Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 121 (5328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Decizie judecători

15 arestări în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani, cu prejudiciu de 10 milioane de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Omul de afaceri Vasile Florea, patronul Florconstruct, s-a întors aseară acasă, după mai bine de 24 de ore de coşmar, după ce a fost ridicat luni dimineaţă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciu estimat la aproximativ 10 milioane de euro.

Dus marţi după-amiază în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă, Florea a răsuflat uşurat după ce magistraţii au decis cercetarea sa în stare de libertate, luând faţă de el interdicţia de a părăsi ţara pentru următoarele 29 de zile, măsură ce poate fi prelungită la cererea anchetatorilor. Patronul Florconstruct a făcut parte dintr-un lot de 30 de persoane încătuşate de procurorii DIICOT şi duse la arestare, însă, aseară, jumătate dintre învinuiţi au scăpat de celule în care şi-au petrecut ultimele ore.

 

167 de percheziţii, 92 de suspecţi la audieri, 36 reţinuţi, 30 duşi la arestare

În urma celor 167 de percheziţii efectuate luni dimineaţă, la Suceava, dar şi în alte judeţe din ţară, la sediul DIICOT Suceava au ajuns nu mai puţin de 92 de persoane din cele 110 pentru care au fost emise mandate de aducere.

Audierile s-au finalizat tocmai marţi dimineaţă, cu câteva minute înainte de ora 8.00, când au fost date ultimele două ordonaţe de reţinere.

În total, 36 de persoane au ieşit cu cătuşe la mâini din clădirea Parchetelor, printre care şi patronul de la Florconstruct, dar şi cel de la Hidrotera, Cosmin Păstrăv.

Din cei 36, însă, doar 30 de suspecţi au fost duşi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Învinuiţii au fost aduşi la Palatul de Justiţie în două ture, una la ora 12.00, cealaltă, două ore mai târziu.

Primul lot a fost format din 20 de suspecţi: Marcel Stănescu (20 de ani), Andrei Ionuţ Cârnăreasa (33 de ani), Galaţian Stănescu (34 de ani), Mariana Stănescu (34 de ani), Ionuţ Stănescu (22 de ani), Costel Adrian Gurzu (25 de ani), toţi din Salcea, Dumitru Mihai Cîmpanu (21 de ani), din Dumbrăveni, Nicuşor Luca (42 de ani), din Bucecea -Botoşani, Vasile Dan Spătaru (35 de ani), din municipiul Braşov, Constantin Apostol (38 de ani), din municipiul Târgu Neamţ, Eusebiu Adrian Catrinescu (27 de ani), din Darabani -Botoşani, Mihai Cătălin Chiriac (29 de ani), din municipiul Suceava, Adrian Scîntei (44 de ani), din municipiul Galaţi, Mugurel Munteanu (43 de ani), din Bucşoaia-Frasin, Ovidiu Constantin Pătraşcu (35 de ani), din municipiul Iaşi, Florin Alexandru Rădulescu (29 de ani), din Dumbrăviţa -Braşov, Tiberiu Traian Reus (43 de ani), din Tişăuţi -Ipoteşti, Gabriel Sandu (39 de ani), din comuna Plugari -Iaşi, Costinel Birău (45 de ani), din comuna Dumbrăveni, Viorel Mihai Boghean (27 de ani), din municipiul Rădăuţi.

Din al doilea lor au făcut parte şi Vasile Florea, dar şi Cosmin Păstrăv, precum şi Ionel Stănescu, Ferdinand Stănescu, Dionisie Pascu, Viorel Morăraşu, Robert Cosmin Stama, Adrian Borosac, Florin Anghelache, Florin Munteanu.

 

Ce au decis judecătorii

Aseară, în jurul orei 20:00, s-a dat pronunțarea. Din primul lot au fost arestate preventiv pentru 29 de zile 12 persoane: Marcel Stănescu, Andrei Ionuţ Cârnăreasa, Dumitru Mihai Cîmpanu, Nicuşor Luca, Galaţian Stănescu, Mariana Stănescu, Ionuţ Stănescu, Vasile Dan Spătaru, Eusebiu Adrian Catrinescu, Costel Adrian Gurzu, Costinel Birău şi Mihai Cătălin Chiriac.

Din cel de-al doilea lot, de zece persoane, doar trei persoane nu se vor întoarce acasă cel puşin 29 de zile. E vorba de Viorel Morăraşu, Florin Munteanu şi Adrian Borosac.

Toţi cei 15 lăsaţi în libertate au interdicţie de a părăsi ţara.

Procurorii DIICOT au anunţat că vor face recurs.

 

Romi din Salcea, capii escrocheriilor de milioane de euro cu facturi fiscale fictive

Potrivit anchetatorilor, la începutul anului 2012, inculpaţii Marcel Stănescu, Ciprian Stănescu, Mugurel Stănescu, Galaţian Stănescu, Mariana Stănescu, Costel Cristian Gurzu şi Ionuţ Andrei Cărnăreasa, toţi din Salcea, împreună cu Dumitru Mihai Cîmpanu, din Dumbrăveni, au constituit un grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani. Lor li s-a alăturat şi un controversat afacerist din Bucecea-Botoşani, Luca Nicuşor, care prelua societăţi comerciale din judeţul Suceava şi din ţară şi numea diferite persoane drept asociaţi ori administratori.

Ulterior, arată anchetatorii, respectivele societăți comerciale erau preluate de Marcel Stănescu, care le-a introdus într-un circuit financiar fraudulos în sensul că, în numele acestor societăți, folosindu-se de persoane împuternicite,  au fost emise facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din județele Suceava, Botoșani, Braşov, Dâmbovița, ș.a. 

Societăţile beneficiare, în baza facturilor fictive, colectau TVA şi îşi diminuau profitul obținut în urma activității comerciale curente desfăşurate. Astfel, societățile comerciale beneficiare ale facturilor fiscale fictive nu plăteau sume importante către bugetul consolidat al statului, respectiv TVA de plată şi impozit pe profit, unele din aceste societăți beneficiind chiar de rambursări de TVA de la bugetul de stat, creând în acest mod un prejudiciu important bugetului de stat.

Societățile prin care se realizau vânzările fictive de bunuri către diferite societăţi comerciale erau:  SC Kos-Mital Invest SRL, SC Alexandra Best Construct SRL,  SC Marketing Reloaded SRL, SC Bucovina for Waiting SRL,  SC Mandica Metal  SRL, SC Alexia Mar Construct SRL,  SC Komezzo SRL, S.C. Kocotas Nicol S.R.L., S.C. Edy Mug S.R.L., S.C. Impuls Mark Mitel S.R.L., S.C. Ferom Ileana S.R.L, S.C. Fierolex Compact S.R.L., şi SC Feder-Met SRL.

După ce acumulau datorii mari către bugetul de stat ca urmare a emiterii facturilor fictive, Stăneştii şi ceilalţi complici ai lor treceau firmele fantomă pe numele unor indivizi de etnie romă cu venituri modeste, majoritatea noilor „patroni” fiind din localitatea Grajduri, judeţul Iaşi.

 

Banii pe marfa fictivă erau plimbaţi între societăţi şi se întorceau la beneficiar  

Coordonatorii grupării infracţionale, arată procurorii DIICOT Suceava, erau inculpaţii Marcel Stănescu, Ciprian Stănescu, Mugurel Stănescu şi Galaţia Stănescu, care intrau în contact direct cu administratori ai societăților comerciale interesați în a-şi diminua baza impozabilă, cărora le ofereau atât facturi fictive de marfă care să fie introduse în contabilitatea societăților beneficiare cât şi, în unele cazuri, sume de bani pentru ca aceștia să facă viramente bancare către societățile emitente ale facturilor fiscale fictive, urmărind astfel să dea o legitimitate şi o aparență de legalitate tranzacțiilor comerciale efectuate.

După efectuarea viramentelor bancare, de regulă în cursul aceleiaşi zile, inculpatii retrăgeau acele sume de bani, în baza unor documente justificative fictive, şi restituiau sumele de bani către societăţile beneficiare ale facturilor, primind din partea reprezentanţilor acestora un comision.

De asemenea, între firmele controlate de membrii grupului infracţional au avut loc tranzacţii bancare importante cu scopul de a disimula originea ilicită a sumelor de bani provenite din evaziunea fiscală, probatoriul dovedind săvârşirea unor acte de spălare de bani, existând probe certe privind fictivitatea documentelor justificative prezentate la bancă pentru efectuarea tranzacţiilor în cauză.

În afacerile ilegale de spălare de bani au fost folosite ca „paravan” şi alte societăţi  (SC Patrovis Construct SRL, SC Eden’s Range SRL, SC Trust Invest Busines, SC Vemislact SRL, SC Cata Iasmin SRL), societăţi controlate de persoane care au aderat la grupul infracţional.

Aceste societăti au activitate economică, rulaje în conturi şi profit, însă, în baza unor contracte şi facturi fictive, au virat sume de bani din contul lor către celelalte societăţi,  sumele virate întorcându-se în final, după reţinerea comisioanelor aferente, la administratorii societăţilor beneficiare ale facturilor fictive, aceştia urmărind ca scop atât diminuarea TVA-ului de plătit sau rambursarea de TVA suplimentar, cât şi diminuarea impozitului pe profit.

De asemenea, acest gen de activitate permitea administratorului societăţii scoaterea sumelor echivalente viramentelor din patrimoniul societăţii. Caracterul de „fantomă” al societăţilor beneficiare a sumelor de bani rezultă, între altele, din faptul că nu au angajaţi, activitate economică, nu au înregistrat şi depus către autorităţile fiscale documentele prevăzute de lege, nu sunt conduse efectiv de către administratorii în drept ai acestora, nu efectuează nici o activitate la sediul declarat al acestora, nu au declarate sedii secundare de activitate, etc.

                   

Zeci de patroni de societăți comerciale, puşi sub acuzare

Aşa cum vă informam în ediţia de ieri, în acest dosar procurorii au început urmărirea penală împotriva a nu mai puţin de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice.

Procurorii DIICOT vorbesc despre trei paliere pe care erau organizată gruparea infracţională. Primele două sunt formate din cei care au pus bazele megaescrocheriilor, respectiv administratorii firmelor fantomă prin intermediul cărora se derula circuitul de spălare de bani, firme intermediare între societăţile emitente a facturilor fiscale fictive şi adevăraţii beneficiari ai acestora.

Al treilea palier, în care a fost încadrat şi patronul de la Florconstruct, Vasile Florea, dar şi cel de la Hidrotera SRL, Cosmin Păstrăv, este format din persoane care sunt administratori sau împuterniciţi ai societăţilor comerciale ce au beneficiat efectiv de facturile fiscale fictive emise de membrii grupului infracţional organizat din primul palier sau de inculpaţii administratori ai firmelor intermediare introduse în circuitul de spălare de bani.

Sunt practic patroni sau reprezentanţi de firme din toată ţara  care au intrat în afacerile ilegale puse la cale de clanul Stănescu şi complicii lor.

 

O singură firmă a emis facturi fiscale fictive de peste 17 milioane de lei (170 de miliarde de lei vechi)

Dintre societăţile membrilor grupării, SC Alexia Mar Construct SRL a emis facturi fiscale în valoare de 17.173.144 de lei în favoarea a aproape 30 de firme, printre care şi Florconstruct.

„Pentru a da o legitimitate şi o aparență de legalitate tranzacțiilor comerciale efectuate, beneficiarii au achitat suma de 17.173.144 de lei, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive, prin viramente bancare şi, imediat după intrarea sumelor în contul SC Alexia Mar Construct SRL, acestea erau ridicate de membrii grupului infracțional organizat,în numerar sau erau transferate, pentru a ascunde adevărata proveniență a acestora, către alte societăți comerciale controlate de membrii grupului infracțional organizat respectiv”, explică anchetatorii.

Acelaşi scenariu şi în cazul SC Marketing Reloaded SRL, care a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 de lei, SC Komezzo SRL -6.265.969,4 lei,  Sc Kos Mital Invest SRL -2.861.732 lei , SC Bucovina For Wating SRL -2.021.783,5 lei, SC Alexandra Best Constuct SRL -9.589.167,2 lei, SC Impuls Mark Mitel SRL -2.939.383,3 lei, SC Kocotas Nicol SRL -2.100.831,42 lei.

Procurorii DIICOT au solicitat şi sprijinul Oficiului Naţional de Combatere a Spălării Banilor cu privire la activitatea infracţională derulată de membrii grupului infracţional, iar  specialiştii instituţiei apreciază că “au fost identificate indicii temeinice de spălare a sumei de 40.232.396 RON (aproximativ 9.800.000 EUR în echivalent)”.

 

Maşini şi ceasuri de lux, etnobotanice, confiscate la percheziţii

În urma celor 167 de percheziţii de luni dimineaţă, se arată într-un comunicat al DIICOT Suceava, s-au ridicat următoarele bunuri: 820.198 de lei; 12.355 de Euro; 500 USD; 280 GBP; trei autoturisme de lux; şase ceasuri de lux; 61 de telefoane mobile; 60 de cartele telefonice; un card de memorie, un memory stick, 13 CD; două laptopuri; şase unităţi de calculator, şase hard-diskuri; un pistol cu gaze; plicuri cu substanţe cu efecte psihotrope; ştampile şi înscrisuri cu valoare probatorie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 arestări în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani, cu prejudiciu de 10 milioane de euro.
 Vizualizări articol: 9697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
15 arestări în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani, cu prejudiciu de 10 milioane de euro3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Firme de succes trimis de
(29 mai 2013, 12:15:43
SC SYMETRICA SRL s-a infiintat tocmai in 1994 insa afacerile i-au explodat in 2000.Astfel daca in 1999 avea o cifra de afaceri de numai 19.412 ron ,in 2007 a ajuns la 13,6 milioane roni.Tot odata, daca in 1999 avea trei angajati in urma cu trei ani a ajuns la 102 .In intervalul august 2009 - septembrie 2010, Symmetrica a obtinut doua contracte cu Primaria Suceava.Contractele Symmetrica in municipiul Suceava depasesc suma de 6,6 milioane lei (fara TVA). Pentru ca meniul sa fie complet, firma de pavele a "plantat" pavele si la Spitalul Judetean de Urgenta "Sfantul Ioan cel Nou". Contractul, atribuit de CJ Suceava in noiembrie 2009, a fost in suma de aproximativ 1 milion de lei (cu tot cu TVA).
2.   Firme de succes trimis de
(29 mai 2013, 12:25:32
Borduriada de inspiratie suceveana a fost lansata si de Primaria Bacau .Symmetrica SRL este firma suceveana care face si - uneori - reface trotuarele municipiului Bacau.Intrarea Symmetrica pe piata municipiului Bacau s-a realizat timid, in iunie 2008.Cu un contract in suma de peste 814.000 lei (fara TVA) vizand repararea unor suprafete pietonale din municipiul Bacau.Dar in 2011 firma a obtinut un contract de 3 milioane de lei (fara TVA) in schimbul repararii unor parcari din municipiul Bacau.Aceeasi societate a obtinut, in primavara lui 2011, un alt contract din partea Primariei Bacau, vizand furnizarea de pavele vibropresate. In cuantum de 1,8 milioane lei.Potrivit datelor oficiale, peste 100.000 de metri patrati de trotuare au fost modernizati in 2011.
3.   Firme de succes trimis de
(29 mai 2013, 12:38:13
Frenezia pavelelor a cuprins şi municipiul Dorohoi. Principala arteră a Dorohoiului este plină de gropi şi aproape necirculabilă, dar trotuarele acesteia sînt pavelate.În luna martie 2010 Consiliul Local Dorohoi a aprobat contractarea unui credit de 3,9 milioane de lei, din care 3 milioane pentru asfaltarea bulevardului Victoriei.Surpriza: municipalitatea nu mai asfaltează bulevardul cu pricina, ci vrea să pună pavele. De ce se ţine însă morţiş la pavelare? Ei bine, se pare că răspunsul trebuie căutat undeva prin comuna Vereşti din judeţul Suceava, unde îşi are sediul SC Symmetrica SRL, societate specializată în fabricarea pavelelor.Consilier local Nelu Ciornei: „Dacă Symmetrica făcea chirpici, puneam chirpici.Pavelarea costă mai scump cu 250.000 de lei decît asfaltarea, însă acest lucru nu l-a făcut pe primar să renunţe la soluţia menţionată".Primarul Dorin Alexandrescu:"Pavelarea bulevardului conferă o anumită notă de „nobleţe” ".De asemenea, în ciuda exemplului bulevardului Mihai Eminescu de la Botoşani, unde pavelele au început să cedeze la un an de la montare, Dorin Alexandrescu susţine că pavelele ţin mai mult decît asfaltul.
3.1  RE: Firme de succes trimis de
(29 mai 2013, 12:53:49
Dorin Alexandrescu susţine că pavelele ţin mai mult decît asfaltul. zic ca are dreptate, din moment ce pavelele din botosani au cedat dupa un an. Asfaltul tine uneori pana la prima ploaie

4.   Catre 02071949 trimis de
(29 mai 2013, 13:09:41
Foarte corecta observatia.Folosind acelasi rationament s-ar putea ca bordurile sa tina mai mult decat pavelele implicit mai mult decat asfaltul.
5.   Oare... trimis de
(29 mai 2013, 13:54:46
Oare toata tevatura asta cu DIICOT-ul , cu arestarile sa-l fi "impresionat" pe domnul primar si sa fi vazut lucrarile de r..at facute la bulevardul principal, ori cei care au executat lucrarea de mantuiala s-au gandit sa ca e mai bine in libertate, pt ca azi am observat prin oras ca s-au apucat , dintro-data, sa refaca asfaltul la capacele de canal, asa de sirguinciosi si echipati de ziceai ca sunt scosi din tipla.....
Se pare ca unii numai de frica stiu si se apuca de treaba doar cand vad ca le tzitzie la fund,........vorba aia " Bataia e rupta din Rai" pacat ca nu prea e voi...
6.   Bataie de joc la adresa cetateanului trimis de
(29 mai 2013, 17:27:41
Noi,cetatenii platim taxe si impozite,platim TVA.Si vrem ca acesti bani sa se intoarca la noi in infrastructura,in sanatate,in invatamant.Si unde se duc banii? Se duc in salarii si salarii compensatorii pentru cei din companiile de stat.Foştii conducători ai comisiilor de supraveghere a asigurărilor şi pieţei de capital primesc plăţi compensatorii de până la 19 salarii pentru că le-au fost întrerupte mandatele înainte de termen. La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt cereri de a se plăti nouă salarii compensatorii.Fostul preşe­dintele Daniel Tudor al Comisiei de Su­praveghere a Asigurărilor câştiga 188.000 lei pe lună (cca 40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al Comisiei de Valori Mo­biliare - 80.000 lei pe lună (cca 18.000 euro) iar Marian Sârbu de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private câştiga circa 14.000 euro.Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA ar primi sume ce depăşesc 500.000 euro.
6.1  RE: Bataie de joc la adresa cetateanului trimis de
(30 mai 2013, 09:25:42
Ce sa le faci la astia RADUMAMII ? "CAINII LATRA ursul inainteaza"

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei