Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 78 (5285)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spirit civic

Campanie pentru readucerea statuii lui Petru I Muşat în centrul municipiului Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Statuia domnitorului Petru I Muşat, care timp de 35 de ani a putut fi văzută pe esplanada din faţa Casei de Cultură din municipiul Suceava, stă acum ascunsă în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei.

Câţiva suceveni care au observat această anomalie au tras un semnal de alarmă şi au iniţiat o acţiune prin care statuia să fie readusă în locul unde merită. Campania este derulată de OraşulSuceava.ro şi Asociaţia Zimbrii Sucevei, care au oferit şi detalii despre statuie. Aceasta a fost realizată de sculptorul Paul Vasilescu și a fost dezvelită în anul 1976.

„Inițial, statuia era amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. În data de 9 februarie 2011, datorită lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat statuia lui Petru I Muşat în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea… și acolo a rămas. Acum e rândul nostru să îi mutăm statuia dintr-o curte obscură în centrul oraşului!”, este mesajul celor de la OraşulSuceava.ro şi Asociaţia Zimbrii Sucevei.

Chiar dacă a fost lansată de doar două zile, campania are deja foarte mulţi susţinători. Printre aceştia se numără şi profesorul universitar doctor Ştefan Purici, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. 

„Suceava îşi poate afirma demnitatea de oraş cu o vechime demnă de invidiat prin reamplasarea monumentului domnului moldovean care a acordat un nou statut urbei şi a consfinţit în acte existenţa oraşului, imprimându-i o dinamică de capitală europeană”, a comentat profesorul universitar doctor Ştefan Purici.

La rândul său, Vasile M. Demciuc, fost şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Suceava, consideră că această reparaţie morală trebuie făcută în cel mai scurt timp.

„Este mai mult decât obligatoriu ca această statuie reprezentativă pentru arta de for, dar mai ales pentru istoria Sucevei, să fie readusă în centrul oraşului Suceava şi amplasată în locul iniţial. Face parte din istoria Sucevei, din istoria Moldovei şi din istoria României. Consider că nu trebuie amânată aceasta decizie de a aduce statuia în centrul Sucevei, iar factorii de decizie trebuie să treacă la fapte”, a menţionat Vasile M. Demciuc.

Petru I Mușat a domnit între 1375-1391, iar numele său este legat de faptul că a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Tot din perioada domniei sale datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 august 1388). De asemenea, Petru I Muşat este cel care a contribuit la ridicarea unor importante construcţii din secolul al XIV-lea, respectiv Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie pentru readucerea statuii lui Petru I Muşat în centrul municipiului Suceava.
 Vizualizări articol: 3073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 23 voturi
Campanie pentru readucerea statuii lui Petru I Muşat în centrul municipiului Suceava4.8523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 4 apr 2013, 11:49:49
stau si ma gindesc unde vor amplasa statuia lu PETRU I MUSAT ,pentru ca in zona vechiului amplasament e numai betoane marmora -stil cavou . Comuna Suceava e sortita sub conducerea lu lungu sa arate ca un o COMUNA NUMAI DE BETOANE - pe unde au mai fost spatii verzi prin fata marilor bulevarde si printre blocuri s-au tot dat autorizatii de extindere si constructii, cu fel de fel de arhitecturi sau dupa posibiltati ,iar comuna arata mai rau ca un sat (prelipca-patrauti) .Cred ca in serviciul de arhitectura a primariei sunt niste incompetenti carora ar trebui sa le fie rusine sa mai circule prin comuna inpreuna cu toti consilieri locali si cu Dl primar. Mai erau vreo 20 de ari de tern cu verdeata si copaci la intersectia calea unnirii cu str cernauti neconcesionat de primarie si au concesionato vreo 10 ari pt o constructie
2.   Despre statui trimis de
( 4 apr 2013, 21:12:56
Oare se gasesc si niste becuri ca sa lumineze statuia lui Stefan cel Mare? A fost o perioada cand se vedea foarte frumos din centru si priveai spre Parcul Sipote. Dar inainte de becuri se gaseste cineva de la primarie sa se ocupe de ea ca sa nu se prabuseasca . E intr-o stare avansata de degradare; nu stiu daca mai rezista in picioare 3 ani(cat mai are primarul mandat).
Chiar nu va pasa de orasul asta, la identitatea lui? Ganditi-va ce zic cei care vin din alta parte si nu vad nimic care o sa le aduca aminte de Sv.
Mai iesiti din birouri si plimbati-va prin oras si vedeti daca e ceva care sa va faca sa fiti mandri ca sunteti suceveni. Daca nu va pasa, atunci sunteti niste statui fara fond.
2.1  RE: Despre statui trimis de
( 5 apr 2013, 08:12:25
Ce becuri nene? Primarul asta nu e in stare de ani buni sa rezolve iluminatul stradal pe bulevardul George Enescu. Un stalp functioneaza si altii 3 nu. Bine ca in campanie stiau sa se catere sa puna bannere, dar becuri nu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei