Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 69 (5276)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Prieteni fără cuvinte

Parada câinilor de rasă a încântat vizitatorii Târgului Agro Expo Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Câinii de rasă au fost ieri vedetele unui spectacol inedit pe scena din interiorul centrului comercial Shopping City Suceava. În locul manechinelor care prezintă paradele de modă sau al vedetelor care susţin diverse spectacolelor artistice, pe scenă au urcat un alt fel de vedete, din lumea necuvântătoarelor.

Cei mai buni prieteni ai omului, organizaţi pe nouă categorii distincte, au defilat în faţa publicului, au fost lăudaţi pentru caracteristicile rasei şi apreciaţi pentru cum s-au prezentat, unii stârnind admiraţia, dar şi teama spectatorilor, alţii beneficind din plin de simpatia lor, mai ales a copiilor.

Parada câinilor de rasă, organizată în cadrul Târgului Agro Expo Bucovina 2013, trebuia să aibă loc afară, în parcare, dar, din cauza condiţiilor meteo greu de îndurat, a fost mutată în interiorul centrului comercial.

 

Neamul ciobăneştilor

Prezentatorul ineditului spectacol a fost Cristian Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Chinologice a judeţului Suceava, care a oferit o descriere mai puţin tehnică şi mai mult „artistică” a fiecărei rase de câini prezente acolo, sporind mai mult fascinaţia spectatorilor pentru frumoasele animale care urcau pe scenă.

Prima „vedetă” a fost regele neîncoronat al raselor canine – Ciobănescul German, sau câinele lup, după cum este cunoscut în popor, atât în varianta cu blană scurtă, cea mai întâlnită, cât şi cu blană lungă.

Spectatorii au putut vedea şi cum arată un Ciobănesc Belgian, dar şi Lupul Ceh, un superb câine care a păstrat foarte bine caracteristicile lupilor sălbatici, încât, întâlnit în pădure, ar putea fi uşor confundat.

Ciobănescul de Berna, masiv şi jucăuş, cu o blană spectaculoasă, a fost prezentat ca un excelent prieten al copiilor, în vreme ce strămoşul câinilor moloşi, un Ciobănesc de Asia Centrală, ca un excelent câine de pază, rasa fiind apărută din încrucişări bine gândite pentru a obţine un câine care poate ţine la distanţă lupii sau chiar şi urşii.

De la o asemenea paradă nu putea lipsi Ciobănescul Românesc de Bucovina, o rasă montană, folosită mai ales pentru paza stânilor şi a turmelor de animale, dar şi pentru cea a gospodăriei.

Temuţii Rottweilleri, câini de pază şi protecţie, de a căror muşcătură se spune că e la fel de puternică ca şi menghina, s-au dovedit a fi o minunată companie pentru întreaga familie, dovedindu-se prietenoşi şi cu copiii care s-au adunat ciorchine în faţa scenei, întinzând mâinile să-i atingă.

Faimosul salvator al oamenilor prinşi de avalanşe pe munte, Saint Bernard, a fost prezent printr-un mascul puternic, Lord, crescut pe plaiuri bucovinene.

 

Uriaşi şi pitici

Câinele de 1000 de volţi, cum i se mai spune Dobermanului mereu neliniştit, în mişcare şi atent la orice mişcare, s-a dovedit a fi de asemenea un bun prieten nu doar pentru stăpân, ci şi pentru copii, mai ales că, neavând urechile cupate şi coada tăiată, nu mai avea imaginea fioroasă pe care o ştim din filme, de temuţi câini de pază.

Un câine uriaş, dar nu masiv, odinioară favoritul curţilor imperiale şi al nobilimii europene, Dogul German, apreciat de  Cristian Moroşanu drept „un Apollo al raselor canine”, a fost prezentat drept o rasă tot mai rar întâlnită, în vreme un Cane Corso de un negru lucios a fost înfăţişat publicului drept o rasă nouă, de origine italiană.

Simpaticul Schnauzer a fost recomandat tuturor ca un inamic al insectelor şi rozătoarelor, dar şi ca un câine potrivit de apartament, pentru că nu năpârleşte.

Cu al său cap turtit, în formă de minge de rugby, un Bull Terrier alb, prezentat drept un gladiator al raselor de câini, a atras cu siguranţă privirile curioase ale mulţimii, în vreme ce micuţii Fox Terrieri au fost descrişi printr-o zicală - „esenţele tari stau în recipiente mici”, fiind lăudaţi pentru curajul lor nebunesc, care-i face să atace şi inamici cu mult mai mari decât ei, cum ar fi mistreţii.

 

Câinele samurailor şi cei care au muşcat cerul

Un câine care a atras privirile tuturor a fost mândrul Akita Inu – câinele samurailor, o rasă care a fost importată din Japonia şi apoi folosit de americani pentru a obţine Akita American sau Marele Câine Japonez.

Impresionantă a fost şi prezenţa unor Chow-Chow cu coame de leu şi limbi albastre, despre care legenda spune că atunci când s-a făcut lumea şi o parte din cerul cu stele a căzut pe Pământ, a fost singurul câine care a prins în gură o parte din el. Prietenosul Labrador Retriever şi simpaticul Bulldog francez s-au aflat de asemenea printre câinii prezenţi la paradă, cu mari eforturi din partea stăpânilor, care au trebuit să înfrunte vremea rea şi zăpada de pe drumurile înfundate pentru a ajunge acolo, răsplata lor fiind aplauzele şi aprecierea publicului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parada câinilor de rasă a încântat vizitatorii Târgului Agro Expo Bucovina.
 Vizualizări articol: 2750 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Parada câinilor de rasă a încântat vizitatorii Târgului Agro Expo Bucovina4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei