Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 55 (5262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La judecată

Despăgubiri de peste 400.000 de euro, solicitate după cel mai mare incendiu din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Proprietarul fabricii de reşapat cauciucuri de la Slobozia-Milişăuţi vrea despăgubiri de 1,826 de milioane de lei, adică peste 400.000 de euro. Nelu Hânţari a depus recent o acţiune la Tribunalul Suceava, prin care a chemat în judecată SC Omniasig Vienna Insurance Group SA. Omul de afaceri, care este şi administrator al SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă care are şi punct de lucru la Slobozia, reclamă că inspectorii firmei de asigurări care au venit la faţa locului pentru a constata daunele provocate de incendiul produs în 6 ianuarie 2012 nu au mai trimis nici un răspuns privind acordarea despăgubirilor, deşi acest lucru a fost cerut cu insistenţă în mai multe rânduri.

Nu se ştie care sunt şansele ca Nelu Hânţari să câştige acest proces, mai ales că în documentele firmei sale există lacune importante. Cea mai importantă dintre ele se referă la lipsa autorizaţiei de securitate la incendii. O astfel de autorizaţie lipsea la Supermag Imperial şi în ianuarie 2012, dar nici în prezent proprietarul nu a făcut demersuri pentru a intra în legalitate.

Mai trebuie spus că în acest moment firma de reşapat cauciucuri a intrat în procedură de insolvenţă la cererea lui Nelu Hânţari. Printre creditori se află BCR, instituţie bancară care are de recuperat nu mai puţin de 7.852.327 de euro.

 

Nereguli pe bandă rulantă constatate pe linia securităţii la incendii

Într-un raport întocmit de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava rezultă că Nelu Hânţari nu a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu atunci când a dat în folosinţă fabrica de reşapare anvelope. Asta se întâmpla în anul 2005, iar de atunci patronul firmei nu a luat nici o măsură pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendii. Inspectorii ISU Suceava au constatat faptul că fabrica nu dispune de instalaţie de stingere a incendiilor pentru spaţii de producţie cu suprafaţa mai mare de 2.000 de metri pătraţi, precum şi pentru spaţii de depozitare cu aria construită mai mare de 750 de metri pătraţi. Mai mult, în fabrică nu există instalaţie de detectare şi semnalizare automată a incendiilor pentru spaţiile de producţie, depozitare şi administrativ-sociale.

Inspectorii ISU au stabilit că instalaţia de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori este subdimensionată şi nu se asigură protejarea fiecărui punct din halele de producţie şi depozitare cu cel puţin două jeturi în funcţiune simultană, staţia de pompe pentru incendii care deserveşte instalaţia de stingere cu hidranţi interiori şi exteriori nu este prevăzută cu pompă de rezervă, iar alimentarea cu energie a pompelor nu are a doua sursă de energie electrică de rezervă sau pompe fixe cu motor cu ardere internă cu pornire automată. „De asemenea, nu sunt realizate instalaţiile electrice de iluminat de securitate pentru marcarea hidranţilor interiori de incendiu, pentru intervenţie şi continuarea lucrului în caz de incendiu la staţia de pompe apă pentru incendiu”, se arată în raportul pompierilor suceveni.

În urma controlului, aceştia au mai stabilit că la fabrica din Slobozia nu sunt separate corespunzător spaţiile de producţie de cele de depozitare, ateliere mecanice şi centrala termică, prin pereţi rezistenţi la foc timp de trei ore, şi nici nu sunt realizate sistemele de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi în caz de incendiu.

Din raportul ISU Suceava mai rezultă faptul că pentru investiţia care a fost dată în funcţiune în anul 2008, respectiv sectorul de reciclare a anvelopelor, omul de afaceri Ion Hânţari nu a solicitat avizele de securitate la incendiu. „Funcţionarea obiectivului fără realizarea măsurilor menţionate mai sus constituie un pericol ridicat de incendiu, existând posibilitatea producerii în orice moment a unui eveniment asemănător”, se arată în raportul ISU Suceava.

În urma verificărilor efectuate de ISU Suceava, SC Supermag Imperial SRL a fost amendată cu suma de 20.000 de lei.

 

Pagube de 200.000 de euro, despăgubiri duble

Interesant este că în timp ce Nelu Hânţari doreşte să obţină în jur de 400.000 de euro de la firma de asigurări, din raportul întocmit de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava la scurt timp după incendiu, au rezultat pagube la jumătate din această valoare. După incendiul din ianuarie 2012, la fabrica din Slobozia a fost distrusă în totalitate centrala termică, au ars 2.400 de metri cubi de cauciucuri uzate, iar o hală de producţie a fost distrusă parţial. În urma evaluărilor făcute după stingerea incendiului a rezultat că valoarea totală a pagubelor se ridică la aproximativ 200.000 de euro.

Din raportul poliţiei mai rezultă faptul că fochistul care asigura alimentarea centralei termice de la care a izbucnit incendiul s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de distrugere prin incendiere şi distrugere din culpă. Incendiul din urmă cu un an a fost atât de puternic încât norii de fum au putut fi observaţi din municipiul Suceava, iar pentru stingerea flăcărilor au fost mobilizate nu mai puţin de 26 de echipaje de pompieri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despăgubiri de peste 400.000 de euro, solicitate după cel mai mare incendiu din Suceava.
 Vizualizări articol: 4371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Despăgubiri de peste 400.000 de euro, solicitate după cel mai mare incendiu din Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 8 mar 2013, 12:29:16
Nu cred ca are vreo legătura autorizatia de la ISU cu asigurarea...in momentul in care iti încheie asigurarea te întreabă de ceva ?
Nu ! Pentru ca sunt foarte grabiți sa-ți ia banii.
In afara de Tiriac toți sunt niște nenorociti,dar cei mai nenorociti sunt cei de la groupama.Cand vine vorba de despăgubiri începe sa-ti ceara facturi pe mobila,garantia pe vaca din grajdi...etc
Oameni buni ! Nu mai faceți Asigurari la nemernici.
2.   PRECIZARE trimis de
( 8 mar 2013, 13:32:38
DACA VA INTERVENI UN PROCUROARE-PROCUROARE PE CARE-L STIM NOI,VA CASTIGA DETASAT CU CEL PUTIN 5 - 0!!!
IN DRR-DRRR-DRR-DA !
3.   Precizare ptr MONTE trimis de
( 8 mar 2013, 15:02:29
cred ca trebuie sa te inscrii in clasa intai ! MAi se fac inscrieri. Asa ca spor la treaba sp succes. Cand stii sa scrii arata-te! Astept>
4.   Fn trimis de
( 8 mar 2013, 15:03:44
putem fii colegi
5.   0271949 ascunde-teeeeeee !!! trimis de
( 8 mar 2013, 16:37:39
tu chiar nu realizezi cat esti de penibil ? "MAi se fac inscrieri. Asa ca spor la treaba sp succes." Totusi...ce-ai vrut sa scrii ? "putem fii colegi" .De ce n-ai folosit pentru F I I un sinonim . Cum ar F I COPII . Cat de prost poate F I cineva ca sa mai adauge un I ???
6.   Hoti de asiguratori trimis de
( 8 mar 2013, 17:03:39
A platit omul o asigurare, s-a intamplat nenorocirea trebuie despagubit nu proces nu facturi nu acte.La fel cum a platit el tot asa si firma de asigurari trebuie sa plateasca acuma.Numai ca in romania asiguratorii astia s-au invatat numai sa ia bani de la oameni ajutati si de lege rca obligatoriu prin lege, asigurare locuinta la fel bligatoriu prin lege.Deci legea te obliga sa le platesti asigurari acestor hoti dar dupa aia pe ei nu ii mai obliga nimeni sa iti despagubeasca dupa aia iti baga pe gat fel si fel de motive ca nu ai facturi ca nu ai stingatoare ca nu ai a doua cheie la masina ca masina era lovita de mai multa vreme etc etc.Deci ramai si cu banii dati si cu masina sau casa distruse asta daca nu ai chef sa te iei de gat cu ei.E hotie la drumul mare platesc un serviciu de care nu mai beneficiezi si nu e facultativa te obliga legea sa le dai bani la hotii astia care dupa aceea tot cu legea in mana te freaca prin toate tribunalele ca sa iti dea banii pe care de fapt tu ii meriti pt ca ai platit pt ei.Daca statul ma obliga p mine sa fac asigurare obligatorie si asiguratorul nu despagubeste dupa aia tot statul ar trebui tras la raspundere ca el m-a pus sa imi fac asigurare.Romania e condusa de niste boi si romanii de rand s-au invatat cu viata asta de rahat si cu toate birurile, taxele impozitele si asigurarile, toate platite dintr-un salariu de rahat.Muncesti ca sa le dai bani tot boilor care ne conduc.Spor la treaba si platiti fratilor in continuare asigurari ca daca doamne fereste se intampla ceva o sa va luati banii cand o zbura porcul dar voi platiti in continuare ca sa traiasca boii bine acolola bucuresti.S-au invatat sa va ia banii in mod sistematic taxe impozite accize asigurari etc etc cat mai multe fara numar.
7.   Pt. CHRYSS trimis de
( 8 mar 2013, 19:39:27
Tu ai perfecta dreptate CHRYSS ,banii stiu sa tii ia dar cind este de platit se fac ca ploua .Vreau sa spun ca daca ar fi boi ar fi bine ca un bou e bou si e prost dar ei sint niste hoti parsivi ,mincinosi.corupti si mirlani.AM MAI ZIS DE MULTE ORI ROM-MANIA E PLINA DE HOTI ,CORUPTI SI MINCINOSI.
8.   Asiguratori=hoti legali trimis de
( 9 mar 2013, 09:06:19
cunosc un caz asemănător......l-au obligat primăria să-ți asigure locuința conform legii.....altfel era amendat.......omul a asigurat-o la valoarea minimă cerută de lege....i s-a promis că polița va acoperi o valoare de 20.000 de euro în caz de.......după care nenorocirea s-a întâmplat. I-a luat foc casa omului de la un vecin și asiguratorul l-a despăgubit cu câteva milioane...de era o condiție acolo mică , mică în contract....valoarea bunurilor din casă, materialele de construcție....priza la 10 cm de colțul dulapului etc.......HOȚI

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei