Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 68 (5275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ninsori şi viscol

Suceava, lovită de cea mai grea zi de iarnă în final de martie. Traficul a fost dat peste cap

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

22 martie 2013. În loc de primăvară, Suceava a fost lovită de o iarnă în toată regula. Încă din noaptea de joi spre vineri a început să ningă abundent, iar de la prima oră a dimineţii de ieri traficul s-a desfăşurat în condiţii foarte grele. Răbufnirea iernii nu este nici pe departe trecătoare. De aseară, de la ora 18.00, şi până astăzi dimineaţă, la ora 8.00, a fost emisă o avertizare meteorologică Cod portocaliu, fiind anunţate ninsori abundente şi intensificări ale vântului cu viteze de până la 80-90 de kilometri la oră.

Efectele s-au văzut imediat, iar de ieri, din jurul orei 17.00, drumurile au început să fie închise, fie total, fie doar pentru vehicule grele. Mai întâi drumuri judeţene, după care şi principalele drumuri naţionale. În aceste condiţii, ieri a fost în mod clar cea mai grea zi din lunga iarnă care parcă nu se mai termină.  

 

Utilajele de deszăpezire, depăşite de situaţie la primele ore ale dimineţii

În prima parte a zilei de ieri cele mai multe probleme au fost pe DN 17, între Suceava şi Gura Humorului. Problemele s-au concentrat în zona Ilişeşti, unde numeroase tiruri nu au mai putut înainta şi au rămas înzăpezite. În mai multe rânduri au apărut blocaje temporare ale traficului.

Ieri dimineaţă, intervenţia utilajelor de deszăpezire nu a fost deloc eficientă. Ulterior, ninsorile abundente şi vântul au făcut ca utilajele să nu mai aibă cum face faţă. De cealaltă parte, multe maşini, inclusiv vehicule grele, nu erau echipate corespunzător.   

„Pe noi nu ne-a surprins iarna, le-a surprins pe autorităţi. Am rupt lanţuri şi tot nu am reuşit să ne punem în mişcare. Degeaba au trecut ei cu nisip, utilajele au împins zăpada, au tasat şi în spate au lăsat pojghiţă şi tot am patinat”, se plângea unul dintre şoferii de tir.

 

Şoferi amendaţi şi lăsaţi fără certificate de înmatriculare

Ca de obicei, fiecare a căutat alţi vinovaţi. Şoferul unui camion din Botoşani, oprit pe DN 17, la intrarea în pădurea de la Ilişeşti, a fost lăsat fără certificat de înmatriculare pentru că nu avea lanţuri.

„Mi-au luat certificatul de înmatriculare, maşina era staţionată şi mi l-au luat că nu am lanţurile la mine. Asta e legea la noi românii, în loc să ne ajute cu ceva, poliţiştii ne-au luat actele şi au venit înapoi după o oră şi ceva”, a declarat şoferul sancţionat, Gabriel Culiuc, care intenţiona să ajungă la Vama.

 

„Ninge ca în postul Crăciunului”

Alţi oameni s-au împăcat cu ideea că nu te poţi pune cu iarna grea.

„De pe la 5 dimineaţă a început a ninge şi tot ninge, ce să facem. Ninge ca în postul Crăciunului”, a spus un localnic din Ilişeşti.

Nici şoferii autoturismelor nu au fost mai norocoşi. Unii au derapat şi au ieşit în afara drumului. La ieşirea din Stroieşti spre Suceava, de exemplu, o şoferiţă era disperată că nu primea ajutor.

„Am derapat şi ne-am răsucit. Nu a venit nimeni să ne ajute, stăm aici şi aşteptăm o maşină care să ne scoată”, îşi spunea nemulţumirea femeia. 

 

DN 17, închis de la Suceava la Păltinoasa. DN 2, închis de la Suceava la Fălticeni

Pentru ca traficul să nu fie blocat în totalitate, ieri, în prima parte a zilei, pe DN 17, pe porţiunea Gura Humorului – Suceava, au acţionat nu mai puţin de şapte echipaje ale Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.

După-amiază, când s-a intensificat vântul, situaţia nu a mai putut fi ţinută sub control. DN 17a fost închis în totalitate începând cu ora 18:00 pe ruta Suceava – Păltinoasa. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a spus că această decizia a fost luată deoarece vizibilitatea era extrem de scăzută, aproape spre zero, din cauza viscolului.  Echipaje de poliţie au patrulat pe acest traseu pentru a-i informa pe şoferi despre închiderea drumului. De asemenea, de la aceeaşi oră s-a luat decizia restricţionării traficului greu pe DN 2, între Siret şi Spătăreşti. Ulterior, aseară, de la 19.00, traficul de pe DN 2, pe porţiunea Suceava-Fălticeni, a fost închis în totalitate. Măsura urma să fie ridicată la ora 21.00, după curăţarea drumului.

 

Cinci drumuri judeţene închise

De ieri după-amiază s-a circulat în condiţii grele pe toate drumurile naţionale din judeţ. S-a circulat cu mari dificultăţi pe DN 17A Câmpulung Moldovenesc – Suceviţa – Marginea, DN 29A Suceava – Adâncata – Dorohoi şi DN 2 E Fălticeni - Gura Humorului - Vicovu de Sus.

De asemenea, ieri după-amiază, cinci drumuri judeţene au fost închise pe anumite porţiuni. Este vorba de DJ 209C Suceava - Berchişeşti, care a fost închis în zona Lucăceşti şi unde s-a lucrat cu două utilaje pentru deblocare. De asemenea, din cauza ninsorilor viscolite, a fost închise şi DJ 291A Frătăuţii Noi - Muşeniţa, DJ 209A pe sectorul Horodniceni - Brădăţel, DJ 209K de la Marginea la Volovăţ şi DJ 178 Arbore - Burla. 

Pe de altă parte, prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a mai declarat că o maşină în care se aflau trei persoane care necesită dializă a derapat şi a ieşit în decor, în dreptul localităţii Grăniceşti. Maşina şi-a reluat drumul după intervenţia unei wole care a tractat-o înapoi pe carosabil.  

 

Dispeceratul ISU, asaltat de apeluri la 112

Începând de ieri după-amiază, pentru a face faţă numeroaselor probleme din trafic, conducerea Serviciului de Poliţie Rutieră a suplimentat patrulele cu agenţii care erau în tură liberă.

Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au avut şi ei multe intervenţii. Dispeceratul ISU a fost pur şi simplu asaltat de apeluri la 112, peste 50 în doar câteva ore. Printre altele, pompierii au intervenit pentru a îndepărta un copac căzut pe DN 29A, în zona Adâncata, şi la un accident rutier cu o victimă încarcerată la Mitoc. De asemenea, ieri după-amiază s-a produs un accident pe raza comunei Moara.

 

Peste 4.000 de locuinţe au rămas ieri fără energie electrică

Peste 4.000 de locuinţe din judeţul Suceava au rămas ieri fără curent electric timp de mai multe ore, în urma mai multor defecţiuni apărute la liniile electrice din cauza ninsorilor şi a viscolului. Potrivit prefectului Florin Sinescu, în dimineaţa zilei de vineri au fost afectate patru linii electrice aeriene, cele mai mari probleme înregistrându-se în zona Siret. Astfel, un deranjament la linia electrică de 20 kV Siret – Bălcăuţi a lăsat fără alimentare cu energie electrică aproximativ 2.000 de locuinţe din comunele Bălcăuţi, Şerbăuţi şi Calafindeşti. Sinescu a spus că echipele E.ON au reuşit să remedieze defecţiunile după câteva ore. Tot în cursul zilei de ieri, alte 680 de locuinţe au rămas fără energie electrică după defectarea liniei electrice dintre Câmpulung Moldovenesc şi Pojorâta. Alte defecţiuni s-au înregistrat şi la liniile electrice dintre comunele Iacobeni şi Cârlibaba, 200 de locuinţe fiind lăsate fără curent electric. De asemenea, un schit din Putna a rămas fără energie electrică după ce un copac a căzut pe o linie electrică.

Florin Sinescu a mai spus că aseară erau înregistrate deranjamente la două linii de medie tensiune, Fălticeni – Capu Codrului şi Siret – Bălcăuţi, 800 de locuinţe fiind lăsate fără curent electric. Tot ieri seară, 17 linii de joasă tensiune din mai multe zone ale judeţului au fost afectate de viscol, alimentarea cu energie electrică fiind întreruptă la 365 de locuinţe.

 

Persoanele care necesită dializă şi gravidele au fost transportate la spitale pentru a nu rămâne înzăpezite

Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că persoanele care necesită dializă astăzi şi gravidele la termen au fost transportate la cele mai apropiate spitale pentru a nu rămâne înzăpezite. Prefectul a spus că a solicitat tuturor primarilor din judeţ să acorde o atenţie deosebită acestor persoane. „Am solicitat primarilor să facă în regim de urgenţă demersurile necesare pentru scoaterea din zonele cu drumuri înzăpezite a persoanelor care necesită dializă în zilele de 22-23 martie şi a gravidelor la termen, şi transportarea acestora către centrele de dializă unde sunt arondate, respectiv unităţile spitaliceşti din imediata proximitate”, a spus Sinescu. El a arătat că, în cursul zilei de ieri, mai multe persoane din comuna Muşeniţa care necesită dializă au fost transportate de urgenţă la spital, având în vedere că exista riscul blocării în totalitate a drumului judeţean Frătăuţii Noi – Muşeniţa.

Prefectul a declarat că 135 de persoane, din 49 de localităţi ale judeţului, necesită dializă în cursul zilei de astăzi.

 

Ultima oră: DN 2, închis de la Iacobeşti până la Siret  

Conform informaţiilor de ultimă oră, aseară autorităţile au luat decizia de a închide DN 2 şi de la Iacobeşti, la intersecţia cu Rădăuţi şi până la Siret.

În altă ordine de idei, un microbuz şcolar în care se aflau 15 copii şi trei profesori a rămas înzăpezit aseară la Grăniceşti. Elevii şi profesorii au fost cazaţi la Căminul Cultural din Grăniceşti. Aceştia veniseră ieri la Suceava şi trebuiau să se întoarcă spre  domiciliu, la Muşeniţa. Nu au avut cum pentru că drumul judeţean spre Muşeniţa este închis.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a mai anunţat că nouă echipaje de jandarmi şi pompieri, cu maşini de teren, urmau să patruleze în noaptea de vineri spre sâmbătă pe şoselele din judeţ pentru a oferi ajutor persoanelor blocate în trafic. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, lovită de cea mai grea zi de iarnă în final de martie. Traficul a fost dat peste cap.
 Vizualizări articol: 4698 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.62/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 13 voturi
Suceava, lovită de cea mai grea zi de iarnă în final de martie. Traficul a fost dat peste cap4.6513

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tantalailor. trimis de
(23 mar 2013, 14:23:00
Oleaca de zapada inseamna mai multa apa care se duce in pamant mai bine. Pentru trei zile atata tamtam. Sa vad ca vine guvernul cu programe pentru irigatii folosind puturi de adancime. Probabil ca peste trei ani le vine mintea la cap, numai ca pamantul e al strainilor. Ave Maria, prost popor.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei