Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 47 (5254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Problemă majoră

Autorităţile, sesizate că din judeţ se vând lei şi crocodili ca „animale de companie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prin intermediul unui sucevean, cunoscut crescător de animale exotice, orice persoană fizică care are banii necesari poate achiziţiona un leu sau un crocodil. Cel puţin asta reiese dintr-un material filmat cu camera ascunsă de reporterii Antena 1, în care Dorin Şoimaru, care deţine o mică grădină zoologică la Ilişeşti, negociază vânzarea unui pui de leu, iar apoi, telefonic, dă asigurări că poate aduce în scurt timp şi un crocodil. Sesizate de această gravă situaţie, autorităţile responsabile, Direcţia Sanitar Veterinară şi Garda de Mediu, se declară surprinse de acest comerţ ilegal şi promit că vor lua măsuri. 

 

1.500 de euro pentru un pui de leu

În contextul scandalului legat de clanul Cămătarilor din Bucureşti, care deţineau lei şi mai multe animale exotice într-un soi de parc zoologic ilegal, şi despre care se crede că foloseau fiarele ca mijloc de terorizare a celor de la care aveau de recuperat bani, reporterii de la Antena 1 au găsit pe internet anunţuri prin care erau scoşi la vânzare lei şi crocodili. Ca persoană de contact apărea nimeni altul decât Dorin Şoimaru, cunoscut şi totodată controversat om de afaceri din Ilişeşti.

Bucuros că a găsit un client pentru unul din puii de leu din crescătoria sa, Şoimaru a negociat în detaliu cu cumpărătorii, fără să ştie că are în faţă reporteri cu camera ascunsă.

După cum se poate vedea clar în imagini, Şoimaru oferă la vânzare un pui de leu, femelă, născut în parcul său zoologic în septembrie 2012. Preţul este fix: 1.500 de euro.

 

„Sunt care stau cu leul în casă, cu copiii, nu e problemă”!. „Leul e mieluşel faţă de tigru”

Suceveanul, mare pasionat de creşterea animalelor exotice, a venit apoi cu o mulţime de sfaturi pentru viitorii crescători de lei.

„La un an şi opt luni de zile, dacă îl ţii bine, îţi ajunge la 84 de kilograme. După aceea nu mai poţi să te plimbi cu el, nu mai poţi să-l ţii în lesă, te trage prea tare”. „Sunt persoane care stau cu leul în casă, cu copiii, nu e problemă”! sau „Leul e mieluşel faţă de tigru”, spune, în imaginile înregistrate, Şoimaru.

 

Crocodili disponibili „la următorul transport”

Într-un alt anunţ postat de acesta pe internet sunt oferiţi la vânzare crocodili, cu 1.600 de euro bucata. Şoimaru le-a spus reporterilor care s-au dat cumpărători că momentan nu mai are pe stoc crocodili, pentru că cei disponibili s-au vândut, dar cu un avans de 400 de euro, poate aduce unul „la următorul transport”. Nu este clar la ce transport se referă suceveanul, însă mai mult ca sigur o astfel de reptilă nu poate fi adusă decât pe o filieră internaţională, clar ilegală.

 

La ultimul control, Şoimaru avea un mascul, trei femele şi trei pui de leu

Autorităţile responsabile de activitatea de la menajeria de la Ilişeşti (Colţ Zoologic) s-au declarat total surprinse de această situaţie.

Adriana Iordache, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Suceava, a precizat că menajeria lui Dorin Şoimaru figurează cu 51 de specii. Printre acestea se găseşte leul, dar nu şi crocodilul.

„La data de 13 decembrie 2012, când am efectuat un ultim control la faţa locului, crescătorul avea lei, un mascul, trei femele şi trei pui”, a precizat Adriana Iordache. Este vorba probabil de puii pe care încerca să-i vândă crescătorul de animale exotice.

Întâmplător sau nu, chiar astăzi Garda de Mediu va face un control la Colţul Zoologic de la Ilişeşti.

„Avem în curs de derulare un control tematic la grădinile zoologice şi pentru ziua de mâine (n.r. astăzi) este planificat controlul la Ilişeşti. În urma controlului care se va desfăşura la Ilişeşti vom reveni cu informaţii privind speciile de animale care se găsesc în grădina zoologică şi eventuale nereguli”, a mai spus Adriana Iordache.

 

Directorul DSVSA: “Este posibil ca acest individ să facă comerţ cu animale, bineînţeles ilegal”

De cealaltă parte, Octavian Ilisoi, directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a declarat şi el că nu a avut nici un fel de informaţii legate de acest presupus comerţ ilegal şi activitatea lui Dorin Şoimaru va fi monitorizată cu mai multă atenţie.

„Nu ştiam de acestă chestiune. Este posibil ca acest individ să facă comerţ cu animale, bineînţeles ilegal”, a spus Octavian Ilisoi.

 

Dorin Şoimaru, un mare iubitor de animale exotice, care a stârnit tot timpul semne de întrebare

Dorin Şoimaru este un vechi şi cunoscut crescător de animale exotice, iar de câţiva ani are autorizaţie pentru menajeria de la Ilişeşti. Ani de zile, acestuia i s-a pus întrebarea cum de reuşeşte să ţină atât de multe animale, în condiţiile în care, după cum a recunoscut şi el, încasările din bilete, de la vizitatori, sunt foarte mici. El afirma că mai are venituri şi din colaborări pentru evenimente artistice şi filmări de videoclipuri la care au fost solicitate animalele sale şi de fiecare dată a invocat pasiunea sa pentru animale, spunând că nu le ţine pentru profit. Se pune întrebarea, în aceste condiţii, dacă nu cumva comerţul cu animale exotice, interzis de lege, dar mai ales cu repercusiuni care pot fi grave, l-a făcut pe acesta să-şi deschidă această menajerie, ca un soi de paravan. Grav este că un animal foarte periculos, cum este leul, de exemplu, poate ajunge în posesia oricărui dement ori inconştient, iar de aici se poate ajunge la tragedii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Autorităţile, sesizate că din judeţ se vând lei şi crocodili ca „animale de companie”.
 Vizualizări articol: 6566 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Autorităţile, sesizate că din judeţ se vând lei şi crocodili ca „animale de companie”3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SA OMORAM BESTIILE ! trimis de
(27 feb 2013, 23:30:55
ce sa zic...inchideti traficantu`,eutanasiati tot,bagati la salam si gata,,inca un periculos rezolvat de autoritati.Ca si militienii din falticeni care au inchis niste emo ca dadeau din ☭ pe strada. Am mers o singura data la Ilisesti in vizita ,mai mult dus de altii, n am prea dat importanta vizitei da omu` are animaluri,se complica,spre deosebire de ce e la Radauti,toate starvurile care cred ca se plimbau electrocutate. GARDA DE MEDIU...e tot acolo la iesire spre falticeni? sau acolo e APM? acolo unde se descarca tot molozul din suceava...in semn de WILLKOMMEN? mai bine ar scrie hollywood din moloz...si nu e doar asta...iti dai seama...GARDA DE MEDIU...eu sincer abia astept sa se repopuleze padurile cu zimbrii sa nu mai vad manelisti dand foc pe toloaca si tigani defrisand de afine si lalele negre. ADRAIANA, sau cum te o chema in boletin,fa ceva..iesi din birou,mai ESI LA AIER! aia care dau foc la frunze pe sosea de nu vezi nik 20 m, nu i vede GARDA DE MEDIU...vedeti dreacu cand il arestati pe asta de vinde GECKO sa nu dea gandacii aia pe voi..ca va fosilizeaza...zabalosilor...au ce zgarda de mediu...AM AFLAT LA OBSERVATOR...si de la SV la Ilisesti is 15 km,da de unde sa stie mortu` daca il duce soferul...vrei leu ai grija de el sau te mananca,ca ala nu rabda de foame,da ce ..? cand iti iei masina te intreaba daca ai permis? poti sa o iei din show room si sa faci genocid cu ea...asa e si cu leul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei