Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 28 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 120 (5327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Audieri la DIICOT

UPDATE: Patronul Florconstruct, Vasile Florea, eliberat de judecători

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Marţi seară, în jurul orei 20.00, judecătorii Tribunalului au decis respingerea propunerii arestării preventive făcută de DIICOT Suceava în cazul omului de afaceri Vasile Florea, patronul firmei Florconstruct.

Magistraţii au decis totuşi să ia faţă de Florea măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Patronul de la Florconstruct a avut ultimele 24 de ore de coşmar.

După ce luni dimineaţa a intrat aparent relaxat, cu mâna în buzunar în sediul Parchetelor, seara a ieşit în cătuşe, iar noaptea şi-a petrecut-o în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Marţi după-amiază, a făcut parte din lotul de 30 de suspecţi duşi de procurori în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Restul deciziilor luate de instanţă şi multe alte amănunte despre această grupare de evaziune fiscală şi spălare de bani anihilată de procurori, în ediţia tipărită de mâine.

 

Procurorii DIICOT cer astăzi arestarea patronului Florconstruct

Reţinut luni seară pentru 24 de ore, patronul Florconstruct Suceava, omul de afaceri Vasile Florea, va fi dus astăzi în faţa instanţelor de judecată cu propunere de arestare preventivă.

În total, alături de Florea, procurorii DIICOT cer arestarea altor 29 de suspecţi în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciu de aproape 10 milioane de euro.

Anchetatorii i-au împărţit pe inculpaţi în două loturi. Primul va fi format din 20 de persoane şi va fi adus cu dubele poliţiei la ora 12.00, la Tribunalul Suceava.

Pe lista primilor 20 de suspecţi în acest dosar sunt:  Marcel Stănescu, din Salcea

Andrei Ionuţ Cârnăreasa, din Salcea, Dumitru Mihai Cîmpanu din Dumbrăveni, Nicuşor Luca, din Bucecea -Botoşani, Galaţian Stănescu, din Salcea, Mariana Stănescu, din Salcea, Vasile Dan Spătaru, din municipiul Braşov, Constantin Apostol  din municipiul Târgu Neamţ, Eusebiu Adrain Catrinescu, din Darabani -Botoşani, Ionuţ Stănescu, din Salcea, Costel Adrian Gurzu, din Salcea, Mihai Cătălin Chiriac , din municipiul Suceava, Adrian Scîntei, din municipiul Galaţi, Mugurel Munteanu, din Bucşoaia-Frasin, Ovidiu Constantin Pătraşcu, din municipiul Iaşi, Florin Alexandru Rădulescu, din Dumbrăviţa -Braşov, Tiberiu Traian Reus, din Tişăuţi -Ipoteşti, Gabriel Sandu, din comuna Plugari -Iaşi, Costinel Birău, din comuna Dumbrăveni, şi Viorel Mihai Boghean, din municipiul Rădăuţi.

Pentru al doilea lot, din care face parte şi omul de afaceri Vasile Florea, nu s-a stabilit încă o oră. Pe lângă patronul de la Florconstruct vor fi în boxa acuzaţilor de la Tribunalul Suceava următorii:  Cosmin Păstrăv, Ionel Stănescu, Ferdinand Stănescu, Dionisie Pascu, Viorel Morăraşu, Robert Cosmin Stama, Adrian Borosac, Florin Anghelache şi Florin Munteanu.

 

Acuzaţiile principale sunt de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi evaziune fiscală.

 

36 de persoane reţinute în dosarul de evaziune fiscală cu prejudiciul de 10 milioane de euro

Audierile în dosarul mega escrocheriilor de 10 milioane de euro s-au terminat în această dimineaţă, în jurul orei 8.00.

Au fost audiate nu mai puţin de 92 de persoane, dintre care 36 au primit ordonanţe de reţinere pentru o perioadă de 24 de ore.

Rămâne de văzut câte dintre suspecţii reţinuţi vor fi duşi în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

În urma celor 167 de percheziţii de ieri au fost ridicate următoarele bunuri:

820.198 lei; 12.355 Euro; 500 USD; 280 GBP; trei autoturisme de lux; şase ceasuri de lux; 61 de telefoane mobile; 60 de cartele telefonice; un card de memorie, un memory stick, 13 CD; două laptopuri; 6 unităţi de calculator, 6 hard-diskuri; un pistol cu gaze; plicuri cu substanţe cu efecte psihotrope; ştampile şi înscrisuri cu valoare probatorie. 

 

Patronul Florconstruct, Vasile Florea, reţinut aseară pentru 24 de ore

Mai mulţi afacerişti din judeţ, mulţi din domeniul construcţiilor, au fost aduşi ieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, în urma a nu mai puţin de 167 de percheziţii efectuate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciul de 10 milioane de euro.

Cele mai multe dintre percheziţii au avut loc pe raza judeţului Suceava, 74 la număr, restul descinderilor fiind în judeţele: Braşov (27), Iaşi (24), Botoşani (14), Dâmboviţa (11), Neamţ (4), Timiş (3), Galaţi (2), Olt (2) şi câte o percheziţie la Bacău, Vrancea, Mureş, Vâlcea, Ilfov şi pe raza municipiului Bucureşti.

 

Vasile Florea a intrat în clădirea Parchetelor cu o mână în buzunar

Peste 100 de persoane din toată ţara au fost aduse la audieri la sediul DIICOT Suceava, printre acestea numărându-se şi patroni de firme de construcţii.

Primul personaj cunoscut a fost patronul firmei Florconstruct Suceava, omul de afaceri Vasile Florea, care era escortat de luptători din cadrul trupelor speciale de intervenţie. Cu o mână în buzunarul pantalonilor, Florea a declarat că „s-au ridicat doar nişte acte pentru verificări” şi a încercat să minimalizeze prezenţa sa la audieri în cazul megaescrocheriilor de milioane de euro. Cu toate astea, ore în şir, patronul Florconstruct nu a mai ieşit din sediul Parchetelor.

Aseară, în jurul orei 22.30, surse judiciare au declarat că omul de afaceri a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, ceea ce înseamnă că şi-a petrecut noaptea într-o celulă de la subsolul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Din informaţiile noastre, patronul Florconstruct a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat, fiind acuzat de afaceri cu facturi fictive în valoare de 4,6 miliarde de lei vechi.

 

Un tânăr de doar 20 de ani, indicat drept capul grupării

În faţa clădirii s-au adunat zeci de romi din zona Bosanci, o parte dintre suspecţi fiind din această etnie. De altfel, iniţiatorii acestei grupări sunt, potrivit anchetatorilor, şase tineri din judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani (S.M., de 20 de ani, - liderul grupului, S.C., de 20 de ani, S.M, de 21 de ani, G.C.C., de 25 de ani, C.A.I., de 24 de ani, şi C.D.M., de 22 de ani).

Gruparea era monitorizată din iunie 2012 de ofiţeri din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, sub coordonarea DIICOT Suceava.

De la cei şase, reţeaua s-a extins la nu mai puţin de 118 persoane fizice şi 39 de persoane juridice, faţă de care s-a început urmărirea penală. Acuzaţiile: iniţiere, constituire, sprijinire şi aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Din informaţiile pe care le deţinem, în acest megadosar sunt puşi sub acuzare şi afacerişti cunoscuţi în judeţ şi se vehicula zvonul că ar fi reţinută la audieri şi o persoană din administraţia publică.

Un alt om de afaceri chemat ieri la audieri este Cosmin Păstrăv, proprietarul unui service auto din Şcheia.

 

Cum funcţiona reţeaua

Potrivit unui comunicat al structurilor de combatere a crimei organizate, din investigaţii a reieşit faptul că, pe raza judeţului Suceava, s-a constituit un grup infracţional organizat cu ramificaţii pe aproape întreg teritoriul ţării, având drept scop sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului centralizat al statului prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive având ca rezultat diminuarea bazei impozabile şi însuşirea în mod ilegal a sumelor de bani provenite din aceste activităţi.

Cei şase tineri care au iniţiat această grupare infracţională au cooptat în afaceri şi un afacerist controversat din oraşul botoşănean Bucecea, un anume Luca Nicuşor, în vârstă de 42 de ani, dar şi un individ de 32 din Bacău (N.A.), împreună cu care s-au preluat societăţi comerciale atât de pe raza judeţului Suceava, cât şi din ţară. Personajul din Bacău era desemnat asociat şi administrator al societăţilor preluate.

Ulterior, aceste societăţi comerciale ar fi fost puse la dispoziţia lui tânărului de 20 de ani, considerat liderul grupului infracţional organizat, care le-ar fi introdus într-un circuit financiar fraudulos.

„În numele acestor societăţi comerciale, care efectuau operaţiuni în principal cu materiale de construcţii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive având ca beneficiari diverse firme din judeţele Suceava, Botoşani, Bacău, Dâmboviţa, Neamţ, Timiş, Vrancea, Braşov, Mureş, Galaţi, Vâlcea, Ilfov, Iaşi, Olt şi din municipiul Bucureşti, societăţi care, în baza facturilor menţionate mai sus, ar fi colectat TVA-ul aferent tranzacţiilor fictive şi şi-ar fi diminuat profitul obţinut în urma activităţii comerciale desfăşurate”, explică anchetatori.

 

Reţeta succesului: neachitarea TVA-ului şi a impozitului pe venit, plus rambursări ilegale de TVA

Investigatorii acestei megaescrocherii arată că membrii grupării au prejudiciat grav bugetul consolidat al statului, prin neachitarea TVA-ului de plată şi a impozitului pe profit, unele din aceste societăţi beneficiind chiar de rambursări ilegale de TVA de la bugetul de stat. 

Membrii grupului – se mai arată în comunicatul anchetatorilor – sunt suspectaţi că intrau în contact direct cuadministratori de societăţi comerciale interesaţi în a-şi diminua baza impozabilă, iar prin intermediul firmelor pe care le deţineau sau le controlau, efectuau vânzări fictive de bunuri către aceste societăţi comerciale “recrutate”, fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistentă în realitatepe care societăţile beneficiare le introduceau în contabilitate.

“Pentru a se da o legitimitate şi o aparenţă de legalitate tranzacţiilor comerciale efectuate, membrii grupării ar fi oferit administratorilor societăţilor comerciale <recrutate>sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii <livrate>pentru ca aceştia să facă viramente bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Ulterior, membrii grupului infracţional organizat sunt bănuiţi că retrăgeau aceste sume de bani, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat”, scrie în comunicatul remis mass-media.

După o perioadă în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent acestor tranzacţii, aceştia ar fi cesionat societăţile comerciale în cauză, firme care după câteva luni intrau în faliment.

Transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societăţilor “recrutate” prin conturile societăţilor controlate de membrii grupului infracţional organizat, au avut ca scop, explică procurorii DIICOT, spălarea sumelor de bani provenite din evaziune fiscală pentru ca în final sumele iniţiale să se întoarcă la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operaţiunilor efectuate şi comisioanele plătite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activităţi infracţionale.

 

Peste 400 poliţişti şi 350 jandarmi, la percheziţiile de ieri

La percheziţiile de ieri dimineaţă au luat parte peste 400 poliţişti şi peste 350 de jandarmi, fiind angrenate în operaţiuni ofiţeri din structurile de combatere a crimei organizate din Bucureşti, Bacău, Timişoara, Braşov, Ploieşti, Galaţi, Piteşti, Iaşi, Mureş.

Pe parcursul cercetărilor s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.

În timpul audierilor, unei femei pe numele căreia a fost emis un mandat de aducere i s-a făcut rău, la sediul Parchetelor fiind chemată o ambulanţă. Echipajul medical i-a oferit primul ajutor, după care a dus-o pe respectiva femeie la spital, cu tot cu poliţiştii care o aveau în pază. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului UPDATE: Patronul Florconstruct, Vasile Florea, eliberat de judecători.
 Vizualizări articol: 12696 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 14 voturi
UPDATE: Patronul Florconstruct, Vasile Florea, eliberat de judecători4.3514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(28 mai 2013, 12:31:38
Vaiii... cum se poate asa? Florescu prietenul cel mai bun al d-lui Lungu sa fie cercetat penal? Cu cine o sa mai stea primarul pana la ora 10 seara in primarie? Sau mai bine sa stea impreuna in acceiasi celula!
2.   Primaria Suceava trimis de
(28 mai 2013, 16:04:59
Ieri spuneam ca vom face un remember ca sa intelegem de ce Suceava dupa 9 ani sub conducerea lui Lungu arata in halul in care arata si investitiile sunt facute (sa folosesc un cuvant bland)defectuos.
Suntem in 2008 ,au loc alegerile locale.La primaria Sucevei candideaza Lungu si Ovidiu Dontu.Ovidiu Donţu, candidatul social-democraţilor la primăria municipiului reşedinţă de judeţ, vine cu o nouă dezvăluire la adresa primarului în exerciţiu, Ion Lungu, candidat PD-L pentru un nou mandat. Donţu a susţinut într-o conferinţă de presă că fratele primarului Lungu, Constantin Lungu, a făcut prin firma sa lucrări în subantrepriză la şcoli din municipiul Suceava. „Dacă erau la şcolile din Rădăuţi nu mi se părea nimic nepotrivit pentru că şi firma fratelui domnului primar trebuie să trăiască. Îl întreb pe domnul Lungu cum poate să controleze calitatea lucrărilor la acele şcoli când în subantrepriză fratele domniei sale realizează acele lucrări”, a spus social democratul. Donţu a prezentat „patrulaterul portocaliu” al afacerilor din şcoli patrulater în care pe lângă fraţii Lungu se mai regăsesc directoarea economică a primăriei şi soţul acesteia. „Filiera pe care s-au realizat aceste lucrări este următoarea: Ion Lungu, primarul controla aceste lucrări, economicul Primăriei, doamna Văideanu le aviza, soţul doamnei Văideanu fiind şeful investiţiilor de la Inspectoratul Şcolar le ajuta, iar fratele domnului primar, Costică Lungu le realiza. Iată că patrulaterul este portocaliu domnule primar. Prezint opiniei publice patrulaterul portocaliu privind lucrările în şcoli şi las pe cetăţenii municipiului Suceava să spună dacă e în regulă sau nu. Iată domnule primar nici nu fabulez, nici nu exagerez nici nu mint. Ca sucevean am o datorie de onoare să arăt cetăţenilor realitatea”, a declarat Ovidiu Donţu
3.   Primaria Suceava trimis de
(28 mai 2013, 16:12:57
In 2008 "Afacerea Sugativa”, în care bani din programul de termoficare ar fi ajuns la firma fratelui geamăn al primarului Ion Lungu.
Donţu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că firma Pro Tehnica, aparţinând lui Constantin Lungu, a efectuat lucrări în subantrepriză la modernizarea punctului termic Obcini 3 pentru care s-au alocat 30 de miliarde de lei vechi.
Donţu l-a întrebat pe Lungu din ce lucrări ale bugetului public a realizat firma Pro Tehnica o cifră de afaceri de 4 miliarde de lei vechi în 2006, cu şapte angajaţi, şi care a fost cifra de afaceri în 2007, anul în care s-au desfăşurat lucrările de reabilitare a punctului termic Obcini 3.
„În Suceava băieţii deştepţi sunt doi: fraţii Lungu. Risipa banului public şi prosperitatea afacerilor familiei sunt programul electoral al primarului Ion Lungu”, a încheiat Donţu.
4.   Primaria Suceava trimis de
(28 mai 2013, 16:18:34
In 2008."În mandatul Lungu s-au cheltuit sume imense în afacerea Asfalt Tango. Asfalt de la asfaltările de mântuială şi Tango de la jongleriile făcute cu şapte milioane de euro din banii sucevenilor. Totul a pornit de la încredinţarea asfaltărilor din municipiul Suceava societăţii SCCF Iaşi a sspus Ovidiu Dontu.. „SCCF Iaşi a făcut lucrările pe Calea Unirii înainte de data licitaţiei, iar subantrepenor pe parcursul mandatului primarului Lungu a fost firma Pro Tehnica, firma fratelui său geamăn. Ce gospodar este acela care face lucrările scump şi de mântuială? În ritmul acesta Suceava va fi un oraş european peste 100 de ani. Domnule primar, opriţi risipa banului public!", a încheiat Ovidiu Donţu.
5.   Fratii Parjol.... trimis de
(28 mai 2013, 18:46:07
Sau cum bine le spuneau cei de la "Catavencii"-TUNURILE GEMENE!
5.1  RE: Fratii Parjol.... trimis de
(29 mai 2013, 08:43:04
poate da dumnezeu si au aceeasi soarta ca si TURNURILE GEMENE. Nu de alta dar cred ca in ficare localitate exista cateva TUNURI gemene.Dumnezeu sa ne ajutye sa scapam de ele
6.   . trimis de
(28 mai 2013, 20:59:12
Spre nefericirea multora se pare ca "Florescu" a fost eliberat. bucurati-va acum!
7.   Au anceput sa loveasaca an afaceristi trimis de
(28 mai 2013, 23:20:29
au terminat de bani si de zile pe traficanti de tigari si acum au anceput sa adune bani de la societati asa e comanda de sus cand dai bani la stat e bine cand ceri tva-ul anapoi primesti dosare si cate o bucatica de celula , traiasca uniunea europeana si cu masoneria de la conducere , orisicum santem sclavi lor de ce credeti ca lau lichidat pe ceausescu ?
8.   Lui si doar lui....RADUMAMII trimis de
(29 mai 2013, 08:49:26
esti nu Psd ist convins ,ci comunist,,de la mama lui..."cum spun cei de etnie roma..cetot o dai cu Dontu si PSD ul? sunteti la putere ,nu? Nu voi ati condus tara asta, democratia asta ,voi ati luat o de mana de la nastere ,cu Iliescu vostru si cu Marza daca nu ma insel la sefia judetului, ati crescut o si format o cum ati vrut voi....VOI ati vandut tara, i ati lasat pe straini cu manusi de catifea si vorbe mieroase sa ne implementeze sistemele de oprimare a cetateanului roman...ati prins evaziunea fiscala...nici un patron nu este corect...se schimba culoarea politica atacati patronii care au sustinut o pe cea veche. Politica ii atrage pe romani ,le cere bani , le da sustinere ,apoi ii izbeste de pamant..in ce tara capitalista si democrata se mai intampla asa ceva? de ce nu i lasati pe patronii romani sa se fixeze in tara lor? de cei de la EGGER SI SCWEIGGHOFER nu va atingeti...ca aerul este de nesuportat seara si in sarbatori, ca taie padurea Romaniei si castigul pleaca in Austria, ca ati distrus piata Romaniei ptr romani...ca tinerii romani pleaca argati si umiliti in alte tari...ati distrus si distugeti prezentul romanilor,ca de viitor ce sa mai spunem...nu s de acord cu evaziunea fiscala,dar parca prea e un subfenomen cu un mare semn de intrebare....
Si in toata nebunia asta apari tu..RADUMAMII cu lamentarile tale de doi bani...plangi dupa un scaun politic bag seama...de parca de controverse politice avem noi nevoie..
9.   Lui ANDREYY trimis de
(29 mai 2013, 08:59:34
ai dreptate...perfecta dreptate...fac ce fac si tot ataca pe toti cei care incearca sa supravietuiasca in jungla asta economica de la noi...o sa se ajunga sa inchida toate firmele romanesti si sa vina strainii sa exploateze tot , sa si ia castigul, resursele, si noi argati si datori ptr secole...de veci am tot trait greu ...in comunism am asteptat sa platim datoriile sa fim:,, liberi si independenti..."cand am platit datoriile, l au omorat pe Ceausescu, ,,,agenturile straine ..", s au cocotat la putere si iar da i si da i pana ne am umplut de datorii, ca i tranzitie( vreo 20 de ani...), acum e criza....maiine suntem prea datori ca sa mai deschidem gura...IAR EI , POLITRUCII VIN SI ACUM DUPA 24 de ANI SI MAI DAU VINA UNUL PE ALTUL.. Cu adevarat ma intreb : poporul asta roman nu se trezeste niciodata? sau e vorba de fapt sa se mai nasca odata?
10.   Comentariu trimis de
(29 mai 2013, 09:07:49
Daca tot te doare de drumuri , vino pe drumul Radauti -Dornesti- Siret, sa vezi ce a mai ramas din el...Tir urile de EGGER circula toate pe acolo, sa vezi cum e distrus din structura...Retineti si faptul ca podul- pasarela cazut in 2010, refacut cu milioane de euro ,e in reparatii la doar doi ani. Acest pod a fost construit in 1968, pan au aparut urmasii vizigotilor in zona n a avut nici o problema..Zilnic trec zeci, sute de tir uri cu incarcaturi de ametesti...Traiasca Austria si Germania ca noi oricum suntem pe cale de disparitie..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei