rubens, Alejandra, Sarkozi, Zoltan, Tunet, Cristal, Uraniu, Văpaia, Nor, Ramses, Optic, Pepita sau Oscar. Dar un merit foarte mare în aceste competiţii revine jocheilor care îi conduc în cursă, talentul acestora de a struni calul, de a-l face să aibă încredere că poate sări peste un obstacol chiar mai mare decât înălţimea proprie, făcând de multe ori diferenţa dintre un cal bun şi un cal campion.

 

„Amazoane” şi „centauri”

Mai mult ca oricând, la concursul de ieri s-a remarcat prezenţa „amazoanelor”, cum li se spune fetelor jocheu, care nu de puţine ori au reuşit să se impună în faţa unor jochei cu experienţă.

Frumoasele acestui sport nobil au fermecat publicul cu graţia şi dăruirea lor, iar premiile obţinute au demonstrat că sunt cu adevărat urmaşele legendarelor amazoane, care în lupta călare erau un adversar de temut pentru orice armată.

Dar şi „centaurii”, adică jocheii reprezentanţi ai sexului masculin, nu şi-au făcut de ruşine bunul renume, astfel încât competiţia a fost extrem de strânsă, ţinând publicul cu sufletul la gură.

Mai mult, la probele de ştafetă, în care multe echipe au fost mixte, colaborarea lor a mers strună, rezultatele obţinute fiind aplaudate cu multă căldură de public.

 

Trofeele Cupa Bucovinei

Cupa Bucovinei i-a revenit reprezentantului Romsilva, talentatul Ştefan Leonte, de la Piatra Neamţ, care, în cadrul mai multor probe, a obţinut cel mai mare punctaj, călare pe cai precum Rembrandt, Ogică şi Darius.

Locul II şi trofeul aferent i-au revenit unei tinere „amazoane” Eva Pleska, de la Clubul hipic Felix Ţopescu, care a fost prezentă în concurs cu caii Balalaika şi Anita Rose.

Ocupantul localului III este tot un membru de la clubul Felix Ţopescu – Claudiu Florişteanu, care a făcut o bună impresie, călărind pe Vis de Iarnă, Lady Kera şi Carnaval 2.

Pe locul IV s-a situat Tiberiu Cebotaru, de la Clubul Sportiv Ecvestru Suceviţa, care a fost prezent în concurs pe caii Quintender, Alejandra şi Amurg, locul V –  Andreea Ninulescu, de la Equitim, călare pe Acorini, iar pe locul VI - Ionel Bucur, de la CSM Sibiu, care a fost în concurs cu caii Liberor şi Cassius.

Trofeele şi premiile le-au fost înmânate câștigătorilor de şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, de preşedinta juriului, Mariana Moisei, de la Federaţia Ecvestră Română, singurul arbitru internaţional de călărie din România, de directorul concursului, Cristian Tomniuc, şi de directorul economic al Direcţiei Silvice Suceava, Vasile Rusu.

Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a precizat: “Este al cincilea an în care această competiţie este inclusă în calendarul hipic al Federaţiei Ecvestre din România. Faptul că suntem la a 13-a ediţie confirmă faptul că acest concurs a devenit o tradiţie pe Hipodromul Rădăuţi, iar importanţa sa este validată de numărul mare de participanţi şi calitatea concurenţilor. Acest concurs ne-a dovedit încă o dată că echitaţia nu este numai un sport, ci şi o artă, în care cei doi actori, omul şi calul, se completează unul pe altul în mod exemplar”.

Competiţia hipică de la Herghelia Rădăuţi a fost organizată de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva şi Direcţia Silvică Suceava, în colaborare cu Federaţia Ecvestră Română, valoarea totală a premiilor fiind de 25.000 de lei. Printre oficialităţile care au venit să admire frumuseţea şi măiestria cailor de rasă, dar şi talentul celor care îi strunesc se numără preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, ministrul secretar de stat Gelu Puiu şi deputatul Alexandru Băişanu.

 

Proba de forţă

Finalul concursului, care s-a încheiat duminică după-amiază, a fost rezervat celor mai puternici cai înscrişi în competiţie. Aceştia au avut de sărit un şir de obstacole cu câte şase bârne, aflate la mică distanţă unul de celălalt, încât forţa calului era principala condiţie de reuşită.

Proba, dificilă dar şi foarte spectaculoasă, a fermecat publicul, care a ştiut să-i recompenseze cu aplauze chiar şi pe cei care au fost descalificaţi, pentru că au atins bârna superioară, doborând-o.

Efortul pe care trebuiau să-l depună caii şi călăreţii era cu atât mai mare cu cât, de multe ori, înălţimea obstacolului o depăşea pe cea a calului, căruia de abia dacă i se vedeau vârfurile urechilor de după bârna superioară.

Tocmai de aceea, pentru ca aceştia să ştie la ce să se aştepte, călăreţii îi duceau lângă obstacol, să vadă peste ce au de trecut, iar când fluierul de start se auzea, calul începea să galopeze şi apoi, ca purtat de vânt, să zboare peste obstacole, cu o graţie incredibilă, dovedind că basmele cu cai zburători nu sunt doar o poveste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curse cu obstacole, salturi uriaşe şi cai de rasă din toată ţara, la Cupa Bucovinei 2013.
 Vizualizări articol: 3469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Curse cu obstacole, salturi uriaşe şi cai de rasă din toată ţara, la Cupa Bucovinei 20135.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei