Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 87 (5294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Activitate complexă

Basilica Minor din Cacica intră într-un amplu program de consolidare şi renovare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Basilica Minor din Cacica intră într-un amplu program de consolidare şi renovare, sumele necesare acestor lucrări fiind alocate din Polonia. Ieri, în prezenţa autorităţilor din România şi Polonia, s-a dat practic startul lucrărilor, prilej cu care a fost celebrată o slujbă solemnă, condusă de episcopul auxiliar de Iaşi, Aurel Percă.

Ridicată în urmă cu 109 ani, Basilica Minor din Cacica este un simbol nu doar pentru comunitatea poloneză din Bucovina, ci şi pentru foarte mulţi credincioşi catolici din ţară, care vin anual aici pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni Madona Neagră, o copie a icoanei care se află la Czestochowa, în Polonia.

Urmele anilor nu au rămas neobservate, iar consolidarea şi renovarea acestui edificiu erau absolut obligatorii. Totul a fost posibil doar cu ajutor din Polonia, din partea conducerii voievodatului Podkarpacie, care a alocat 150.000 de euro pentru aceste lucrări, estimate să se finalizeze în luna noiembrie a acestui an.

Romuald Bulai, preotul paroh din Cacica, a precizat: „La construcția aceste biserici au contribuit localnicii, toate minoritățile din Bucovina de la acea vreme, de asemenea au venit foarte multe donații de la credincioșii din Polonia, dar și din partea autorităților civile ale Imperiului Austro-Ungar. Istoria se repetă şi acum, un merit deosebit pentru alocarea fondurilor necesare avându-l domnul deputat Ghervazen Longher şi reprezentanţii voievodatului Podkarpacie, care au înţeles că lucrările de la Basilica Minor din Cacica nu suferă amânare”.

La slujba de ieri a fost prezentă şi o delegaţie din Polonia, în frunte cu Anna Kowalska, vicemareşalul voievadatului Podkarpacie. Aceasta a ţinut să sublinieze legăturile de colaborare foarte bune existente între comunitatea din această zonă a României şi cea din Polonia.

„Este o colaborare foarte bună, pe care noi avem datoria s-o continuăm. E foarte important ca această biserică să-şi menţină rolul pe care l-a avut până acum, de a duce mai departe tradiţiile şi obiceiurile, lucru posibil cu ajutorul credinţei, care e transmisă cu dragoste din generaţie în generaţie”, a spus Anna Kowalska.

La manifestarea de ieri a fost prezentă şi Elena Boloca, primarul comunei Cacica. Ea a ţinut să le mulţumească polonezilor pentru implicarea în viaţa socială a comunităţii, dar şi deputatului Ghervazen Longher, fără sprijinul căruia multe dintre proiectele din Cacica nu ar fi fost posibile.

Printre invitaţi s-au mai numărat Ilie Niţă, unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Suceava, dar şi Corneliu Zup, directorul Salinei din Cacica. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Basilica Minor din Cacica intră într-un amplu program de consolidare şi renovare.
 Vizualizări articol: 1269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Basilica Minor din Cacica intră într-un amplu program de consolidare şi renovare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei