Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 148 (5355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Achiziţii fictive

Procurorii suceveni au descoperit o delapidare de aproape 230.000 de euro la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciul Teritorial Suceava au dispus ieri trimiterea în judecată a nu mai puţin de zece persoane acuzate că sunt implicate într-o delapidare de peste 800.000 de lei (aproximativ 230.000 de euro) la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Pe lista inculpaţilor daţi pe mâna judecătorilor de procurorii anticorupţie se numără fostul manager economic al unităţii de parchet botoşănene, Dorina Avătavului, dar şi un fost consilier superior, Lucian Şovan.

Ceilalţi opt inculpaţi sunt administratorii unor firme botoşănene, care, cu ajutorul primilor doi, au subţiat bugetul Parchetului  de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Potrivit procurorilor DNA, ilegalităţile s-au petrecut în perioada ianuarie 2007 - martie 2009, când managerul economic pe atunci, Dorina Avătavului, a angajat Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani în achiziţii fictive de bunuri, prin semnarea a 393 de comenzi către mai multe societăţi comerciale.

Practic, managerul economic a aprobat tranzacţii fictive de fel de fel de bunuri, de la piese de schimb pentru autoturisme din dotarea Parchetului ori calculatoare la materiale de curăţenie sau consumabile pentru imprimante ori copiatoare. Bunurile respective nu au mai ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, însă contravaloarea lor a fost plătită din bugetul unităţii de Parchet, cu aprobarea managerului economic.

 

Din banii Parchetului,  40% luau patronii de firme, 60% ajungeau în buzunarul celor doi funcţionari 

Pentru a înţelege cum funcţiona afacerea ilegală de la Parchetul din Botoşani, exemplificăm cu cazurile unora dintre administratorii de firme trimişi în judecată.

Liviu Botuşan, administrator la SC Elvicom SRL Botoşani, în perioada ianuarie 2007 - martie 2009, a dat curs solicitării lui Lucian Şovan, consilier superior pe atunci la Parchet, şi a emis acestuia nu mai puţin de 154 de facturi fiscale şi două bonuri fiscale fictive, în valoare de 327.410 lei, suma fiind achitată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Procurorii DNA susţin că Botuşan şi-a reţinut 40% din banii viraţi de Parchet, iar diferenţa a predat-o consilierului superior pentru a o împărţi cu managerul economic.

Acelaşi scenariu şi în cazul Doinei Portariuc, administrator la SC Pagepa SRL Botoşani, care a emis 67 de facturi fiscale fictive în valoare de circa 148.500 de lei.

Stanciu Cristin, administrator la SC Cordun SRL Botoşani, a emis, tot pe aceeași filieră, 97 de facturi fiscale fictive, în valoare de aproape 184.000 de lei. Şi-a reţinut doar 25% din banii primiţi de la Parchet, iar restul a fost împărţit între cei doi funcţionari.

Ceilalți administratori de firme aflaţi pe lista inculpaţilor în acest dosar sunt Iulian Nica (Oti Computers SRL), Corneliu Buiciuc şi Abel Buiciuc (SC Comandi SRL), Silvia Scipcă (SC Portas SRL) şi Lotică Afrăsinei (SC Clio SRL).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procurorii suceveni au descoperit o delapidare de aproape 230.000 de euro la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.
 Vizualizări articol: 3367 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.6 din 7 voturi
Procurorii suceveni au descoperit o delapidare de aproape 230.000 de euro la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani2.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   EMCeVe, lasăneeeee! trimis de
(29 iun 2013, 12:23:33
Alt Parchet de pe LÂNGĂ LEGE!rolling on the floorrolling on the floorrolling on the floor
Io știam că cei care au brevetat sintagma sunt ... Călărașii !thinking
Acu', mai nou, văd că și botșănenii sunt din aceeași fărină.
Poate de asta și nu întâmplător, Călărașii și-au tras personal „supercompetent” din rândurile grefierelor botșănene!wavelosercow -o!
2.   Ba nu-i așa știrea! trimis de
(29 iun 2013, 14:13:21
shame on you
Uăi băieti, uăi, dar io abia amuidea m-am prins* la pustiul de bine pe care l-o comis prosecutorii suceveni.
Talharii ceia din Botșeni, pasămite, puneau la calefeeling beat up vro ucidere cu pietre a cine știe cărui indezirabil, de și-o băgatrolling eyes năsucul în trebile lor potlogărești.
Adică o puneau de o „lapidare” și nu orișice fel de lapidare ci una dintr-aia serioasă, de la mama ei de acasă, sugerată prin elementul de compunere „de”, atât de rar utilizat în construcții substantivale ucigătoare.thinkingdoh
Deci bagabonții ceia din țara paielor răsare ereau chitiți, suta de proțente-n cap, ca s-o pună de-o „delapidare”.
Norocuțu’ nostru c-o intervenit attorney-i din districtul Bucovina de Gios + Țara Brusturilor răsare ș-o stopat așa samavolnicie în urma căreia ne puneau la index Der Spiegel, Deutsche Welle, Huffington Post și Daily Mirror precum că suntem din tagma talibanilor muslimi care încă practică pedeapsa arhaică adevil celor fără de păcat.
Noroc de procuratorii de la antico-rupție care-o stopat un mare deserviciu de imagine la adresa Absurdistanului Fanariot Rromânesc.
Amu, după așa acțiune concertată, cumulată cu cetluirea altor procurori șpăgari sau sifonari la interlopi, sigur la anu’ rup oiropenii ăștia raportul eMCeVe, ne primesc în Schengen, ne trec nevoit-forțat la moneda euro. Bașca_că or să realizeze un pod aerian prin care, de trei ori pe zi și o dată la amiază, o să se zburătăcească pe deasupra țarinii lui Burebista câte un C-130 Hercules din care or să fie împrăștiatemoney eyes zeci de tone de bancnote de 500 de euro, din fondurile de cöieziune europene.
Norocu nostruwhew cu procurorii de la Suceava, c-altminteri ne făceam de baftădoh de nu ne mai spălam cu toată apa excedentară rezultată în urma topirii calotei „glaciale”.
2.1  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(29 iun 2013, 14:14:28
-----
* Prins în simultaneitate cu oalele alea de chișleac pe care le-am pus pe cuptior amu vropeace sign doo zile.
2.2  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(29 iun 2013, 19:21:40
Uhăi omuli...apu eu nu mai înțăleg ninica...La shi mai tot târâi ditamai shiocanu shiala dupa tini...Eu credem cî ești mai cu capu pi umeri. Cum adica s-împrăștii hărtii di 500 di euro din avion așă...de-a-ndroanga?! Nu mai ghini închiriem noi airoportu șî-i ”propunem” la pilot o aterizare forțată, cum adica s-azvârle așă pin aer atâta bănet? Îi ie vântu șî-i dushi la dracu-n praznic. Îl aterizăm noi, șî dup-asheia plasăm cu cap bancnotili, una țâia-una nia, una țâia-una nia șamd. Pi urmî așteptăm următoru avion, aplicăm tot procedura asta, ș-apu dischidem amândoi o afashiri cu chișleac, nu zâc ghini?
2.3  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(30 iun 2013, 09:36:12
Nu-ți trebuie, uăi, ca să deturnezi bunăciune de airplane plin cu parale nerambursabile.
Las’ că are cine să-l deturneze printr-o sifonare dintr-aia meseriașă, prin încâlceala unor firme fanthomă.
Io voiam să zic că de-atâția procurori cinstiți, care nici șpagă nu mai iau, nici nu sifonează la interlopi date despre viitoare flagranturi, or să se apuce ăștia din doicilandul lui Frau Anhela să ne recompenseze c-o ploaie mov-ciclam zilnică, de la Banca Centrală Europeană.
Da noi n-avem nevoie să ne terfelim onoarea de proscriși sărăntoci și fraieri, așa că m-am gândit la un șpil pe bază de acid lactic.
Păi facem așa: colectăm de la babili și moșnegii din sat tăt laptele îndoit cu bicarbonat pe care, de la anul, după intrarea în vigoare a normelor sanitare de colectare și prelucrare, or să fie nevoiți să-l arunce la gârlă.
Laptele ceala îl punem noi pe cuptior la prins, în oale de lut negru de la mărgineni. Ș-apoi după cum se știe că la băieții deștepți, care se prind iute la mersul trebilor în Jamahiria Rromânească, și laptele se prinde mai repede decât la ceilalți papagali.
Apoi facem așa: mergem pe la un boiar de pe la Consiliul Județean, de pe la Inspectoratul Școlar (fraierii îia cu Ana are mere!) și le-mpingem o șpagă neimpozabilă consistentă ca să ne desemneze pe noi câștigătorii licitației pentru furnizarea de Kefir și Sana în cadrul programului Laptele și Cornu.
Ce contează că Sana și kefirul nostru e de fapt chișleac pritocit pe cuptor. Mulți văd, puțini cunosc, din avion nu se vede, la țară nu se bagă de seamă și la oraș trece neobservat.
Iac-așa, în vro doi anișori de zile, o să se cocoțe paralele pe noi fără să mișcăm decât degetul index de la mâna dreaptă în timpul cât ne-om scutura scrumul de la trabuc.
2.4  RE: Ba nu-i așa știrea! trimis de
(30 iun 2013, 09:36:58
La ce ne trebe să ne-apucăm să deturnăm avionu cu parale oiropene? Ca să punem în cap OLAF-ul? Ca să ne ieie americanișii drept terroriști și să ne deie cu boamba-n cap?
Nuuuuu!
Mai bine planul meu, fundamentat pe eternul adevăr valah precum că o mână washing p-alta, amândouă cosmetizează obrazul și tustelele PUPĂ ADÂNC ȘI APĂSAT KURUL ștabului de partid care mecenează asemenea potlogării.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei