Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 96 (5303)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Eveniment, la Iulius Mall

Zeci de iubitori ai muzicii şi dansului popular au participat la concertul organizat în memoria maestrului Friedrich Schwartz

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Zeci de iubitori ai muzicii şi dansului popular au participat, marţi seară, la Iulius Mall, la concertul extraordinar organizat în memoria maestrului Friedrich Schwartz. Mai bine de trei ore, sucevenii au urmărit şi aplaudat evoluţiile dansatorilor instruiţi de regretatul Friedrich Schwartz, renumit dansator de muzică populară, coregraf, mentor, profesor, au ascultat muzică interpretată de solişti locali, dar şi de invitatul special, Anton Achiţei.

În cadrul evenimentului, organizat de Asociaţia Culturală ”Friedrich Schwartz” (ACFS), au evoluat Ansamblul Artistic „Rapsodia Bucovinei” al ACFS, conducerea muzicală - Ovidiu Şvarţ (fiul maestrului Friedrich Schwartz), instructor coregraf - Ciprian Hreţcanu, împreună cu invitaţii: Ansamblul Folcloric „Florile Bucovinei” din Rădăuţi, coregrafia - Costinel Leonte, coordonator: Ovidiu Foca, Ansamblul Folcloric „Ozana” din Tg. Neamţ, coordonator artistic Dedilia Popovici, Ansamblul Folcloric „Muguraşii Mărginenilor”, coordonator artistic - Dedilia Popovici, Ansamblul Folcloric „Plaiurile Soloneţului” - Soloneţ – Todireşti, Grupul Folcloric „Rapsodia Codrilor” - Ilişeşti, coordonator artistic: Ovidiu Şvarţ.

 

Dansatori de ieri şi de azi

Surpriza serii, care a strâns multe aplauze şi aprecieri din partea publicului, a fost momentul în care un grup format din mai multe generaţii de dansatori care au fost îndrumaţi de maestrul Friedrich Schwartz, dansatori ai ansamblurilor „Ciobănaşul”, „Hora”, „Arcanul”, au evoluat pe scena amenajată în Iulius Mall. Aplauze la scenă deschis au primit şi soliştii Ansamblului „Rapsodia Bucovinei”, Eduard Şvarţ, nepotul maestrului Friedrich Schwartz, care, împreună cu tatăl său, Ovidiu Şvarţ, au avut câteva interpretări la nai apreciate de spectatori. Un minirecital aplaudat de suceveni a fost şi cel al interpretului de muzică populară Alexandru Recolciuc.

 

Anton Achiţei, minirecital la Suceava

Invitatul de onoare al spectacolului, interpretul Anton Achiţei, a ridicat publicul în picioare şi a fost aplaudat minute de în şir. Apreciat de mulţi iubitori de folclor din toată ţara, botoşăneanul Anton Achiţei a compus peste 100 de piese de muzică populară. El a povestit că a simţit mereu cămuzica populară îl atrage. „Simţeam mereu nevoia de a cânta. În sufletul meu ardea un foc continuu, care nu m-a lăsat în pace până nu am luat cântecul în braţe“, a povestit Anton Achiţei.

Interpretul a debutat în muzica populară în anul 1970, când s-a angajat la Orchestra de Muzică Populară „Rapsozii Botoşanilor“, iar în anul 1971 a debutat la Radio Bucureşti cu cinci piese.

 

Friedrich Schwartz, In Memoriam

Maestrul Friedrich Schwartz s-a născut pe 21 ianuarie 1936, în Suceava, într-o familie mixtă, tatăl de etnie germană şi mama româncă. A început activitatea ca dansator la Casa de Cultură a Sucevei, la vârsta de 16 ani, având-o ca îndrumător pe cea care avea să-i fie alături până-n ultima clipă a vieţii, Ortansa. După trei ani de activitate în cadrul Casei de Cultură, s-a înfiinţat Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, unde, în urma examenului de admitere, a fost angajat ca dansator profesionist. De-a lungul anilor a înfiinţat şi coordonat mai multe ansambluri de dansatori, printre care şi Ansamblul de Cântece şi Jocuri Populare „Arcanul”, al Institutului de Învăţământ Superior (Universitatea „Ştefan cel Mare”) din Suceava (1978-2005). Maestrul s-a stins din viaţă pe 4 martie 2005, rămânând în sufletele celor cu care a lucrat şi care l-au cunoscut. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de iubitori ai muzicii şi dansului popular au participat la concertul organizat în memoria maestrului Friedrich Schwartz.
 Vizualizări articol: 2233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de iubitori ai muzicii şi dansului popular au participat la concertul organizat în memoria maestrului Friedrich Schwartz5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei