Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 42 (5249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Zonă de interes

Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti a primit avizul Ministerului Culturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena, a primit avizul Ministerului Culturii, urmând ca finanţarea să fie asigurată cu fonduri europene.

Anunţul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că în bugetul local pentru 2013 vor fi prevăzute fonduri pentru realizarea documentaţiei şi promovarea spre finanţare a proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelaşi program prin care se reabilitează Cetatea de Scaun.

Iniţial, se spera ca finanţarea să fie asigurată din fonduri norvegiene, dar, la o analiză mai amănunţită, s-a constatat că deşi avea şanse de a primi finanţarea, aceasta nu acoperea decât o mică parte din costurile totale.

Mai exact, acel program, finanţat de Norvegia, permitea municipalităţii sucevene să acceseze fonduri de 4-5 milioane de euro, în vreme ce numai prima parte a proiectului este estimată la 12 milioane de euro, iar în total sunt necesari aproape 17 milioane de euro.

Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual.

Complexul turistic Curtea Domnească va dispune şi de un mini-muzeu, cu spaţii expoziţionale, săli de conferinţe, dar şi o sală specială, în care curtea voievozilor va fi reconstituită în mod 4D, o noutate absolută în România.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV-XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti a primit avizul Ministerului Culturii.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul de reabilitare a Curţii Domneşti a primit avizul Ministerului Culturii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pamflet trimis de
(21 feb 2013, 13:36:35
4D nu exista. Asta e o inventie a celor cu publicitatea. Exista doar 3D. Adica LUNGIME, LATIME si INALTIME. Care e a patra dimensiune?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei