Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 124 (5331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Debranşări

Sute de suceveni, lăsaţi fără apă rece din cauza datoriilor către ACET

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Locuitorii mai multor scări de bloc din municipiul Suceava, din cartierele Burdujeni şi George Enescu, au fost debranşaţi de ACET de la reţeaua de apă potabilă, din cauza datoriilor acumulate chiar şi de peste cinci ani de zile.

Măsura a fost luată joi, la două asociaţii de proprietari – 36 ANL, din Burdujeni, şi 47, din George Enescu.

Vizate spre debranşare mai erau şi asociaţiile 41 şi 75, dar, ca urmare a plăţilor făcute în ultimul moment, prin care au achitat integral rata restantă a Asociaţiei 41 şi parţial pe cea a Asociaţiei 75, măsura de debranşare nu a mai fost pusă în aplicare.

De la Asociaţia 47, din cartierul George Enescu, au fost debranşate mai multe scări de bloc de pe Aleea Lalelelor – bl. 109 sc. B, bl. 114 sc. A+B, bl. 113 sc. A, bl. 117 scara B şi bl. 111 scara A, dar în cursul zilei de vineri, furnizarea apei potabile a fost reluată, ca urmare a plăţilor făcute.

Una dintre consecinţele acestei acţiuni a fost debranşarea, de către cei de la asociaţie, a unei familii care nu a mai plătit nimic din ceea ce a consumat la apă rece de mai bine de cinci ani de zile, măsura fiind luată ca urmare a solicitării locatarilor nemulţumiţi că ei au de suferit din cauza celor rău-platnici.

 

100 de familii din cartierul ANL Burdujeni, lăsate fără apă la robinete

Datoriile mari către asociaţia de proprietari au lăsat fără apă rece la robinete şi peste 100 de familii din cadrul Asociaţiei 36 ANL, din zona Gării Burdujeni. Cei mai mulţi rău-platnici sunt chiriaşii blocurilor ANL, dar, în două cazuri, pe lista neagră a scărilor de bloc cu datorii foarte mari se află şi fostele locuinţe de serviciu din apropierea staţiei de autobuz de la Gară.

Astfel, joi au fost debranşate de la apă potabilă blocurile B4, B5, B6 şi B01, din cartierul ANL, dar şi blocurile 5A şi bl. nr. 7, în vreme ce alte două blocuri, 4 şi 5, de pe strada Jean Bart, trebuiau să fie de asemeni deconectate de la reţeaua de apă, doar că s-a descoperit o problemă tehnică, încât debranşarea a fost amânată pe luni.

 

Apa caldă în vasul de WC şi găleţi cu apă de la pompă

De dimineaţă, oamenii au ieşit cu găleţile colorate în mână, mergând agale spre pompă. O bătrânică, cu găleata plină cu apă, s-a oprit să se odihnească la intrarea în scara de bloc.

„Aduc apă de la pompă, ce să fac... să dau apă caldă în WC şi să plătesc că dau apă fierbinte la canal?”, spune Catinca Miron, locatar al blocului 7A.

“Chiar aşa”, sare cu vorba un locatar tocmai ieşit din scară, „nu puteau aştia să ne oprească apa caldă şi să ne-o lase pe cea rece? E absurd ce facem acum, turnăm apă fierbinte la toaletă”, spune şi Gheorghe Ududec, care concluzionează cu obidă în glas „mai bine mă mut la o casă în Burdujeni Sat, măcar acolo au apă rece”.

Toţi sunt nemulţumiţi, mai ales că unii din ei sunt cu plăţile la zi, dar au de suferit din cauza celor care nu trec cu anii pe la asociaţie, să achite ce consumă.

„Cum pot unii să stea cu 90 de milioane (n.r. - de lei vechi) datorie la asociaţie şi să nu meargă vreodată să dea ceva, iar noi să rămânem fără apă rece din cauza lor?”, se întreabă un alt locatar al unui bloc debranşat de la reţeaua de apă potabilă.

 

Chiriaşii ANL, cu datorii mai mari decât cazurile sociale

În mod curios, foarte mulţi rău-platnici din cadrul Asociaţiei 36 ANL sunt chiriaşii locuinţelor ANL, care, prin contractul semnat cu Primăria Suceava, sunt obligaţi să îşi achite la zi cheltuielile de întreţinere, pentru a nu fi daţi afară din locuinţe.

De exemplu, restanţele la întreţinere ale blocurilor B4 şi B5 sunt de aproape 16.000 de lei de fiecare, în condiţiile în care aceste sume se împart pe numai 14 apartamente. La B6, restanţele se apropie de 12.300 de lei, în vreme ce la B01, bloc de locuinţe sociale, care are 20 de apartamente, nu 14 ca celelalte, datoriile către asociaţie sunt de aproximativ 9.000 de lei. Ca în multe alte părţi, aceste datorii sunt cumulate de una-două familii rău-platnice, în vreme ce restul familiilor, care sunt cu plăţile la zi, au de suferit, chiar dacă nu au nici o vină.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de suceveni, lăsaţi fără apă rece din cauza datoriilor către ACET.
 Vizualizări articol: 2421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Sute de suceveni, lăsaţi fără apă rece din cauza datoriilor către ACET4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Loco trimis de
( 1 iun 2013, 14:55:48
Ar trebui ca revolta voastra sa se indrepte nu spre ACET, ci spre vecinii cu datorii mari. Nu spre ACET... sau ma rog, nu numai spre ACET, pentru ca inteleg ca au acoperire legala pentru debransarea intregii scari. Mai ales ca nici un locuitor la bloc din Suceava nu cred ca are contract direct cu acesti furnizori. Boala veche si de care ne aducem aminte doar cand mai ramane un bloc fara caldura sau fara apa...

Vinovati sunt, din punctul meu de vedere, acei administratori de asociatie care au vazut datoriile crescand si nu au facut nimic pentru a le recupera. Situatia financiara a oamenilor este intr-adevar grea, insa (mai ales proprietarii) sa ma scuzati, nu e obligatoriu sa stati la bloc daca e prea greu sa platiti. Am zis mai ales proprietarii, care ar trebui sa vanda locuintele daca nu se descurca, si sa-si ia o casuta pe langa oras. Sau sa treaca de la apartament cu 3 camere la unul cu 2 camere etc.

Vinovati sunt si proprietarii care si-au lasat chiriasii sa acumuleze datorii la asociatie. Daca o persoana nu-si plateste intretinerea, atunci fiti siguri ca proprietarul il scoate afara in cel mai scurt timp. Insa PROPRIETARUL care este Primaria Suceava e cu totul alta mancare de peste. Am trecut in mai pe la cateva blocuri ANL si m-am speriat de ce am putut vedea pe tabelele cu cheltuieli: 8500 de lei la o locuinta, 5500 la alta. De cat timp n-or mai fi platit acei CHIRIASI? Si chiar nu se gaseste nimeni sa puna in aplicare clauzele contractului de inchiriere? De-acum 3 zile eram sigur ca in contract e specificata obligatia de a plati intretinerea, cu articolul de azi avem si confirmarea. Parerea mea e ca undeva, cineva nu-si face treaba. Si este intr-adevar revoltator ca 15-20 de apartamente sa sufere pentru 1-2 rau-platnici!
2.   Contracte individuale trimis de
( 1 iun 2013, 15:41:19
ACET-ul trebuie sa mai si dea...., daca este furnizor de servicii sa investeasca in contorizare si sa faca contracte individuale. Se va spune ca nu se poate...acum in Romania este posibil orice.
care este cadrul legal prin care se debranseaza o scara cu datorii daca din 16 locatari 2 au datorii?
cine stie este rugat sa posteze aici.
2.1  RE: Contracte individuale trimis de
( 1 iun 2013, 16:01:22
E mai simplu pentru ACET sa taie apa la o scara intreaga decat sa umble dupa blindarea tevilor prin apartamente...

Cadrul legal... nu le am in domeniu, insa din cate stiu contractele de furnizare sunt intre ACET si Asociatii. Facturile vin (si uneori nu sunt platite...) la sediul asociatiei. Insa cum aleg cei de la ACET la ce blocuri sa opreasca apa si la care nu, si mai ales ce baza legala au, e un mister si pentru mine...
3.   O noua viziune trimis de
( 1 iun 2013, 16:19:29
Este nevoie de o noua viziune si filozofie asupra condominiilor de locatari.Asta inseamna contracte individuale ale cetatenilor cu Acet,Termica,Eon-gaz,Eon –electrica.In felul acesta cetateanul isi plateste singur cheltuielile si are siguranta platilor si a banilor lui.In felul acesta se desfiinteaza asociatiile de locatari inclusiv administratorul,presedintele si ceilalti oameni care se interpun intre cetatean si furnizori,creeaza cheltuieli enorme ale populatiei si creeaza o insecuritate referitoare la banii pe care ii plateste cetateanul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei