Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 75 (5282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cumplit

Imagini sinistre: Berze moarte pe malul râului sau vii, mâncând şobolani la groapa de gunoi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Întoarse recent din ţările cu climă caldă, berzele ajunse la Suceava au prins din plin răbufnirea iernii de la sfârşitul săptămânii trecute, când temperaturile au scăzut mult sub zero grade, iar tot judeţul a fost acoperit de zăpadă.

Urmările au fost cumplite pentru frumoasele păsări migratoare. Pe malul râului Suceava, în spatele hipermarketului Selgros, voluntarii asociaţiei de protecţie a animalelor Pro Anima au găsit mai multe berze moarte şi multe altele în agonie.

„Au murit de frig şi de foame. Dacă bălțile au fost îngheţate, de unde să mănânce? E şi zăpadă pe câmp…”, e de părere Gheorghe Jaba, un bărbat care pescuia pe malul râului.

Un alt pescar e de părere că nu frigul le-a adus sfârşitul berzelor: „Eu, totuşi, mă gândesc că e din cauza gunoiului. Dar ce, nu a mai fost frig şi nu au mai venit în atâţia ani pe vremea asta? Cu ani în urmă, tot aşa în martie, am prins minus 17, minus 18 grade şi berzele umblau pe iaz la Lipoveni. Eu dacă găseam una leşinată, o luam acasă, o ţineam până îşi revenea şi îi dădeam drumul”.

Pe malul râului, oamenii îşi dau cu părerea privind berzele moarte. „S-au grăbit şi au venit încoace şi, în loc de primăvară, au dat peste iarnă în toată regula”.

 

Sute berze printre scormonitorii în gunoaie. “E un comportament anormal” 

Imaginile sinistre din albia râului Suceava sunt completate de sutele de berze adunate la groapa de gunoi din zonă, hrănindu-se cu şobolani.

Printre muncitorii de la Rosal şi scormonitorii în gunoaie, berzele încercau disperate să îşi găsească ceva hrană, omorând şobolanii care le ieşeau în cale.

Sâmbătă, voluntari Pro Anima s-au deplasat în zona Selgros, pentru a încerca să găsească o soluţie pentru salvarea păsărilor.

„Vestitorii primăverii au venit, dar săracele berze s-au întâlnit cu iarna la noi. Noi am fost anunţaţi de cetăţeni că sunt berze pe malul râului Suceava şi că parte din ele sunt moarte, iar celelalte stăteau împreună ca să se încălzească. Noi le-am adus de mâncare, am cumpărat peşte şi o să le hrănim în serile următoare. Din păcate, o parte dintre ele au murit, pentru că apa a îngheţat, au fost sub minus 7, minus 9 grade zilele trecute şi probabil că le-au îngheţat picioarele. Au îngheţat în apă şi au murit”, ne-a declarat preşedinta Pro Anima, Doiniţa Cocriş.

Reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor spun că prezenţa berzelor la groapa de gunoi se datorează faptului că acolo îşi pot procura mai uşor hrana.

„E un comportament anormal, dar probabil că nu au de unde să se hrănească. La groapa de gunoi mai găsesc ceva mâncare, se adaptează şi ele la mediu”, completează Doiniţa Cocriş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imagini sinistre: Berze moarte pe malul râului sau vii, mâncând şobolani la groapa de gunoi.
 Vizualizări articol: 4782 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Imagini sinistre: Berze moarte pe malul râului sau vii, mâncând şobolani la groapa de gunoi4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   INTREBARE trimis de
( 1 apr 2013, 13:24:06
STIMATI MONITORISTI,NU NE BUCURATI SUFLETELE CU UN ARTICOL REFERITOR LA EMISIUNEA ,,OGLINDA DE LEMN'',UNDE NISTE SUPRAPONDERALI ISI DADEAU CU PAREREA DESPRE REZERVATII SI ARII PROTEJATE DIN IUDETZU SUCEAVA???
NU DE ALTA ,DAR MAI SUNT NISTE LAMURIRI DE ADUS IN LEGATURA CU DISPARITIA TREPTATA A,, FLORII DE COLT''DE PE RARAU SI A PLANTEI MEDICINALE,,STRUGURELE URSULUI'' DIN RACHITISU MARE.ANII TRECUTI ACEASTA PLANTA A FOST SMULSA CU TOT CU RADACINA SI S-A CARAT CU SACII DE RAFIE!!!MULTI ,,BARBARI'' AU FOST DIN ALTE JUDETE,DE ACEEA NOI NU PREA REGRETAM ,,CANONADA'' DE LA '907!!!
PESCARUL DIN PREZENTUL ARTICOL ARE DREPTATE,AU MAI FOST GERURI SI NU S-A INTAMPLAT NIMIC CU PASARILE,A SE VEDEA CELE DE LA ZOO!!!
2.   Comentariu trimis de
( 1 apr 2013, 17:27:57
bravo domn profesor. in sfarsit cineva cu atitudine. pacat ca nu mai indrumati generatii de elevi cu harpa dvs. fermecata. ati ramas in sufletul meu

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei