Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 61 (5268)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Situaţie limită

Drum judeţean blocat în semn de protest faţă de abandonarea lucrărilor la un pod peste râul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

Drumul judeţean 208A, care leagă Suceava de Dolhasca, a fost blocat ieri dimineaţă, timp de aproximativ două ore, de circa o sută de oameni din oraşul Liteni. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea pentru faptul că podul care traversează râul Suceava şi face legătura între Liteni şi Roşcani stă nefinalizat de aproape patru ani, iar acest lucru provoacă mari greutăţi. Sătui de promisiunile autorităţilor, oamenii au considerat că singura soluţie prin care să se facă auziţi este aceea de a bloca drumul judeţean. Nemulţumiţii spun că sunt nevoiţi să plătească taxe şi impozite ca la oraş, dar condiţiile de viaţă sunt dintre cele mai jalnice.

„Este nu greu, ci foarte greu. Am ajuns mai rău ca acum 40-50 de ani, iar dacă vine apa mare la noapte nu mai putem ieşi din Roşcani”, au spus revoltaţi oamenii care au blocat strada.

Unii dintre ei au ţinut să le amintească autorităţilor locale şi judeţene că sunt cetăţeni europeni şi au drepturi egale cu semenii lor care trăiesc în Franţa sau Germania.

Totul a plecat de la creşterea debitului râului Suceava, care a avut ca efect distrugerea unei rute provizorii de legătură între Liteni şi Roşcani. Practic, în acest moment, între aceste două localităţi se poate ajunge doar la pas, pe o punte improvizată lângă podul aflat în construcţie. O punte despre care oamenii spun că nu prezintă nici o siguranţă în circulaţie.

„Două babe au căzut în apă, noroc că era luni, zi de târg, şi le-au tras rapid. Dar coşul cu găina s-a dus la Dolhasca. Nu e bine deloc, iar dacă ne ferim din drum nu se mai face podul, ne tăiem craca singuri de sub picioare”, a opinat un protestatar.

Pentru că puntea este într-o stare destul de proastă, locuitorii din Roşcani mărturisesc că le este frică pentru viaţa lor, dar în special pentru copiii care merg zilnic la şcoală în Liteni, iar de multe ori puntea era alunecoasă fie din cauza ploilor, fie era acoperită cu gheaţă.

 

Ocol de 30 de km pentru a ajunge de la Roşcani la Liteni

Două sunt problemele pe care oamenii le reclamă. Prima ar fi aceea că în lipsa unei căi de acces serioase sunt nevoiţi să ocolească aproape 30 de km pentru a ajunge la terenurile agricole aflate în stânga râului Suceava, iar asta se întâmplă deja de patru ani. O a doua nemulţumire este legată de imposibilitatea ca în Roşcani să ajungă ambulanţe şi maşini de pompieri în timp util în caz de necesitate. „Până să vină salvarea murim aici, iar dacă e să ia foc ardem cu toţii”, au mărturisit locuitorii din Roşcani.

Tomiţă Onisii, primarul din Liteni, recunoaşte că oamenii au dreptate, dar rezolvarea problemei nu ţine de administraţia locală.

„Lucrarea a fost contractată şi este coordonată de Compania Naţională de Investiţii. Refacerea podului a demarat la începutul lui 2011, iar la finele anului trebuia finalizată. Acest termen nu a fost respectat, iar în 2012 au mai fost alte trei termene de finalizare, dar şi acestea au fost depăşite. Noi am făcut demersuri la Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Investiţii şi Consiliul Judeţean Suceava pentru a cere urgentarea finalizării podului. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost de la Compania Naţională de Investiţii, care ne-a anunţat că lucrările s-au sistat în perioada rece şi vor fi reluate când vremea o va permite”, a declarat primarul din Liteni.

 

Prefectul de Suceava spune că podul va fi funcţional până la finele anului 2013

La faţa locului a ajuns şi Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava. Discuţiile au început mai întâi în stradă, în drumul judeţean 208A, acolo unde oamenii s-au adunat încă de la primele ore ale dimineţii. Florin Sinescu le-a promis oamenilor două lucruri, ambele extrem de importante. Mai întâi, prefectul de Suceava a vorbit despre realizarea unei rute provizorii de legătură între Roşcani şi Liteni. „Săptămâna viitoare, cel mai probabil, după ce debitul râului Suceava va scădea, vom putea începe lucrările. Am identificat tuburi mari, de 2.000 de mm, la o firmă din Botoşani, şi cu ajutorul acestora vom face un pod provizoriu care să respecte toate normele de siguranţă”, le-a explicat prefectul  protestatarilor. De asemenea, Florin Sinescu i-a anunţat pe oameni că lucrările efective la podul de peste râul Suceava, finalizate acum în proporţie de 60%, se vor încheia anul acesta.

„Investiţia este finanţată în totalitate şi vă spun că la finele anului 2013 podul va fi funcţional”, a completat prefectul de Suceava. Valoarea totală a investiţiei este de 3.150.000 de lei, bani care vor fi asiguraţi integral pentru ca lucrările să se încheie în cele din urmă.

Împreună cu oamenii nemulţumiţi, Florin Sinescu a mers şi până la podul rupt de ape şi încă nefinalizat şi a trecut pe malul celălalt, chiar pe puntea suspinelor de zi cu zi a celor din Roşcani şi Liteni, şi a promis că va face toate demersurile care ţin de instituţia Prefecturii pentru ca lucrurile să intre în normalitate în cel mai scurt timp.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drum judeţean blocat în semn de protest faţă de abandonarea lucrărilor la un pod peste râul Suceava.
 Vizualizări articol: 1939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Drum judeţean blocat în semn de protest faţă de abandonarea lucrărilor la un pod peste râul Suceava2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei