Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 66 (5273)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Drepturi neştiute

15 suceveni şi-au primit, în 2012, banii pe medicamentele cumpărate în perioada spitalizării

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Pacienții care își cumpără medicamente, tifon sau vată cât timp sunt internați pot să ceară spitalelor banii înapoi. Este un drept al pacienţilor, legiferat încă din anul 2008, pe care prea puţini dintre cei care trec prin astfel de situaţii îl cunosc.

În 2012, 15 suceveni şi-au primit banii daţi pe medicamentele pe care le-au cumpărat din banii proprii, în perioada cât erau internaţi în spital. Solicitările de rambursare a cheltuielilor pe perioada spitalizării au fost pentru sume cuprinse între 119 şi 837 de lei, totalul sumelor decontate fiind de 8.783,25 de lei.

12 cereri au venit din partea bolnavilor care au fost internaţi în secţia de Obstetrică Ginecologie (câte 600 de lei decontaţi), iar două cereri de rambursare au fost înaintate de pacienţi ai secţiei de Oncologie. Cea mai grasă factură pe care Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a avut-o de plătit a fost de 837,86 de lei, aceasta aparţinând unui bolnav al secţiei de Chirurgie generală.

 

Trei solicitări în 2013

În 2013, trei suceveni au solicitat spitalului decontarea medicamentelor sau a materialelor sanitare cumpărate, aceştia fiind pacienţi ai secţiei Ortopedie-Traumatologie.

„Spitalul Judeţean a făcut decontarea cheltuielilor reprezentând sumele plătite pentru achiziţionarea de medicamente sau materiale sanitare, către pacienţii care au solicitat acest lucru. Cererile care au venit de la începutul acestui an sunt în curs de soluţionare”, a declarat dr. Tiberius Brădăţan, purtător de cuvânt în cadrul SJU Suceava. De menţionat faptul că acelaşi drept la decontare îl au pacienţii care sunt trimişi din spital către alte unităţi private pentru analize, ecografii sau tomografii.

În cazul în care unitatea spitalicească întârzie plata banilor sau chiar refuză decontarea, ca ultimă soluție, bolnavii îşi pot recupera banii în instanță. Reprezentanţii SJU Suceava susţin că toate plăţile s-au făcut în mai puţin de 90 de zile, astfel că nu au fost situaţii în care să se ajungă pe holurile tribunalului pentru rezolvarea acestor probleme.

 

Ce spune legea?

În nici unul dintre saloanele sau coridoarele Spitalului Judeţean nu este afişat, spre ştiinţa pacienţilor, faptul că pot beneficia de rambursarea costurilor pe care ei le suportă pe perioada spitalizării.

Conform Hotărârii de Guvern 806/2008, articolul 70, „spitalele sunt obligate să suporte, pentru asiguraţii internaţi, toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente, materiale sanitare şi investigaţii paraclinice”. În cazul în care spitalul nu poate asigura un anumit medicament, din diferite motive, „spitalele rambursează contravaloarea acestor cheltuieli la cererea asiguraţilor. Rambursarea cheltuielilor reprezintă o obligaţie exclusivă a spitalelor”.
Astfel, în baza bonurilor fiscale sau a facturilor care dovedesc faptul că şi-a cumpărat medicamentele respective din farmacii, pacientul poate face o solicitare de decontare către conducerea spitalului. Cererea trebuie avizată şi de medicul curant.

 

Subfinanţarea spitalului creează situaţii de acest gen

Managerul spitalului, ec. Vasile Rîmbu, explică faptul că din cauza subfinanțării, mulți pacienți trebuie să-şi aducă de acasă cele necesare în spital. An de an, numărul persoanelor internate la SJU este cu mult mai mare decât numărul cazurilor pentru care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) decontează cheltuielile, fapt ce generează o serie de carenţe în activitatea spitalului.

„Spitalul este supraaglomerat, iar an de an suntem nevoiţi să internăm mai mulţi pacienţi decât ceea ce poate finanţa CAS. CAS decontează cheltuielile pentru un anumit număr de cazuri, număr pe care noi îl depăşim cu mult. Astfel, apar goluri de finanţare”, explică Vasile Rîmbu, managerul spitalului.

În anul 2012, prin contractul cadru, CAS a finanţat Spitalului Judeţean 32.237 de cazuri, în vreme ce numărul celor internaţi a fost de 37.909. Numărul de pacienţi pentru care SJU nu a primit finanţare a fost de 5.672. 

În anul 2011, contractul cu CAS asigura finanţarea a 33.150 de persoane, însă numărul celor internaţi a fost de 37.375. Astfel, pentru 4.245 de bolnavi SJU nu a primit finanţare.

Depăşiri ale contractului cu CAS, în ceea ce priveşte numărul de bolnavi internaţi, s-au realizat şi în 2010 (cu 4.135 mai mulţi bolnavi decât prevede contractul cadru), în 2009 (cu 4.684 mai mulţi internaţi) etc. Datele prezentate de conducerea SJU fac referire la bolnavii care suferă de boli acute. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 15 suceveni şi-au primit, în 2012, banii pe medicamentele cumpărate în perioada spitalizării.
 Vizualizări articol: 1606 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
15 suceveni şi-au primit, în 2012, banii pe medicamentele cumpărate în perioada spitalizării4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   MULTUMIRI trimis de
(21 mar 2013, 12:57:16
ASA VA VREM ,,MONITORISTILOR''!DREPT PTR CARE VA PUTEM PUNE LA DISPOZITIE,DVS CAT SI D-NEI DEP.ARDELEANU[DATORI DE IERI]URMATOARELE:
ADRESA ASOC DE PROPR. CATRE LAB.DSP C-LUNG NR 456/20-04-2001!
,,APA NOASTRA STRICT SECRETA''-ART DIN PRESA C-LUNGEANA!
,,HEPATITA DIN CONDUCTELE DE APA SE TRATEAZA CU O CABANA DE LUX''-ATAC LA PERSOANA-2 DEC-2002-DOINA POPENECIU!
,,DESTEAPTA-TE ROMANE'' DACA VREI SA MAI EXISTI!CURAJ,DEMNITATE,ONOARE!
INCA ODATA MULTUMIM SI CONTINUATI CU ASTFEL DE ARTICOLE!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei