Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 72 (5279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Proiect

Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni. În acest sens, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu o firmă specializată cu care a colaborat şi la obţinerea finanţării externe pentru restaurarea mănăstirilor Dragomirna, Moldoviţa şi Suceviţa, lucrează la un proiect de finanţare europeană, pentru salvarea clădirii cazinoului din Vatra Dornei.

Preotul iconom stavrofor Cătălin Axinte, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a spus că „intenţia noastră este să reabilităm clădirea şi să-i dăm utilitate culturală. Nu putem vorbi de sume, deocamdată, pentru că lucrăm la proiect, încă nu l-am depus. Să vedem ce axă de finanţare putem accesa. Proiectul trebuie foarte bine pus la punct, documentat, pentru a putea obţine banii necesari lucrărilor de reabilitare a Cazinoului din Vatra Dornei”.

 

Finanţare, „cu hârtiile pe masă”, după Paşti

Într-o intervenţie la Radio Orion Fm Vatra Dornei, preotul Mihai Negrea, cel care se îngrijeşte, din 2006, de Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Podu Coşnei, unde a înfiinţat un centru pentru copii orfani şi copii săraci şi astfel a devenit „peste noapte” tată pentru copii greu încercaţi de viaţă, a spus că „Arhiepiscopia va accesa în anul 2014 fonduri de şase milioane de euro pentru reabilitarea cazinoului”. Tot el a mai spus că pe perioada Postului Paştelui „lucrările la Cazinou au fost sistate şi că vor fi reluate după sărbătoarea Învierii Domnului”.

În calitate de administrator al Casei Vladimir (fostul sediu al Minierei din Vatra Dornei, care se află în stare de degradare), unde Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar vrea să amenajeze un centru social pentru nevoiaşi, părintele Mihai Negrea (cunoscător al situaţiei în care se află Cazinoul din Vatra Dornei) a mai completat, tot pentru Radio Orion Fm şi Monitorul de Dorna, că după Postul Paştelui va spune mai multe lucruri despre finanţare şi o va face „cu hârtiile pe masă”.

Pe lângă fondurile europene pe care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor doreşte să le obţină din fonduri europene pentru reabilitarea Cazinoului, părintele Negrea a mai făcut referire la sponsorizări, precum şi la investitori pe care încă nu-i poate nominaliza.

 

Cazinoul din Vatra Dornei, bijuterie arhitectonică

Considerat o adevărată bijuterie arhitectonică, Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit din chetă publică, la care a contribuit însuşi împăratul Franz Joseph. Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului XIX, în special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi la Vatra Dornei şi avea nevoie de distracţie. Arhitectura aducea cu cea a Cazinoului din Baden – Austria, care a rămas o atracţie turistică şi în ziua de azi, în timp ce Cazinoul din Vatra Dornei este doar o ruină monument istoric. Inaugurarea a avut loc la 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni.
 Vizualizări articol: 3409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Arhiepiscopia Sucevei intenţionează să reabiliteze Cazinoul din Vatra Dornei cu bani europeni4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Mereu intrigat trimis de
(28 mar 2013, 14:55:26
De cate ori am fost la Vatra Dornei am vazut aceasta bijuterie arhitecturala in stare de degradare totala.Si de fiecare data cand am intrebat de ce primaria nu se implica in renovarea cazinoului mi s-a spus:pai ce treaba are primaria,cladirea este a bisericii.Cum a ajuns acest cazinou in proprietatea bisericii habar n-am.La fel nu inteleg de ce ar avea biserica in proprietate un cazinou.Din articol nu am inteles un lucru.Dupa ce cladirea va fi reabilitata de biserica va fi tot cazinou???
2.   Bre radu m a-tii , bre !!! trimis de
(28 mar 2013, 15:43:44
Din fraza "Preotul iconom stavrofor Cătălin Axinte, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a spus că „intenţia noastră este să reabilităm clădirea şi să-i dăm utilitate culturală." ce n-ai inteles ??? Care parte ti s-a parut cea mai grea ?
Din ce mizerii ai scris si ieri , se pare ca DOAR DACA BISERICA VA DEVENI CAZINOU partidul iti va da acceptul sa mergi si sa te rogi la sfantul poker , cuvioasa ruleta sa platesti slujbe la casierie si sa te inchini crupierului .
Ascunde-teeeeeeeeeee !!! Repedeeeeeeeeeee si tareeeeeeeeeeee !!!
3.   Catre YOYO1 trimis de
(28 mar 2013, 17:12:52
Esti popa YOYO1?Vad ca interpretezi tendentios comentariile mele.Nu-mi mai rastalmaci vorbele si nu mai tradu in limba basista ce spun eu.In articol se vorbeste de reabilitarea cazinoului si nu de a casei de cultura sau a caminului cultural.
4.   Catre "Radu" trimis de
(28 mar 2013, 20:14:04
" Radule" esti complexat intre politica, realitate si viitor sau ce ai?
Recunosti singur ca cladirea este o "ruina". Afirmi ca te-ai interesat dar nu te-ai interesat de loc.Cauta si vei gasi. Cind a prinit Arhiepiscopia cladirea respectiva?
In ce stadiu se afla cladirea respectiva cind au primit-o?
Ce au facut toate guvernele de pina acum inclusiv cel actual?
Locul acestei cladiri ar fi in patrimoniul national nu in stadiul care se afla.
De ce esti impotriva Arhiepiscopiei daca au gasit bani sa investeasca in ea si poate o sa fie profitabila pina la urma. Sint bani lor pina la urma. Zilele trecute te plingeai de bani alocati pentru biserici. Lasa-i sa-si faca cazinou daca vor.
Daca tu nu vrei sa ai "popa" crupier poate alti vreau.
Personal mi-ar place ideea.
5.   Scurt istoric trimis de
(28 mar 2013, 20:23:34
Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898.Cazinoul a fost construit în stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane. Din punct de vedere arhitectonic, ea seamănă cu Cazinoul din Baden.Ceausescu a aprobat în 1987 refacerea cazinoului . S-a refăcut structura de rezistență cu elevi și militari.Revoluția din decembrie 1989 a surprins șantierul în plină activitate. În trei luni s-au furat candelabre, marmura de Carrara, cristaluri, căzi de cupru. Lucrările nu au mai fost continuate din lipsă de fonduri și ca urmare a schimbării repetate a proprietarilor.În ianuarie 2003, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a revendicat clădirea cazinoului.
6.   OK. pina la un punct..... trimis de
(28 mar 2013, 21:10:59
Arhiepiscopia a revendicat cladirea in Ianuarie 2003 dar cind a primit-o?
Totusi am citeva intrebari si pentru tine:
Pari a fi interesat de cladirea respectiva dar esti iritat ca "popi" au fost singui care au gasit bani si sprijin pentru renovarea ei. Sau poate "popi" sint mai buni contabili?
Pe tine te intereseaza cine o renoveaza, cine a fost in stare sa faca un proiect si sa-si asume un risc deoarece orice finantare cu bani de la UE are un procent de autofinantare. Te intereseaza cladirea sau cine o renoveaza?
Aici se vorbeste de o investitie cu sponsori si "hirtiile pe masa. Deci ca sa fiu bine inteles aici nu este loc de politica si comisioane.
Daca tot esti atit de bine informat as vrea sa te intreb cite procente din proprietatile "biserici" au fost returnate? Aici m-a refer la perioada de inainte veniri comunistilor la putere.

7.   Catre Bucovineanul trimis de
(28 mar 2013, 22:44:24
Arhiepiscopia a primit cladirea in 2004.Deci de 9 ani zace in paragina totala.Eu nu sunt iritat de faptul ca popii au gasit bani pentru renovare ci de cu totul alte multe motive referitoare la biserica,reprezentantii ei , menirea si harul ei.Cat despre faptul ca incerci sa separi biserica de politica ,sa-i creezi o aura de plutire deasupra tuturor celor pamantesti stii bine ca nu e asa.Referitor la proprietatile bisericii am in minte procesul pe care Pimen il are referitor la faptul ca vrea jumatate din codrii Bucovinei cu tot cu cantoane .
8.   Biserica si reprezentanti ei..... trimis de
(28 mar 2013, 23:50:54
Arhiepiscopia din zona noasta este una dintre cele mai puternice si bogate pe plan national. Daca au bani sa renoveze cazinoul, sa-l renoveze. Poate o sa-l mentina ca cazinou sau ca orice altceva. Important este ca dupa renovare o sa fie o bijuterie arhitectonica in patrimoniul national nu ca astazi o ruina in patrimoniul national.
Credinta si politica nu ar trebui sa aiba nimic in comun.
Daca vrei sa sti cum arata credinta si politica amestecate ai exemplul Iran.
Despre reprezentanti biserici in teritoriu si mai ales la tara "no coment".
Ei par sa fie adusi direct din comediile vechi frantuzesti cu Louis des Funes si au aproape non-stop vre-o zece babe ca admiratori.
Scuze daca te dezamagesc dar eu nu vad nici-o aura nicaieri.

9.   Bre raducu Sifonucu , bre !!! trimis de
(29 mar 2013, 13:41:49
Din cate stiu celui care slujeste in Biserica i se spune PREOT . popa e ala de-ti permiti sa te tragi de sireturi . Sau ar mai fi si ala de la jocul de carti pe care-l joci in sedintele de partid si intotdeauna iei bataie . Dar ce sa-ti cer daca tu nici macar pe Bunul Dumnezeu nu-l respecti ...
P.S. Sper ca te-ai prins despre ce joc e vorba .
P.P.S. Cat de gros poate fi obrazul tau ca sa mai postezi aici dupa ce te-ai facut de cacaO sifonandu-l pe cel care te-a umilit prin inteligenta si cultura lui generala ???
P.P.S. Pe mine ma vei SIFONA la Politie pentru discriminare ??? Ca te disciminez doar pentru ca esti agramat , incult si p r o s t crescut (adica fara educatie ) ???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei