Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 34 (5241)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nevoi

Profesorii suceveni solicită, de la an la an, tot mai multe ajutoare băneşti de la sindicate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Faptul că lefurile pe care le încasează cei care stau la catedră sunt mai mult decât neîndestulătoare determină lunar sute de cadre didactice să bată la uşa sindicatelor din învăţământ pentru sprijin financiar. Chiar dacă sumele pe care sindicatele din învăţământul preuniversitar le pot oferi ca ajutor nu sunt foarte mari comparativ cu nevoile colegilor lor, acestea sunt binevenite în situaţii deosebite. Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul preuniversitar din judeţ afirmă că între 20 şi 40% din bugetul sindicatelor se întoarce anual la profesori, sub forma ajutoarelor băneşti.

 

Din ce în ce mai multe cazuri disperate

Liderii sindicatelor din învăţământul preuniversitar susţin că anul trecut, cele mai multe solicitări au fost făcute în vederea primirii de ajutoare excepţionale pentru boală, spitalizare sau operaţii.

Potrivit lui Gheorghe Şorodoc, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar „Bucovina- Rădăuţi”, „în 2012, s-a înregistrat o creştere notabilă a numărului de cazuri de ajutor de ordin excepţional, cum ar fi intervenţii chirurgicale grave, spitalizări sau diverse boli. Astfel de ajutoare au fost cel mai solicitate. Sunt evenimente neprevăzute, nefericite. Cadrele care trec prin astfel de situaţii fac o cerere către sindicat, iar apoi în Consiliul Coordonator stabilim cuantumul sumei cu care le putem ajuta”.

Acesta a mai declarat că solicitări multe s-au primit şi pentru ajutorul de pensionare (500 de lei), urmat de cel pentru naştere (350 de lei) şi căsătorie (200 de lei). „În prezent, în învăţământ se produce o schimbare de generaţie, astfel că ajutoarele pentru pensionare au fost foarte numeroase”, a mai declarat Şorodoc.

Scenariu similar şi la Sindicatul „Spiru Haret” unde, conform vicepreşedintelui Dumitru Irimia, „numărul solicitărilor creşte de la un an la altul”. „Numărul cadrelor care au apelat la noi în caz de urgenţă (operaţii chirurgicale, internări) a fost mare şi chiar am oferit şi sume mai substanţiale pentru cazurile mai grave, de până la 1.000 de lei. Chiar acum câteva zile ne-a mai sosit o cerere pentru sprijin financiar pentru spitalizare, de la o profesoară de la Colegiul <Petru Rareş>”,a mai explicat Irimia. Sume importante au fost direcţionate şi către dascălii care au solicitat compensaţii pentru concediile medicale.

 

Pentru a beneficia de ajutoare băneşti, dascălii trebuie să achite lunar contribuţia către sindicat

Sindicatele acordă, de mulţi ani, sprijin financiar dascălilor şi familiilor lor atunci când trec prin clipe grele, iar acestea par a nu fi deloc puţine ţinând cont că numărul celor care solicită sprijin e din ce în ce mai mare. De cealaltă parte, şi în momentele ceva mai fericite din viaţa lor, dascălii sunt recompensaţi. De exemplu, cadrele care participă la olimpiade sau concursuri şcolare şi obţin rezultate notabile sunt premiate de către sindicate. De asemenea, pentru a veni în sprijinul angajaţilor din învăţământul preuniversitar, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, reprezentanţii Sindicatului „Spiru Haret” au luat legătura cu mai mulţi agenţi economici din judeţ şi au reuşit să ofere pachete membrilor de sindicat. Totodată, o parte din cotizaţiile membrilor se foloseşte în scop recreativ, respectiv pentru a marca diverse zile festive sau sărbători. 

Pentru a beneficia de ajutoarele de sindicat, dascălii trebuie să achite lunar contribuţia către sindicat, în caz contrar, aceştia nu mai beneficiază de sprijin material. Sunt grupe de profesori care contribuie puţin la fondul de cotizaţie, însă beneficiază de foarte multe ajutoare. Totodată, sunt cadre care au cotizat lunar cu sume mai mari de bani dar nu au solicitat vreo formă de sprijin. „Este o compensare care ne permite să supravieţuim”, a explicat Şorodoc. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii suceveni solicită, de la an la an, tot mai multe ajutoare băneşti de la sindicate.
 Vizualizări articol: 2077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Profesorii suceveni solicită, de la an la an, tot mai multe ajutoare băneşti de la sindicate3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ipocrizie trimis de
(12 feb 2013, 11:48:44
Ar fi bine ca liderii de sindicat din invatamant sa stea in banca lor. Sau poate ca presimt ceva? De ce simt nevoia sa justifice in acest mod ce fac cu banii nostri? umele incasate sunt ENORME. Fiecare profesor plateste in medie cam 15 le/luna. La un aprozimativ 350 000 de profesori din tara...faceti calculul banilor ce intra in punga LIDERILOR. Dupa tradarea lui LIVIU POP care a ajuns senator pe spatele profesorilor, ne-a cam ajuns CUTITUL LA OS. Ar fi bine ca liderii sa inceapa SI EI demersuri pentru ca profesorii sa paraseasca odata si odata pozitia codasa din grila de salarizare a bugetarilor. Si sa se pregateasca sa poata sa dea socoteala REALA in fata profesorilor in loegatura cu cheltuirea banilor. Ca AJUTOARELE se duc in cercul lor de CUNOSCUTI. La fel cum se duceau biletele de odihna si tratament atunci cand se dadeau cu reducere. Asa ca...CIOCUL MIC, stimati ??? lideri!
1.1  RE: Ipocrizie trimis de
(12 feb 2013, 11:50:24
Scuze pentru greselile strecurate in mesajul anterior.
2.   * trimis de
(12 feb 2013, 17:40:48
mare nedreptate pentru-o aşa tagmă importantă, mare !!!
"omnuvora" politică pare neputincioasă ( e şi cam târziu )
buni oratori ( profesorii) par cu gandicap în exprimare
când vine vorba de viitorul lor (bănesc) tot mai străveziusad

mulţi au priviri obosite şi golite de "licărul didactic"
ei fac ce ştiu, decidenţii.. ştiu ce fac . Simplu
salariul le picură-n căuşul palmelor întinse, asintactic
iar noi vrem ca pentru copii noştri să fie (cică) exemplusad
să ne facem că nu-i vedem la second-hand ( pardon, la shoping)
să ne facem că nu-i vedem cum le transpiră ochii de jind
când văd în supermarcheturi pe alţii ce nu coşuri coale-mping
iar ei (ca proştii) promovează arcul valoric social: citind ?!
3.   Pentru Ilinca - Ipocrizie trimis de
(12 feb 2013, 22:16:57
Sa nu generalizam...
La unitatea noastră şcolară, am primit permanent sub forma de ajutoare, diferenţele de sume la concediile medicale şi salarii, la finele anului un procent de 10% sau 20% din contribuţia fiecăruia (nu mai reţin exact procentul). Aceste sume le-am primit în plic de la liderul de sindicat din unitate, pe baza de tabel, cu semnătură, înainte de Crăciun. (Contează enorm "atitudinea" , serozitatea şi implicarea liderului de sindicat din şcoală). Să nu uităm de atâtea procese câştigate, procese de care s-a ocupat cu suflet şi seriozitate şi ne-a reprezentat cu profesionalism şi succes în instanţă dl. prof. Şorodoc. Şcoala noastră are până în prezent 11 hotărâri favorabile nouă, cadrelor, rămase definitive şi irevocabile, cu o valoare de peste 3.500.000 lei (35 miliarde vechi). Dacă sunteţi cadru didactic, consultaţi - vă liderul de sindicat, informaţi-vă şi nu generalizaţi aruncând cuvinte în necunoştinţă de cauză. Nu-l cunosc personal pe dl. Şorodoc, am vorbit doar de două ori la telefon cerând relaţii referitoare la procesele noastre, dar faptele vorbesc - cel puţin pentru şcoala noastră, cu peste 150 de cadre didactice beneficiare de interesul şi ajutorul acordat în recâştigarea drepturilor, într-un sistem potrivnic nouă, din multe puncte de vedere. Noi avem argumente, dvs. ce aveţi? Presupuneri, comparaţii, generalităţi. Sunteţi revoltată, vă înţeleg, dar avem tot respectul pentru dl. Şorodoc, îi mulţumim ca exista şi că ne-a ajutat enorm şi nu-l putem „băga” în aceeaşi oală cu alţi lideri. Nu în ultimul rând îi mulţumim liderului de sindicat din şcoala noastră, o doamna profesoară, cu mult suflet, care a pierdut destul de mult timp întocmind dosare, necăjind personalul de la de la secretariat tocmai când aveau mai mult de lucru. Să nu uităm că „omul sfinţeşte locul”!
4.   De ce se cer ajutoare? trimis de
(14 feb 2013, 09:27:09
S-au taiat sporurile, conform raportului Curtii de Conturi.
Se filmeaza bac deci au picat S_pa_gile.
Se promoveaza oricum, deci nu se mai duce sacosa.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei