Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 82 (5289)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

La un canton CFR

Patru fraţi au rămas fără casă după un incendiu la care pompierii s-au chinuit timp de două ore să ajungă cu apă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Un puternic incendiu a izbucnit ieri la Cantonul CFR Probota, din halta cu acelaşi nume, locuinţa în care trăiau patru fraţi, împreună cu tatăl lor, fiind aproape complet distrusă de flăcări. Intervenţia pompierilor în zonă a fost foarte dificilă, neexistând drum şi posibilitate de acces auto spre halta CFR. În aceste condiţii, maşinile cu spumă şi apă au înaintat doar până la un punct, după care pompierii, ajutaţi de localnici, au avut nevoie de aproximativ două ore pentru a realiza un cordon cu furtunuri de aproape un kilometru.

 

Doi dintre fraţi, care se aflau în canton, au suferit arsuri încercând să stingă focul 

Cantonul CFR al haltei Probota-Dolhasca era locuinţa de serviciu a unui angajat de la căile ferate, Mihai Ciobanu. Incendiul a izbucnit în jurul orei 14.00, când acasă se aflau doi dintre copiii familiei, o fată în vârstă de 17 ani şi un băiat de 16 ani. Cel mai probabil, în timp ce aprindea focul în sobă, unul dintre fraţi a scăpat pe jos material combustibil. Cei doi fraţi au încercat să stingă focul, însă nu au reuşit. Fata în vârstă de 17 ani a suferit arsuri pe aproximativ 10% din suprafaţa corpului, la un picior, din fericire nu foarte grave. Şi fratele său a suferit leziuni, însă mai superficiale, fără a necesita transportarea la spital. Echipajul SMURD ajuns la faţa locului i-a acordat băiatului îngrijiri medicale la faţa locului, în timp ce fata a fost dusă peste un deal până la ambulanţă.

 

Halta Probota, izolată faţă de sat de un deal 

Echipajele de pompieri de la Detaşamentul Fălticeni, ajunse la faţa locului, s-au văzut în imposibilitatea de a interveni eficient. 

Maiorul Dănuţ Hladi, de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, care a coordonat intervenţia de la Probota, a declarat: „Am fost nevoiţi să ne oprim din cauza impractibilităţii căii rutiere. Am continuat deplasarea pe jos cu mijloacele de primă intervenţie pe linia stingerii incendiilor şi cele de acordare a primului ajutor  medical. La faţa locului am constatat că incendiul se manifesta violent în interior, în camereşi la pod, în proporţie de 70%”. 

Halta Probota este izolată rutier de satul cu acelaşi nume. Pentru a ajunge la tren oamenii trebuie să traverseze un deal, însă accesul auto nu este posibil. 

 

Pompierii au mai avut o mare problemă: caleaferată, la cinci metri de canton 

Incendiul a pus probleme deosebite şi din alt punct de vedere. Cantonul CFR se aflala aproximativ cinci metri de calea ferată a magistralei 500, Suceava-Bucureşti, şi implicit la mică distanţă de linia de înaltă tensiune. Specialiştii de la CFR au oprit imediat alimentarea electrică, traficul fiind închis total aproximativ jumătate de oră. După ce s-au luat măsuri de siguranţă, traficul CFR a fost reluat pe un fir.

Constantin Ignat, de la Districtul de Linii Contact CFR Paşcani, a explicat:

“Am intervenit, am scos de sub tensiune linia şi am asiguratzona pentru intervenţia pompierilor de la ISU. Ulterior, în scurt timps-a constatat că se potpune în circulaţie trenurile pe firul II. Pericolul era ca apa să ajungă la linia de contact, iar cel care lucreazăcu furtunul să fie electrocutat, de accea am luat măsurile de siguranţă necesare”.

 

„Am reuşit să scoatem numai nişte acte”

După cum am precizat, a fost nevoie de două ore pentru ca cordonul de furtunuri să ajungă la casă. În acest timp, lucrătorii ISU au încercat să limiteze focul cu o motopompă alimentată la fântâna cantonului CFR, însă nu s-a putut face mare lucru.

„În primă fază, am acţionat cu mijloacele de primă intervenţie, eliminând materialele de ardere din interiorul locuinţei, şi am folosit o fântână din apropiere ca sursă de apă pentru motopompă. Din păcate, însă, în scurt timp sursa de apă s-a terminat . Am realizat un dispozitiv, prin releu, de la aproximativ 850 de metri, astfel că am putut aduce apa de la autospeciale pentru lichidarea incendiului”, a explicat cum a decurs operaţiunea maiorul Dănuţ Hladi.

Pompierii au avut la dispoziţie apă suficientă pentru a interveni abia în jurul orei 16.00. În aceste condiţii, din cantonul CFR nu s-a putut salva mare lucru.

„Am reuşit să scoatem numai nişte acte”, a spus cu amar tatăl celor patru copii, toţi rămaşi practic fără acoperiş deasupra capului. Soţia şi mama celor patru copii este plecată în străinătate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patru fraţi au rămas fără casă după un incendiu la care pompierii s-au chinuit timp de două ore să ajungă cu apă.
 Vizualizări articol: 3572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Patru fraţi au rămas fără casă după un incendiu la care pompierii s-au chinuit timp de două ore să ajungă cu apă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei