Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Europa e departe

Suceava, oraşul unde miroase a fecale mai ceva ca într-un closet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Suceava pute. La propriu, pentru că de aproximativ două săptămâni oricine are drum în zona Iulius Mall face faţă cu greu mirosului care pluteşte în aer. Este vorba despre un miros de nesuportat de fecale. Iar senzaţia neplăcută s-a accentuat în ultimele zile, de când vremea s-a încălzit. Miile de suceveni care au strâmbat din nas şi au înjurat zdravăn nu au putut face altceva decât să-şi dea cu presupusul despre sursa acestei poluări a aerului. Răspunsul este unul foarte clar, dar şi îngrijorător în acelaşi timp.

Mirosul vine din staţia de epurare a municipiului Suceava, aflată în administrarea ACET. Iar pentru cei care nu-şi amintesc, staţia de epurare este investiţia pentru care s-au cheltuit nu mai puţin de 14 milioane de euro, bani provenind din bani împrumutaţi de Primăria Suceava, de la bugetul de stat şi din fonduri europene. Iar această investiţie a fost inaugurată cu mare fast în iulie 2011, în urmă cu mai puţin de doi ani, iar oficialităţile declarau despre staţia de epurare că este „o bijuterie”.

O fi o bijuterie doar în ceea ce priveşte preţul, pentru că ceea ce se întâmplă acum este departe de pretenţiile unei staţii de epurare la nivelul unui oraş european, aşa cum se doreşte a fi Suceava.

 

Aproape 3.000 de tone de nămol, mai exact excremente în stare pură, stau la soare în staţia de epurare

Cum s-a ajuns să pută într-un asemenea hal dintr-o staţie de epurare în care s-au băgat 14 milioane de euro? Este o întrebare la care un oraş întreg aşteaptă răspunsuri coerente şi rezolvări serioase, nicidecum bâlbe şi improvizaţii.

Apele reziduale din canalizarea oraşului ajung în staţia de epurare unde sunt prelucrate. De aici, apele prelucrate sunt deversate în râul Suceava, iar partea solidă, nămolul aşa cum este denumit de oamenii din domeniu, rahatul pe înţelesul tuturor, este depozitat pe câteva platforme.

Iar pentru că aceste depozite sunt în aer liber, microbii pot fi purtaţi fără nici un fel de oprelişte de vânt şi insecte. Numai că, în cei aproape doi ani de funcţionare, depozitele de fecale au ajuns la aproape 3.000 de tone, o cantitate care stătea să dea pe afară.

În aceste condiţii, cei de la ACET, de comun acord cu conducerea SC AMBRO SA Suceava, au decis să transfere o parte din nămol pe o platformă aflată pe raza societăţii comerciale particulare. Transportul a început în urmă cu câteva zile, iar scormonirea materialelor fecale a avut efectul resimţit de toţi sucevenii care au avut drum prin zona Bazarului.

 

Prefectul de Suceava: „Să vedem dacă e o greşeală de proiectare sau/şi de execuţie”

Problema a intrat şi în atenţia instituţiilor statului. Florin Sinescu, prefectul de Suceava, a trimis la faţa locului reprezentanţi ai Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Suceava, dar şi ai instituţiei care are în administrare staţia de epurare, respectiv ACET Suceava.

„Trebuie să vedem dacă e o greşeală de proiectare sau/şi execuţie, sau dacă la mijloc sunt alte probleme. Specialiştii în domeniu trebuie să găsească soluţii pentru a remedia această situaţie pentru că nu se poate continua în acest fel”, a declarat prefectul Florin Sinescu.

Interesant este că proiectantul şi constructorul, în cazul staţiei de epurare din lunca râului Suceava, sunt unul şi acelaşi, firma spaniolă Dytras.

În urmă cu aproximativ trei ani, „Monitorul de Suceava” a semnalat problemele existente pe linia acestui proiect, dar reprezentanţii ACET au negat că ar fi ceva în neregulă, venind cu drepturi la replică prin care arătau că de fapt totul este la cele mai înalte standarde.

Nu au trecut nici măcar doi ani de la inaugurarea investiţiei şi deficienţele încep deja să fie resimţite.

Staţia de epurare din lunca Sucevei este la numai câteva luni de ieşirea din garanţie. Realizată printr-o aplicaţie cu confinanţare de la Uniunea Europeană, denumită ISPA, lucrarea este în faza de notificare a defectelor. Această perioadă de graţie expiră pe data de 1 august 2013.

Practic, după această dată, spaniolii ne vor pune în braţe staţia de epurare şi duşi vor fi, cu tot cu banii încasaţi. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, oraşul unde miroase a fecale mai ceva ca într-un closet.
 Vizualizări articol: 8295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 22 voturi
Suceava, oraşul unde miroase a fecale mai ceva ca într-un closet5.0522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cu parere de rau! trimis de
(24 apr 2013, 11:07:58
Un oras care arata de ra_hat nu poate mirosi a fleures de Paris, ci tot a ra_hat!
1.1  RE: Cu parere de rau! trimis de
(24 apr 2013, 14:30:07
...primarili nostru este plictisit si tare satul de ,,mofturile” noastre! Ales si iar reales, nu mai vrea, pentru ca are de toate! Dar, Suceava lui si a noastra....pute!!!!!
2.   * trimis de
(24 apr 2013, 11:08:35
Lungu(l) drum spre mirosul autorităţii disolute
Trecând prin bucile pingelei obrazului ( în lipsă )
Îs necunoscute, doar… din maşină-s nevăzute
Sub şi pe altarul Sucevei duhoarea-i izohipsă

De ce nu se mişcă şi asta în … “ direcţia bună ” ?
Adicălea..
Să meargă după mirosul contractelor cu Primăria
Lungu are aură verde nouă duhoarea ne e cunună
Să mor io…
Până şi natura, parcă, (ne) subliniază ironia

De la schitul prelipceanului se-adapă “ băieţii deştepţi ”
Pe toţi ,fireşte, oftează estetica politică “ parfumată ”
Cu capu-n pământ (după aer proaspăt) cum să stăm drepţi ?!
Va trebui să ne plecăm (după par).. odată şi-odată !!!

Prin mitocănia lingvistică ni se (va mai) explica
Că-i o imagine 3D, de ansamblu, că-i trecătoare
Defapt, atunci când treci prin zonă’i doar impresia
Că ce simţi tu şi-ai tăi poate fi numit : DUHOARE

Şi, ca o nimfă afectată de-o aşa gravitate, primarul
Va declara ( of course) că aspre măsuri va lua
Că (re)simte şi el ( violent,chiar) alături de noi amarul
Bla bla …Până când plămânii noştri mirosu-l va filtra

Puntea de mirosuri “ regulamentare ” dintre bazar şi mall
Naşte sloganul: orice asemănare cu realitatea ,e..Suceava
Îi cred pe boschetarii d-acolo de ce-s muraţi ÎN alcohol
Nici ei nu mai rezistă ( săracii, iar noi îi numim: pleava )happy

3.   Comentariu trimis de
(24 apr 2013, 11:23:52
Acum pentru ce să mai verifici greșelile de proiectare ? De ce nu s-a făcut verificarea înaintea execuției ? Vorba-i de sumele alocate și dacă au meritat sau dacă acești bani nu s-au risipit și prin alte locuri.
4.   Spaniolii or fi mai inteligenți decît romînii? trimis de
(24 apr 2013, 11:47:00
Cine a primit ȘPAGĂ la atribuirea lucrărilor să dea cu tone de parfum dealtfel are să pută urît
5.   ABATORUL AVASTAR trimis de
(24 apr 2013, 11:54:23
DE ce nu faceți un reportaj despre abatorul avastar situat în ROȘCANI ,ORASUL LITENI unde tone de reziduri sunt vărsate pe păsune acolo hrăninduse sute de oi .Sîngele rezultat în urma sacrificării animalelor este depozitat pe pășunea localității în zona denumită saivane ,tone întregi produc un focar de infectie de nedescris.
6.   CEVA E PUTRED IN SUCEAVA trimis de
(24 apr 2013, 12:03:50
Orasul Suceava nu a fost niciodata in halul asta de mizerie.Firma Rosal a avut o prestatie execrabila referitor la curatenia orasului.mai mult a castigat sume colosale din transportul gunoiului la Botosani.Speram sa scapam cat mai repede de aceasta firma(vad ca licitatia se tot amana pana la calendele grecesti).Strazile orasului arata ca dupa bombardament.Flor construct a facut lucrari de asfaltare sub orice critica.In 2011, firma Kamer Build Company SRL ,firma puscariasului international Vasilica Puscasu, a devenit faimoasă în Suceava, când a subcontractat lucrările de asfaltare pentru principala arteră de circulaţie din municipiu. Asta în condiţiile în care în acte, firma are ca obiect principal de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate.Peste toate acestea se adauga acum aceste mirosuri pestilentiale.CEVA E PUTRED IN SUCEAVA.

7.   Remember 2011 trimis de
(24 apr 2013, 12:12:53
Articol 6 iunie 2011
*Primarul Sucevei s-a declarat mulţumit de cele realizate:"Sunt convins că avem o staţie modernă de tratare-epurare, care corespunde normelor europene. Ştiu foarte bine cum arăta înainte această staţie. Astăzi ea este o bijuterie”, a spus Ion Lungu.Primarul Sucevei i-a mulţumit directorului tehnic al firmei Dytras, Javier Sanchez de Cueto,responsabilului de proiect ISPA Ion Postolache,conducerii ACET, care s-a implicat mult în acest program dar şi firmei subcontractoare ACI AG.

8.   Miroase a primavara...bucovineana! trimis de
(24 apr 2013, 12:28:37
multumim din inima partidului !

dar mirosul de balegar ce adie pe esplanada casei de cultura oare de unde vine? si in replica, panoul de afisaj cu calitatea aerului ne indica valori minunate...peste tot numai ozon...oare panoul ala are ''nasul'' infundat? am cam fost prin locatiile de unde se afiseaza minunatele date si nu miroase deloc ca-n afisaj.

peste tot pe unde pute inseamna ca sunt emanatii de gaze. care gaze n-ar putea sa faca BOooOM la vara cand temperaturile vor sari binisor de 40 grade Celsius?

cred ca solutia ar fi sa mancam mai putin...ba poate chiar deloc...macar o perioada, ca sa nu mai producem atata ''materie cenusie''. boc si basex au prevazut asta...asa ca au luat masuri de infometare...ponta continua. cred ca noi tonti suntem de vina.

ce s-or mai distra unii cand se uita prin camerele de supraveghere montate pe toti stalpii...si vad cum se tine puhoi de lume cu mainile de nas...

aaaah, democratia miroase minunat ! dar oare cum pute coruptia?

9.   Lucrare di merda.... trimis de
(24 apr 2013, 13:30:03
da ce numa' la mall si zona bazar? ca ieri dupa amiaza tot centru mirosea a rahat
10.   Oras de rahat. la propriu trimis de
(24 apr 2013, 13:58:02
Am aşa o vagă presimţire ca treaba asta se va împuţi şi mai tare în viitorul apropiatlaughing ce pretenţii să mai ai de la "edili" când tot orasu pute a rahat.
11.   Primăretele trimis de
(24 apr 2013, 14:11:18
"Le recomand sucevenilor să se c.ace mai puţin până se remediază problema", a declarat primarul Sucevei pentru Monitorul de Suceava.

11.1  RE: Primăretele trimis de
(24 apr 2013, 15:15:19
Oricum aplica asta. NU mai au ce manca. S-a ajuns aproape de fundul sacului.
12.   Foarte frumos trimis de
(24 apr 2013, 14:34:50
Asta inca nu-i nimic oameni bune, abia sa incalzit putin, sa vedeti in iulie, august ce-o sa fie, mii groaza sa mai trec prin zona bazarului sau sa merg la mall la cumparaturi, si oricum pentru a remedia problema trebuie incarcat si transporta in alta parte si de miros tot nu scapam curand, sa vina cei care au facut lucrarea sa stea cu nasul acolo RUSINE RUSINE, nu mai am cuvinte.
13.   Borris trimis de
(24 apr 2013, 15:11:57
Nimic nou sub soare... Aceeasi problema poate fi intalnita si la Campulung Moldovenesc. Dupa "modernizare", putoarea este si mai puternica iar apa prelucrata care se deverseaza in Raul Moldova este cu mult mai murdara decat era inainte de asa-zisa modernizare. Garda de Mediu doarme in continuare pe baniii contribuabilului. Alooooo, desteptarea!
14.   Cupaj miresmatic trimis de
(24 apr 2013, 15:47:53
Stai sa vezi cand o sa se opreasca apa calda... Cupaj miresmatic !!
15.   Bucovină plai cu flori trimis de
(24 apr 2013, 21:35:05
Un articolo di merda scritto da un autore di merda .
15.1  RE: Bucovină plai cu flori trimis de
(25 apr 2013, 23:12:23
...intr-un oras de kk
16.   !!! trimis de
(24 apr 2013, 21:57:35
www . monitorulsv . ro/Editorial/2013-04-23/Suceav
17.   Rahat de oras! trimis de
(24 apr 2013, 22:11:23
Nu sunt speialist in ale rahatului, dar am vazut cateva emisiuni pe Discovery si intr-o anumita faza, in acele bazine de devantare erau introduse culturi de bacterii care devorau tot rahatul. Probabil asa ar trebui sa faca si tampitii astia, dar ori nu stiu, ori banii ce trebuie dati pe acele culturi de bacterii intra in buzunarele lor. In fine, orasul asta este extrem de mizerabil, numai praf si balast, s-a dat un pic cu matura pe cateva strazi principale, dar pe secundare este ceva de neimaginat intr-un oras. Probabil vom scapa de aceasta mizerie odata cu ploile din toamna dar de curatenie nu ne vom bucura pentru ca iarna va aduce iar sute de tone de piatra si nisip.
18.   Intrebare: trimis de
(25 apr 2013, 09:36:49
Cine Dumnezeu a verificat proiectul si ce cunostinte tehnice are in afara de a lua spaga? Ne trezim in fata faptelor implinite fara ca cineva sa raspunda. Mirosul nu vine numai de la statia de epurare, din toate gaigarele de colectare a apei pluviale iese un miros ingrozitor/ Acestea comunica cu conducta principala de transport al apei menajere fara a dispune de o forma de retinere a mirosurilor,un gen de clapete care ar fi trebuit a fi prevazute daca s-a optat pentru o solutie comuna de transport. Sunt sigur ca "marii specialisti " de la ACET vor gasi solutia , alti bani , alta distractie si rezultatul va fi acelasi. Primarul nu are nici o vina de cat aceea ca tine in primarie si in unitatile subordonate toti incompetentii care nu au habar de nimic. Cred ca acesti asa zisi specialisti nu sunt in stare sa citeasca o plansa dar sa-si mai dea seama daca solutia este buna sau nu. Orasul este un dezastru din toate punctele de vedere. Imi amintesc ca se cara gunoiul la calau cu un singur car cu boi dar era mai curat ca acu, se maturau si se spalau strazile in fiecare zi. Unde sunt miile de asistati social , nu pot face munca in folosul societatii?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei