Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mai 2013 - Anul XVIII, nr. 103 (5310)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Blestemul flăcărilor

Pompierii s-au chinuit cinci zile să stingă un incendiu de pădure extins pe 40 de hectare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Un incendiu de pădure de mari proporţii izbucnit în Vinerea Mare în fondul forestier de pe raza satului Dornişoara, comuna Poiana Stampei, la limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud, a lăsat prăpăd în urmă, afectând în jur de 40 de hectare de fond forestier. De vineri, 3 mai, şi până ieri, timp de cinci zile, peste 500 de pompieri au acţionat pentru a ţine sub control incendiul şi a-l lichida, din punct de vedere al complexităţii intervenţia fiind una dintre cele mai grele din ultimii ani.

 

Dimensiunile incendiului, analizate din elicopter

Incendiul a fost anunţat vineri dimineaţă, în jurul orei 7.30. Focul a izbucnit în zona denumită „Piciorul Zgârciului”. Administrativ, aceasta se află pe raza comunei Poiana Stampei, însă ţine de Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa, un ocol silvic privat aparţinând Primăriei comunei bistriţene Prundu Bârgăului.

Incendiul a pus încă de la început probleme deosebite. Pentru a se realiza dimensiunea incendiului, vineri, în zonă s-a deplasat un elicopter SMURD de la Inspectoratul General de Aviaţie.

„Incendiul s-a manifestat neuniform, pe un versant cu o înclinaţie de circa 40 de grade şi o suprafaţă totală de aproximativ 40 de hectare”, a declarat plutonierul major Dan Moroşanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

 

Peste 500 de pompieri, peste 100 de lucrători silvici, militari şi muncitori

Dan Moroşanu a explicat că celor peste 420 de pompieri militari suceveni li s-au alăturat efective ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bistriţa-Năsăud, 81 de pompieri voluntari aparţinând comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă Prundu Bârgăului şi Poiana Stampei, 105 lucrători de la Ocolul Silvic Tihuţa-Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, 34 de militari şi zece muncitori de la o societate comerciale.

Până ieri, în zonă s-a acţionat continuu, cu motopompe transportabile şi remorcabile, autocamioane de transport şi motofierăstraie. Accesul cu autospecialele cu apă nu a fost posibil, de altfel pompierii având de parcurs în jur de opt kilometri pe jos, până la locul incendiului.

 

Amendă de 5.000 de lei pentru responsabilii de la ocolul silvic

Colonelul Ioan Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, care a coordonat acţiunea de la faţa locului, ne-a declarat ieri după-amiază că intervenţia pompierilor din zonă este aproape de final. La ora 17.00, ISU Suceava urma să-şi retragă forţele din zonă.

„Retragem oamenii din zonă deoarece incendiul a fost lichidat. Riscul reizbucniri există, deoarece incendiul evoluează şi subteran, de aceea responsabilii de la ocolul silvic au obligaţia de a monitoriza foarte atent zona”, a declarat colonelul.

El nu şi-a ascuns nemulţumirea legată de modul în care responsabilii Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa au luat măsuri de prevenire a incendiilor.

„Am aplicat responsabililor o amendă de 5.000 de lei pentru neluarea măsurilor de prevenire a incendiilor. Mă refer aici la limitarea accesului în fondul forestier, instruirea celor care intră, parcelarea suprafeţelor pentru limitarea unui incendiu, limitarea resturilor forestiere care au propagat flăcările, asigurarea surselor de apă, cooperare şi alertate în caz de incendii, sunt multe probleme. Nu este exclus să mai aplicăm o amendă şi pentru modul în care s-au organizat pentru intervenţie cei de la ocolul silvic”, a explicat colonelul Ioan Burlui.

 

Pompieri au făcut muncă voluntară la incendiul de pădure 

Trebuie spus că în zona s-a mai intervenit la un alt incendiu cu câteva zile înainte şi este posibil ca evoluţia subterană a acelui foc să fi declanşat marile probleme din ultimele zile.

Inspectorul-şef al ISU Suceava a mai precizat că sutele de pompieri mobilizaţi în zonă au intervenit pe timpul turelor libere, cei care erau de serviciu rămânând pe poziţii la unităţi, pentru alte situaţii de urgenţă.

„În condiţiile în care orele suplimentare nu se plătesc, se poate spune că pompieri, în frunte cu inspectorul-şef, au făcut muncă voluntară”, a punctat Burlui. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pompierii s-au chinuit cinci zile să stingă un incendiu de pădure extins pe 40 de hectare.
 Vizualizări articol: 1587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Pompierii s-au chinuit cinci zile să stingă un incendiu de pădure extins pe 40 de hectare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei