Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 62 (5269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bancheri imorali

Director de bancă şi alţi trei funcţionari, urmăriţi penal pentru că au falsificat un contract de credit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Patru funcţionari bancari, printre care şi un director, sunt urmăriţi penal după ce au falsificat un contract de credit. Gheorghe Moroşan, fost director al Sucursalei George Enescu, momentan şef al Sucursalei Selgros, Rozalia Sofran, manager operaţiuni bancare, Oana Vaslavschi şi Daniela Scovroschi, ambele inspector de credit, toţi angajaţi ai Raiffeisen Bank, sunt cercetaţi pentru fals în înscrisuri oficiale. Contactat telefonic, Gheorghe Moroşan a precizat că nu are nici un punct de vedere referitor la acest subiect minor, iar ceva oficial se poate obţine doar din conducerea băncii. Totul a plecat de la o plângere depusă de o familie din Suceava care a sesizat că într-un contract de credit încheiat pe 14 februarie 2008 s-au efectuat o serie de modificări fără să fi existat vreun acord în acest sens. Ioan Bulboacă, avocatul care reprezintă interesele familiei Bardan, a menţionat că începerea urmăririi penale în cazul angajaţilor Raiffeisen Bank este un prim pas în corectarea unei nedreptăţi flagrante şi pentru care clienţii săi nu au nici un fel de legătură.

 

Ce prevedea contractul iniţial

Contractul de credit între soţii Bardan şi Raiffeisen Bank Suceava a fost încheiat pe 14 februarie 2008. Suma pe care cei doi suceveni o împrumutau era de 51.000 de euro, iar perioada de rambursare a creditului a fost stabilită la 39 de ani.

„În contractul şi graficul de rambursare iniţial şi real al acestui credit se precizează că dobânda ratei anuale este fixă, de 9,5%, iar suma de plată lunară de 414,09 euro. Acestea sunt condiţiile pe care le-am acceptat la semnarea contractului încheiat cu Raiffeisen Bank, dar pe care cineva le-a modificat fără consimţământul meu şi al soţului”, a precizat Corina Bardan.

Suceveanca spune că la data când a semnat contractul, cei de la Raiffeisen Bank au omis să-i remită un exemplar, iar un an mai târziu, în aprilie 2009, când soţul ei a cerut un exemplar al contractului original, au apărut şi surprizele.

 

Contractul primit după un an de zile, diferit de cel semnat în original

În locul unui exemplar original, familia Bardan a primit o copie, cu menţiunea „conform cu originalul de pe acest contract de credit”.

„Această copie, cu un număr de 6 pagini, nu corespunde cu contractul pe care l-am semnat iniţial, conţinând modificări cu privire la anumite clauze contractuale. Astfel, pagina 1 şi pagina 2 a exemplarului conform cu originalul înmânat de bancă conţine modificări la clauzele contractuale şi semnăturile de pe acestea, ale mele şi ale soţului meu, sunt falsificate. O simplă examinare comparativă a semnăturilor de pe paginile 1 şi 2 cu restul semnăturilor aflate pe celelalte pagini ale contractului este suficientă pentru a observa falsurile”, a menţionat Corina Bardan.

 

Rata, umflată artificial cu 30 de euro/lunar

Noul contract de credit prevede condiţii mai drastice pentru soţii Bardan, iar aceştia spun că dacă ar fi ştiut de ele, printre care cea mai importantă se referă la un cost suplimentar de 30 de euro/lună, nu ar fi semnat nimic. La un calcul simplu rezultă că pentru cei 38 de ani, perioada rămasă până la achitarea creditului, raportată la aprilie 2009, ar fi însemnat o sumă deloc de neglijat. Mai exact, familia Bardan avea de plată suplimentar nu mai puţin de 14.000 de euro, o sumă deloc de neglijat.

„Nu ne-am gândit niciodată că se poate întâmpla aşa ceva la o bancă, o instituţie care se vrea respectabilă. Este ceva care depăşeşte orice imaginaţie”, a spus Corina Bardan. Nici tentativa de a se ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă nu a avut succes pentru că reprezentanţii Raiffeisen Bank, aşa după cum afirmă avocatul Bulboacă, au refuzat orice dialog.

 

Raportul de expertiză, favorabil clienţilor băncii

În acest caz a fost efectuată şi o expertiză de către specialistul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, inspectorul Gheorghe Oniu. În raportul de expertiză depus la dosar concluziile sunt fără echivoc şi arată că o parte din semnături nu aparţin soţilor Bardan.

„Semnăturile de pe filele 1 şi 2 nu au fost executate de soţii Bardan. Semnăturile au fost contrafăcute prin imitaţie servilă. Semnăturile de pe filele 3-6 au fost executate de soţii Bardan”, se arată în raportul de expertiză.

În acelaşi document, ofiţerul expert criminalist a ajuns la concluzia că există şi diferenţe între substanţa cu care s-au realizat semnăturile pe cele 6 pagini ale contractului de credit încheiat cu Raiffeisen Bank.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Director de bancă şi alţi trei funcţionari, urmăriţi penal pentru că au falsificat un contract de credit.
 Vizualizări articol: 2624 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
Director de bancă şi alţi trei funcţionari, urmăriţi penal pentru că au falsificat un contract de credit4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei