Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 84 (5291)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără permis

Poliţiştii adună teancuri de dosare penale pe numele mopediştilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poliţia Rutieră începe să adune zeci de dosare penale pe numele mopediştilor fără permis de conducere. Încă de la începutul lunii martie, pe buletinele de presă ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au tot fost date exemple de mopedişti cărora li s-auîntocmit dosarepenale.Au fost zile în care poliţiştii rutieri au depistat şi sancţionat şi câte doi-trei scuterişti fără permis, iar ce a fost până acum este doar începutul. Odată cu încălzirea treptată a vremii, numărul celor care vor ieşi în trafic pe mopede va creşte, iar şcolile de şoferi nu au nici acum baza legală pentru a organiza pregătirea cursanţilor care vor permis de conducere categoria AM, special introdusă pentru mopede.

 

Dosare penale, de la minori şi până la un bătrân de 78 de ani

Ultimele exemple vin de acum două zile. Marţi, în jurul orei 15.20, pe DJ 209G, pe raza satului Nisipitu, comuna Ulma, un echipaj de la postul de poliţie local a oprit pentru control un moped condus de Vasilică V., în vârstă de 35 de ani, localnic. Cum bărbatul nu are permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule, i s-a întocmit dosar penal.

Tot marţi, în jurul orei 19.00, pe drumul comunal Râşca, un echipaj din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Vadu Moldovei l-a depistat pe Andrei M., în vârstă de 34 de ani, din comuna Bogdăneşti, care conducea un motoscuter fără a avea permis de conducere. Exemplele de acest gen sunt numeroase, printre cei care s-au ales cu dosare penale pentru conducerea fără permis a unui moped numărându-se minori, dar şi un bătrân în vârstă de 78 de ani.

 

Şcolile de şoferi încă aşteaptă legislaţia pentru categoria AM

Începând cu 19 ianuarie, în urma unor modificări aduse Codului Rutier, se poate circula cu un moped doar cu permis de conducere. Este valabilă orice categorie de permis de conducere sau categoria nou introdusă AM. Este un permis special pentru motoscutere, ce poate fi obţinut de la vârsta de 16 ani. Paradoxal, deşi suntem deja aproape la mijlocul lunii aprilie, şcolile de şoferi încă nu pot organiza pregătirea pentru categoria AM.  

Constantin Alecsa, administratorul şcolii de şoferi Auto Sette Suceava, a declarat: „Încă aşteptăm să apară legislaţia pentru a ne întocmi dosarul pentru aprobarea pregătirii categoriei AM, pe care îl vom înainta către Autoritatea Rutieră Română (ARR). Abia după ce legislaţia va fi clară vom putea să ne achiziţionăm mopedele adecvateşi să pregătim detaliile legate de poligon. Cred că cel mai repede vom putea să începem cursuri de pregătire la finele lunii mai”.

Cum mopedele au fost incluse în categoria autovehicule, conducerea fără permis înseamnă automat infracţiune şi se pedepseşte, conform articolului 86, aliniatul 1 din OUG 195/2002, cu închisoare de la unu la cinci ani.

Aceeaşi situaţie este şi în cazul celorlalte infracţiuni. Un mopedist beat se alege cu dosar penal şi are aceeaşi răspundere ca şi conducătorul unui autoturism, de exemplu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poliţiştii adună teancuri de dosare penale pe numele mopediştilor.
 Vizualizări articol: 2479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Poliţiştii adună teancuri de dosare penale pe numele mopediştilor4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 14:31:28
Asta e o alta forma de genocid.Deci acest stat,din Europa,emite legi incomplete,si incompetenta marionetelor din guvern e platita de cetateni.Nu am lege dar te condamn.Vrei moped?la puscarie,de la unu la cinci ani.O spurcaciune cu sapca,pe care-l platesc,eu,tu,el,ea,noi,voi,ei politiei,intr-un numar de prin februarie,cred,al acestui ziar,parca abia astepta sa se incalzeasca afara si sa se apuce de tiparit dosare penale,mopedistilor.Eu de aia il platesc,sa-mi arate el,mie,cum o lege de 3lei trimite oamenii la tribunal.Nu-l cunosc personal pe respectivul,dar sunt sigur ca are multa grasime viscerala,vorbeste anagramat,si in fiecare dimineata se pupa in oglinda,uimit de cine este el.Asta e parerea mea si a majoritatii fara sapca,va stiti bine statutul in ochii romanilor,iar libera exprimare mi-am castigato dupa1989.Un lucru este cert,in Romania,pt ca nu exista scoli prin care sa dobandesti dreptul de a conduce moped,ori mergi pe jos,ori la puscarie.E ca si cum intai tragi dupa care somezi.Scuze,e vorba de a dobandi un drept in Romania......
1.1  RE: Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 15:08:07
Dreptul de a conduce moped il dobandesti in orice scoala de soferi! De permis categoria B ai auzit?!!!
1.2  RE: Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 21:10:58
Stimate Legionaru, nus daca ai inteles dar nu cred ca e obligatoriu sa te urci pe moped si sa conduci daca nu ai permis. Daca ai permis, indiferent de categorie (ma refer la cele vechi) poti conduce fara probleme. Legiuitorul vrea defapt ca sa reduca numarul, conducatorilor de mopede implicati in accidente rutiere (donatori de organe li se mai zice popular) deoarece pina acum aveau acele atestate care erau facute mai mult de ochii lumi, fara ca eventualul posesor de atestat sa cunoasca vre-o regula de circulatie, asa dupa absolvirea unei scolii de soferi treaba e altfel. Nu ti-as dori ca un mopedist, neci=unosctor sa iti plonjeze pe capota si sa-ti mai zica ca nu are nici asigurare...si daca ai citit prezentul ziar in ultima vreme nu prea au mai scris de accidente cu mopedisti pt ca s-au rarit de pe drumuri. Dar noi cum suntem romani ne place sa cautam nod in papura la orice si sa dam viona pe autoritati fara iar noi sa ne dam drept sfinti..., hai sa nu uitam ca inainte de a avea drepturi avem si obligatii!
2.   Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 20:30:39
Mai bine asa...pana acum gaseai scutere, pe drumuri care si asa is aglomerate, conduse de copii de gimnaziu, sau batrani care nu aveau nici cea mai vaga idee despre ce semnifica un indicator sau altul, ca sa nu mai vb ca mergeau si bauti bine....sa astepte, daca nu, sa obtina permisul pt alta categ. care-ti da voie sa conduci si mopedul....
3.   Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 21:32:43
politia a rezolvat totul in suceava si a mai ramas doar cei cu mopede....dar pe carutasi nu-i vede nimeni?au fost o gramada de accidente din cauza asta ..
4.   Comentariu trimis de
(11 apr 2013, 22:42:19
opiniasv,sper ca esti un tip din sistem,acel sistem care va reduce nr de accidente,numai ca un teribilist ramane un teribilist,poate sa faca si scoala de piloti de avion,teribilismul nu-l va lasa in scoala.De fapt eu nu punctam numaru de mopedisti fara permis,ci faptul cum se fac legile in Romania.Ai lege si nu ai partea aplicativa.Ca e vorba de mopede,roabe sau targi cu 4 roti,ai o lege incompleta care trimite oameni in instanta.Faci legea si-l condamni ca nu are ce?Probabil ca esti un militian care are intodeauna dreptate.De fapt politia apartine ministerului afacerilor interne,deci pana mai ieri era o afacere interna,azi e Administratie.Repet,nu am intentia de a incuraja mersul pe 2 roti fara permis,ci punctez ,cum se fac legile in Romania.Cit despre nod in papura,fa dracului papura fara noduri,si nu mai caut nod.Oricum,sa nu crezi ca raspunzandu-ti la comentariu,ai reusit sa-mi induci punctu-ti de vedere.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei