Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 108 (5315)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Teroare la clasă

Fanatism în numele religiei. 18 părinţi refuză să-şi înscrie copiii la şcoală din cauza învăţătorului care vrea să „mântuiască satul”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

O situaţie nefirească privind înscrierile la clasa pregătitoare are loc la Şcoala Gimnazială din comuna Botoşana, motivul fiind constituit de refuzul vehement al părinţilor de a-şi înscrie copiii în învăţământul primar, atâta vreme cât la catedra clasei zero se va afla învăţătorul Teofil Creangă, acuzat de părinţi de fanatism religios.

Un demers pentru înlăturarea de la catedră a învăţătorului a fost întreprins de un grup de 14 părinţi(părinţi ai căror copii ar urma să înceapă clasa pregătitoare, dar şi părinţi care au copiii în clasa a patra, la învăţătorul reclamat),care în dimineaţa zilei de ieri, au venit la Suceava pentru o întrevedere cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Aceştia au povestit conducerii instituţiei despre traumele la care sunt supuşi zilnic elevii de către învăţătorul a cărei menire este „să educe copiii în credinţă, spre mântuirea păcatelor, să-i conducă pe calea cea dreaptă, urmând să devină mucenici”.

Totodată, potrivit acestora, „el pune pe planul al doilea materiile şcolare şi dă o mare importanţă religiei. Le spune copiilor că necuratul există peste tot în casă, în televizor, îi terorizează cu poveşti despre diavoli, despre păcatele părinţilor şi le interzice lucruri normale precum uitatul la televizor, participarea la serbări, la concursuri şcolare, purtatul cerceilor, jocurile copilăriei. De asemenea, elevii sunt sfătuiţi să nu se joace cu copii de o altă religie, chiar dacă sunt rude”.

 

Punea copiii cu genunchii pe grăunţe, obligându-i să citească acatiste

Cuprinşi de disperarea că micuţii lor ar urma să fie educaţi şi îndrumaţi de un cadru didactic a cărui prioritate este alta decât respectarea programei şcolare, părinţii şi-au exprimat, în faţa conducerii IŞJ, indignarea şi nemulţumirea faţă acţiunile lui Teofil Creangă. Aceştia au povestit întâmplări ce cu succes ar putea constitui adevărate scenarii de film. 

„Copiii sunt stresaţi psihic, acestora vorbindu-li-se numai despre diavol, vrăji, avorturi, exorcizări şi alte lucruri de care ei se sperie. Elevii întâmpină multe greutăţi. Îi pedepseşte la colţ cu mâinile sus câte o oră, îi aşează cu genunchii pe grăunţe. În timpul orelor îi obligă să citească acatiste, iar dacă pe elevi îi doare capul, îi trimite în ultima bancă, dându-le rugăciuni de citit”, a mai afirmat un alt părinte.

 

Preocupat dacă părinţii dorm în acelaşi pat

Pe lângă curiozităţile învăţătorului cu privinţă la activităţile pe care copiii le desfăşoară în timpul liber, potrivit părinţilor, acesta se interesează în mod constant de „ce fac părinţii, în particular”.

„Îi întreabă de ceea ce facem noi acasă, dacă mama şi tata dorm în acelaşi pat în serile de joi spre vineri şi sâmbătă spre duminică, dacă postesc sau dacă au mers la Balul Gospodarilor”, mai povestesc părinţii. Mai mult de atât, susţin aceştia, învăţătorul îi urmăreşte în biserică pentru a vedea dacă primesc Împărtăşania sau Agheasmă mare.

 

Elevă pedepsită pentru că a participat la un concurs şcolar

După spusele părinţilor, elevii nu au făcut educaţie fizică timp de trei ani. Mai mult de atât, pe parcursul ciclului primar, „nu au avut caiete speciale sau culegeri ajutătoare pentru că <le încarcă memoria prea tare>”.

Un alt părinte mai povesteşte că fiica ei a fost pedepsită pentru că a participat la concursul de matematică „Cangurul”, fiind scoasă în faţa clasei, unde i s-a explicat că astfel de competiţii sunt un păcat. „A fost o pedeapsă psihică pentru ea, mai ales că este o fire sensibilă şi emotivă. Venea acasă şi plângea că nu mai vrea să meargă la şcoală”, afirmă mama fetiţei.

 

„Nu v-aţi bucura ca elevii să devină mucenici sau sfinţi?”

În data de 21 martie 2013, la Şcoala Gimnazială din Botoşana a fost organizată o şedinţă cu părinţii copiilor care urmează să frecventeze clasa pregătitoare, Teofil Creangă şi conducerea şcolii.

În faţa numeroaselor acuze care i s-au adus, Teofil Creangă a replicat că „nu cedează în faţa părinţilor şi că va face educaţie religioasă pentru mântuirea copiilor”, se arată în procesul verbal întocmit la acea şedinţă.

Acesta s-a mai adresat părinţilor spunându-le: „Nu v-aţi bucura dacă aceşti copii ar urma să ajungă mucenici şi sfinţi? Nu vă gândiţi doar la trup, ci şi la suflet”.

Părinţii solicită ca situaţia învăţătorului să fie clarificată de medici psihiatri care să-l supună pe acesta unei expertize.

Contactat telefonic, Teofil Creangă a declarat că o parte dintre acuzele ce i-au fost  aduse de către părinţi sunt întemeiate, însă majoritatea sunt minciuni.

„Eu sunt cu programa şcolară la zi. Mai facem câteodată ore suplimentare, dar nu la fel de mult precum alte învăţătoare, pentru a nu supraîncărca elevii. Copiii sunt veseli, nu sunt traumatizaţi, aşa cum se zice. Desigur că le explic ce e păcatul, îi întreb dacă merg la biserică, la ora de lectură mai citim acatiste, îi învăţ cum să se ferească de păcat, dar nu îi forţez”, a afirmat învăţătorul. Acesta a mai menţionat că demersul părinţilor este făcut cu „răutate şi viclenie” şi că se va supune deciziei IŞJ.

„I-am pus la colţ de câteva ori, dar nu i-am aşezat pe grăunţe şi nu i-am bătut”, a mai spus Creangă.

 

Inspectoratul Şcolar promite că va evalua situaţia

Cu toate că perioada înscrierilor pentru clasa pregătitoare se apropie de final, nici unul din cei 18 copiii care ar urma să frecventeze această clasă nu a fost înscris.

Potrivit prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt al IŞJ Suceava, „la Inspectoratul Şcolar este înregistrată o sesizare, însoţită de cererile părinţilor, de a repartiza un alt cadru didactic la clasă pe motiv că acesta nu realizează o activitate corespunzătoare şi nu parcurge programa şcolară. IŞJ a luat două măsuri. Astăzi am realizat consilierea părinţilor, aceştia fiind sfătuiţi să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, conform procedurilor, ţinând cont că etapa a II-a de înscriere este la final. A doua măsură se referă la cercetarea activităţii cadrului didactic de către inspectorul şcolar de specialitate. În funcţie de cele constatate se vor lua deciziile. Un prim pas este făcut chiar astăzi, când o comisie din partea IŞJ va aplica o serie de evaluări la clasa a IV-a, clasă la care este încadrat în prezent învăţătorul”.

Conform reprezentanţilor IŞJ, o reclamaţie la adresa învăţătorului a mai fost înaintată instituţiei în cursului anului şcolar trecut. În urma sesizării, o comisie a analizat situaţia de la şcoala din Botoşana, calificativul anual al lui Teofil Creangă fiind diminuat la de la „Foarte bine” la „Bine”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fanatism în numele religiei. 18 părinţi refuză să-şi înscrie copiii la şcoală din cauza învăţătorului care vrea să „mântuiască satul”.
 Vizualizări articol: 5358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 14 voturi
Fanatism în numele religiei. 18 părinţi refuză să-şi înscrie copiii la şcoală din cauza învăţătorului care vrea să „mântuiască satul”4.6514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ROR!!! bwhahaha..waaaaaagh! trimis de
(14 mai 2013, 11:59:04
Traiasca Republica Ortodoxa Romanalaughing)
1.1  RE: ROR!!! bwhahaha..waaaaaagh! trimis de
(14 mai 2013, 17:32:29
Spitalu' de nebuni..are o gaura'n gard:))
2.   Comentariu trimis de
(14 mai 2013, 11:59:51
sunt total contra fanatismului religios....dar nu cred ca ceea ce le povesteste elevilor acest cadru didactic ii afecteaza mai mult decat ceea ce vad la televizor......priviti o data la un desen animat....se vorbeste mereu despre diavoli si vrajitoare.....nu bag mana in foc pentru nimeni, dar profesorul cred ca isi iubeste prea mult aproapele.....
2.1  RE: Comentariu trimis de
(14 mai 2013, 13:08:10
Cred ca din dragoste ptr aproapele il intereseaza daca parintii copiilor dorm impreuna, din dragoste ii pune in genunchi pe graunte... etc. Daca ai un copil du-l tu la un iubaret din asta. Parerea mea e sa se duca la manastire si sa se lase de scoala sa devina el mucenicul cui crede si sa citească acatiste pana i se bulbuca ochii.
3.   Nu-l condamnati e un handicapat psihic!!! trimis de
(14 mai 2013, 17:25:46
nu intzeleg ce cauta in invatzamant. Locul lui e la socola!
PROBLEMA MARE E CUM A LUAT PSIHOLOGICUL!!!
Va veni si vremea lui!
4.   ..... trimis de
(15 mai 2013, 08:35:46
acesta este Sfantul din vremea cea mai de pe urma...cine are urechi de auzit sa auda!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei