Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 97 (5304)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Investiţie

Centru de promovare a tradiţiilor populare, inaugurat în municipiul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Cu câteva zile înainte de sărbătorile de Paşti, în municipiul Suceava a fost dat în folosinţă primul centru de promovare a tradiţiilor populare din judeţ, într-o clădire nouă, care va fi utilizată atât ca spaţiu expoziţional, educativ, cât şi ca destinaţie turistică.

Inaugurarea Centrului Tradiţiilor Populare s-a făcut în prezenţa a numeroase oficialităţi care, după slujba de sfinţire, au felicitat municipalitatea suceveană pentru iniţiativa de punere în valoare a tradiţiilor populare bucovinene.

„Este un spaţiu creat pentru încurajarea activităţii culturale, dar şi economice, pentru că sunt puse la dispoziţie atât spaţii de creaţie, expoziţionale, cât şi de vânzare, creându-se oportunităţi de dezvoltare a afacerilor în domeniul meşteşugăresc”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu, care a prezentat pe scurt proiectul investiţiei.

Clădirea Centrului Tradiţiilor Populare, construită pe Strada Universităţii, în apropierea Patinoarului Areni, are un demisol, parter, două etaje şi mansardă. La demisol sunt arhivele şi centralele de utilităţi, la parter două puncte de informare, la etajul întâi sală de conferinţe multifuncţională, iar la etajul doi, şapte spaţii puse gratuit la dispoziţie meşterilor populari – atelier de confecţionare măşti, atelier de prelucrare a lemnului, de ţesături, de încondeiere ouă, pielărie, ceramică şi pictură icoane.

Costurile totale se ridică la aproape 1,4 milioane de euro, din care 50% finanţare nerambursabilă din fonduri europene, 25% de la bugetul local al Primăriei Suceava şi 25% de la Consiliul Judeţean Suceava.

„Sunt convins că modernismul exteriorului va pune şi mai mult în evidenţă valoarea patrimoniului nostru popular şi a creaţiilor prezentate aici. Meşterii populari sunt cei care duc renumele judeţului nostru în ţară şi în străinătate”, a spus Alexandru Rădulescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, în vreme ce reprezentantul Prefecturii Suceava, Constantin Harasim, consideră clădirea nou creată „o adevărată casă a meşteşugarilor”.

Senatorul Gheorghe Flutur a spus că nu putea lipsi de la inaugurarea acestui centru „pentru că este o investiţie la realizarea căreia am pus umărul. În axa aceasta, Cetatea de Scaun – centrul de informare – Centrul Tradiţiilor Populare din Bucovina – Curtea Domnească, Suceava poate şi merită să devină capitala culturală a Nordului. Centrul Tradiţiilor Bucovinene vreau să fie o piatră de temelie pentru viitoarea regiune. Eu vă cer să-mi închiriaţi după Paşte un spaţiu, să începem adevăratele dezbateri despre Bucovina capitală de regiune, pentru că meşteşugurile şi meşteşugarii sunt adevărata carte de identitate a zonei”.

La eveniment a fost prezent şi senatorul Ovidiu Donţu, care a apreciat inaugurarea acestui centru din prisma faptului că foarte mulţi ani a fost coorganizator la târgul meşterilor populari, din funcţia de director al Camerei de Comerţ şi Industrie, dându-le astfel şansa să se promoveze şi să ajungă cu produsele la clienţi.

Pe de altă parte, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu consideră această investiţie una simbolică pentru întregul judeţ, un loc în care oaspeţii din toată lumea vor putea fi aduşi să vadă cum se lucrează produsele tradiţionale.

Prima expoziţie găzduită de Centrul Tradiţiilor Populare este cea de ouă încondeiate, realizată de Victor T. Rusu, în care sunt prezentate ouă încondeiate din toate regiunile emblematice ale judeţului Suceava.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centru de promovare a tradiţiilor populare, inaugurat în municipiul Suceava.
 Vizualizări articol: 2505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Centru de promovare a tradiţiilor populare, inaugurat în municipiul Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Traditii trimis de
(26 apr 2013, 11:40:57
numai traditii populare nu sunt acolo....cladirea este oribila, nu stiu cine a fost proiectantul dar este sub orice critica.......au distrus tot spatiul verde din jurul cladirii cu ocazia construirii , trebuiau obligati intii sa aduca terenul distrus la forma initiala, trotuarul la fel, etc.......
nu au avut inspiratia sa puna niste copacei, flori, ceva care sa atraga.......
o investitie , cred, fara rost, urita,oribila, nu stiu la ce foloseste din moment ce avem citeva muzee cu traditie........mai era nevoie inca de asa ceva?
destul ca toata verdeta orasului (copaci, flori, garduri vii) lipsesc cu desavirsire,,, se distruge si minimul ramas.........ce oras avem si noi.......
2.   Comentariu trimis de
(26 apr 2013, 13:48:59
Mai bine se construia o sala de teatru sau un cinematograf,nu avem sala de sport,CSU Suceava,va juca o finala europena,dar priortatile primariei COMUNEI SUCEAVA sunt altele.

3.   Frumusete trimis de
(26 apr 2013, 13:54:29
Adica cine nu stie ca acolo s-au spalat bani si a devenit refugiul si avanpostul dinozaurilor PDL, in frunte cu Sburatorul? Parerea mea? Rusine! cel putin
4.   Sa ne facem ca facem. trimis de
(26 apr 2013, 13:57:11
In clasica traditie bucovineana, pardon PDL-ista, s-a jupit de la suceveanul de rand care nu are ce manca, fiindca nu are ce muncii, 700.000 EURO. Acesti bani, onor Lungu&Balan&Flutur, nu au gasit de cuviinta sa-i bage decat in acest monstru care pe langa salariile altor bugetari, caldura si cheltuieli, in general, nu va produce NIMIC. O sa fie la fel de gol ca si casa aia de lemn de la intrarea dinspre Falticeni, la fel ca si centru de la Bucovina, etc. Dar deh, unde nu-i cap, bine ca putem ciupi ceva.
Oare ce salariu o sa aiba ILIE al nostr' ca deh, nu pleaca el sef pe 2 RON.
5.   "baba arde si tara se piaptana..." trimis de
(26 apr 2013, 14:11:49
Extraordinar,mirobolant,ireal. ma duc din Sv la Iasi ca sa vad un film,pentru ca idiotii astia nu au fost in stare sa faca unul,ma duc la BT cu ala micu' sa se uite la teatru de papusi,ma duc la BT sa ma uit la o piesa de teatru,ca botosanenii au si trupa de teatru(cine e "prostovan" acum sucevenii sau botosanenii?) si idiotii astia c.a.c.a in buricul targului "Casa Poporului Bucovinean",halal conducatori "bucovineni"!Mi-e scarba de "conducatorii" astia,desi pe alocuri sunt mandru de Nordul Moldovei(nu de Bucovina)!
6.   Expertul de renume mondial in traditii populare trimis de
(26 apr 2013, 15:38:18
Domnul Vasile Ilie va fi seful Centrului de promovare a tradiţiilor populare.Domnul Vasile Ilie are studii in domeniul etnografiei si folclorului?Si-a dat doctoratul ?A scris carti de specialitate? Numitul Vasile Ilie s-a trezit fără serviciu după ce votul popular a decis plecarea sa de la pupitrul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, unde s-a "ocupat" mult timp de "cultură": a plimbat suite de adepţi politici pe la tot felul de paranghelii, a scris cu oi pe dealuri şi a organizat "băi de mulţime" pentru diverşi colegi de partid.Când Vasile Ilie a fost măturat din Consiliul Judeţean şi din Prefectură,domnul primar l-a numit consilier cultural al Primăriei Suceava.Iar acum seful Centrului de promovare a tradiţiilor populare.Very funny.
6.1  RE: Expertul de renume mondial in traditii populare trimis de
(26 apr 2013, 20:12:49
In locul fostului parc s-au cistruit: cele 2 biserici, CEC-ul, Patinuarul si acuma CTP! Deci s-a distrus din incompetenta si dezinteres tot spatiul verde.
Sa speram ca vor avea bun simt sau vor fi obligati sa aduca terenul distrus la forma initiala, trotuarul, copacii si cu tot ce a fost acolo!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei